A Husqvarna az Enduro felé nyit

Az Egyesült Államok a 60-as években felszívta a Husqvarna gyár termékeit, ezért a fejlesztés és az eladott darabszám miatt nagyon figyeltek erre a piacra a svéd gyárban. A Nemzetközi Hatnapos Verseny tapasztalataiból a legtöbbet hasznosította az enduro és sivatagi motorozás során a Husqvarna. Otthoni körülmények között a márka szinte az összes „megbízhatósági” versenyt megnyerte, de a piac teljes lefedéséhez ez kevés volt.

Az 50-es és a 60-as évek elején valaki terepen akart versenyezni, akkor a helyi kereskedők nem tudtak verseny kész motort kínálni. Maradt a saját átalakítás a versenyszabályok adta keretek között.

Husqvarna enduro kezdetek


A terepmotorok iránti az érdeklődés tovább nőtt, és a Husqvarna tovább fejlesztette népszerű Silver Arrow modelljét. Kiegészítők széles választéka volt elérhető a motorhoz és az erőforrás egy új, nagyobb űrtartalmú hengerrel lett az ügyfelek kedvence. Itt volt az alkalom, hogy a Husqvarnán a technikusok elkezdjenek egy valódi verseny motort gyártani nagyobb méretekben.
A 60-as évek kezdetén a Husqvarna fantasztikus eredményeket ért el a klasszikus „November Trophy” -n. Rolf Tibblin megnyerte az európai mx bajnokságot, és átváltott enduróra, amely Svédország legrégebbi és legismertebb versenye volt.

Husqvarna enduro kezdetek

Visszatekintve egy másik márka sem követelhetett el annyi győzelmet a „November Casan”, mint a Husqvarna. A sorozat 1915-ben kezdődött, amikor Gunnar Enderlein svéd nyert a brit gépén. 1925, amikor Edvin Sagström lett az egyetlen versenyző, aki elérte a célvonalat. De annyit késett – több mint egy nap -, hogy a verseny szervezői nem hirdettek győztest. 1960-ban Rolf Tibblin az első hely megszerzésével indította győztes hadjáratát. Ezután további négy győzelemmel folytatta az elkövetkező években, ami új „November Casan” rekordot eredményezett. Senki sem győzött öt éven át, és közel volt ahhoz, hogy 1965-ben nyerhessen, de …

Husqvarna enduro kezdetek


1962 nyarán úgy döntöttek, hogy 250 cm3-es sorozatot készítenek, amit 1963 elején adtak el. Amint az várható volt, Torsten Hallman megnyerte első 250cc-es bajnoki címét, amely egy replika modell volt. Az új 250-es gép kétszer akkora volt, mint az ezüst nyíl, és 4500 svéd koronáért (kb. 600 USD) adták. Az 1965-os győztes Olle Pettersson volt – a Husqvarna 250 cm3-es gyári versenyzője volt, aki mindig jól teljesített az enduro versenyeken. Keményen harcolt Tibblinnel, aki kénytelen volt engednie Olle-nek ennek a végén. 1966-ban Svédország adott otthont a Nemzetközi Hatnaposnak. Svédország közepén, 1 660 km-en, 287 indulóval Kilsbergen, a „Kék-hegységében” Örebro városa körül zajlott a viadal.

Husqvarna enduro kezdetek

Az Egyesült Államokat Bud Ekins és Malcolm Smith képviselték Husqvarnán. A svéd Hans Hansson lett az aranyérmes 250-es motorján, míg Curt Öberg új 360 cm3-es Huskyjával meghódította a fél literes osztályt.
Két évvel később Hans Hanssont szerződtette a Husqvarna, hogy segítsen egy új, 8 fokozatú sebességváltó kifejlesztésében Ruben Helminnel együtt. A 4 sebesség rendben volt a krosszban, de a sebességtartomány felváltva az off-road versenyen már nem volt elég. A komplex megoldás egy olyan sebességváltót eredményezett, aminek használata során a versenyzőknek meg kellett állniuk átváltani felezőből magasba.

Husqvarna enduro kezdetek

A koncepció egy kétsebességes elsődleges hajtás volt, amelyet a kormányon lévő kar vezérelt. Tehát bonyolult volt, költséges és a szerelése időigényes. Az eredmény azonban pozitív volt, és a 8-sebességes Husky rugalmasabb lett. Hans győzelmet aratott az új koncepciómotorral. Az új szezon kezdetére 1970-ben a Husqvarna végre bemutatta első, mindenre alkalmas gépét.
Az Egyesült Államokban Commando néven forgalmazták a 250 cm3-es modellt, míg a 360 C-t egyszerűen Enduronak hívták. A piaci reakció nem felelt meg az elvárásoknak, a sivatagi versenyzők a szokásos 4-sebességes változatot részesítették előnyben, a lánckerekeket szükség szerint cserélve. De a Husqvarna nagyon futott az Egyesült Államokban, az ügyfelek sorban álltak egy Viking termék megvásárlásáért.

Husqvarna enduro kezdetek

Az amerikai John Penton Husqvarna rajongó volt, aki a svéd márkával versenyzett az első nemzeti enduro bajnokságban. Megpróbálta rávenni a svédeket, hogy készítsenek egy 125-ös verziót, de mint mások, ő is kudarcot vallott. A Husqvarna-t így 1968-ban John saját márkája váltotta fel, a Penton. Néhány év után a KTM gyár megvásárolta, és átnevezte őket KTM America-nak. Mivel az osztrákok mopedokat és robogókat készítettek – hirtelen népszerűvé váltak a piacon az újdonsággal.

Szöveg: Buny

Kép: Husqvarna

Nem lehet hozzászólni a hírhez!

Powered by WordPress | Compare the Best Free WordPress Themes Online. | Thanks to WordPress 4 Themes, Home Based Companies and Free Premium WordPress Themes