Open Road Fest 2016

Gyönyörű motorok, mosolygó arcok, hosszú baráti ölelések, sátorállítás és tömérdek rock. Hivatalosan is elstartolt a Harley-Davidson Open Road Fest, ahol négy napig minden a szabadságról, bulizásról és motorozásról szól.  Szerda reggel Alsóörs motorbúgástól volt hangos, kígyózó sorokban álltak a vasparipák, trike-ok és négykerekűek az Open Road Fest kapujában, ahova négy napig egy kicsit mindenki hazatér.


Ameddig a szem ellát motorok pihentek az árnyas fák alatt, míg a sátrak épültek és a fesztiválozók felfedezték a megújult kempinget, és a fesztivál izgalmakban bővelