Magabiztos tesztgyőzelem

A Nolan N104 magabiztos győzelmet aratott a német Motorrad & Reisen túramotoros szaklap sisaktesztjén. A magazin 2012. szeptember-októberi számában megjelent tesztben a felnyitható állrészű Nolan N104 a Schuberth C3-mal, a BMW System 6-tal, a HJC RPHA Max-szal, a Lazer Monaco Carbonnal, a Shark EvoLine Serie 3-mal és a Shoei Neotec-kel
mérkőzött meg.

Az összehasonlításban résztvevő sisakok közül csupán kettő, a Nolan N104 és a Schuberth C3 kapott „Nagyon jó” értékelést, és csak ez a két modell érdemelte ki a Motorrad & Reisen ötcsillagos Toptipp minősítését.

A Nolan N104 jobb ár-érték arányának köszönhetően végzett a szintén kiemelkedő teljesítményt nyújtó Schuberth C3 előtt. A tesztelők szerint az N104 rendkívül kényelmes sisak, alacsony és nagy sebesség mellett is csendes, a külön megvásárolható N-Com B4 kommunikációs rendszer pedig tökéletesen látja el feladatát. A cikk kiemeli, hogy az N104 is rendelkezik kettős – zárt és nyitott sisakokra is érvényes – homologizációval (P/J). Ez azt jelenti, hogy a modell zárt állrésszel teljesíti a zárt fejvédőkre vonatkozó biztonsági előírásokat.

A Motorrad & Reisen végkövetkeztetése szerint a Nolan N104-et mindenképpen érdemes számításba venni, ha valaki felnyitható túrasisakot szeretne vásárolni.A Schuberth C3 – a tesztelők véleménye szerint – évek óta az egyik legjobb felnyitható sisak a piacon. A Nolan N104 annak a rengeteg tapasztalatnak az összegzése, amelyet a Nolan a felnyitható túrasisakok piacán szerzett az N100 1998-as bemutatása óta. Az N104 teljesen új fejezetet nyit a felnyitható fejvédők történetében. Igényes motorosok készítették igényes motoros társaik számára: a tervezést, fejlesztést és a tesztelést is olyan szakemberek végezték, akik amellett, hogy formatervezők, mérnökök és tesztelők, egyúttal szenvedélyes motorosok is. Az N104-nél egy modellbe sűrítve találhatók meg a Nolan legújabb, exkluzív fejlesztései, az elegáns, ugyanakkor modern formaterv és a semmivel sem összehasonlítható kényelem.

A teljes egészében Olaszországban készülő Nolan N104 új mércét állít fel kategóriájában. A lehető legnagyobb kényelem érdekében az N104 héja két méretben készül, amihez nyolc belső méret tartozik (XXS-L és XL-XXXL ). A két héjméretnek köszönhetően az N104 súlya és térfogata a lehetséges minimumon marad, illetve arányban áll viselője testméretével. Az N104 új fejlesztésű, karcmentes és UV-szűrős plexije vízszintesen és függőlegesen is nagy látóteret biztosít, ami jelentősen növeli az aktív biztonságot és javítja a komfortot. A plexi egyszerűen és gyorsan le- és felszerelhető, a művelethez természetesen nincs szükség szerszámokra. A N104 Special N-Com modellek kivételével mindegyik N104-hez alapfelszereltségként jár a Pinlock rendszerű, szilikonos NFRS (Nolan Fog Resistant System) párásodásgátló. A speciális kialakítású plexinek és Pinlock lencsének köszönhetően beszerelt párásodásgátlóval is nagyszerű a kilátás a sisakból, a Pinlock lencse felső éle nem kerül be a viselő látómezejébe.

Szintén az alapfelszereltség része az egyszerűen kezelhető, pára- és karcmentes bevonattal ellátott beépített napellenző (VPS). A napellenző különlegessége, hogy gombnyomásra automatikusan visszahúzódik a héjban kialakított résbe. Ennek a funkciónak a biztonság szempontjából van jelentősége: az egyszerű és gyors visszahúzás jó szolgálatot tesz például alagútba való behajtáskor. Az N104 állrészét a Nolan által szabadalmaztatott, speciális Dual Action nyitószerkezet mozgatja. A Dual Action egyik jellegzetessége, hogy az állrész elliptikus pályán mozog, ami csökkenti a sisak méretét és légellenállását az állrész nyitott helyzetében; a másik, hogy minimálisra csökkenti az állrész véletlen felnyílásának esélyét. A nyitás két gomb segítségével, de egy kézzel végezhető el; az állrész csak akkor nyílik ki, ha először aktiválják az alsó biztonsági kapcsolót, majd utána a felső kioldógombot.

Az állrész egy kapcsoló segítségével a felhajtott pozícióban rögzíthető. A Nolan N104 természetesen megfelel az UN/ECE 22-05 szabványnak, ráadásul rendelkezik a zárt és a nyitott sisakokra érvényes homologizációval is (P/J). Ez azt jelenti, hogy az N104 zárt állrésszel teljesíti a zárt fejvédőkre vonatkozó biztonsági előírásokat. A N104 felső részének hatékony szellőztetéséről az új Air Booster rendszer gondoskodik: a fejtetőn elhelyezett szellőzőnyílás a megfelelő helyekre friss levegőt szállít, ugyanakkor eltávolítja a sisakból a használt és meleg levegőt. Emellett az N104 áll- és homlokrészén is található egy-egy szellőzőnyílás, továbbá a tarkónál két kivezetőnyílás, amelyek folyamatos levegőáramlást biztosítanak a sisak belsejében.

Az N104 szellőzőrendszere a lehető legmagasabb komfortot biztosítja extrém motorozási körülmények között is. Az újdonság különlegesen kényelmes, lélegző, kivehető és mosható, antibakteriális béléssel (Clima Comfort) rendelkezik. A fej- és arcpárnák mellett a nyakpárna is kivehető, aminek elsősorban a meleg nyári hónapokban vehetjük hasznát. A bélés formáját úgy alakították ki, hogy a szemüveget viselő motorosok számára is megfeleljen. A bélésen elhelyezett fényvisszaverő betétek sötétben javítják a láthatóságot és ezáltal az aktív biztonságot. Az N104-hez alapfelszerelésként jár a bogárháló, amelyet egy, az állrész felhajtott állapotában látható fényvisszaverő csíkkal is elláttak.

A N104 csatja teljesen új fejlesztés, különbözik a piacon jelenleg található összes egyéb megoldástól. A Microlock2 névre hallgató szerkezet jellegzetessége a dupla csatos kialakítás: a nyitás az ergonomikus formájú, piros műanyag csattal végezhető el, a rögzítés és az oldás viszont a masszív, alumíniumból készített ricnis csat feladata: ez kapaszkodik bele a pontos, mikrometrikus, 10 fokozatú állíthatóságot biztosító zárnyelvbe. A nagyobb biztonság érdekében a piros nyitócsat csak közel derékszögű elfordítással oldható.

A Microlock2 mindezeknek köszönhetően minimálisra csökkenti a csat véletlen kinyílásának esélyét, ugyanakkor ergonomikus kialakítása révén egyszerűen használható. A Microlock2 emellett jelentősen kisebb és könnyebb a korábbi Microlock csatnál. A legtöbb Nolan bukósisakhoz hasonlóan az N104 is rendelkezik előkészítéssel a gyári NCom kommunikációs rendszer beépítéséhez. Az N104-hez a Nolan új kommunikációs rendszert készített, az N-Com B4-et, amely rendkívül rövid idő alatt, egyszerűen beszerelhető a sisakba, akár négy motoros közötti kommunikációt is lehetővé tesz, hatótávolsága pedig elérheti az 500 métert (a terepviszonyoktól függően).

Az N-Com B4 Bluetooth vagy vezeték segítségével csatlakoztatható GPS-navigációs készülékhez, MP3- lejátszóhoz vagy PMR-rádióhoz. Az N-Com B4 rendelkezik beépített FM-rádióval is.  Bővebb információval a hazai képviselő áll az érdeklődők rendelkezésére.

Szöveg és kép: EuroMotor

Nem lehet hozzászólni a hírhez!

Powered by WordPress | Compare the Best Free WordPress Themes Online. | Thanks to WordPress 4 Themes, Home Based Companies and Free Premium WordPress Themes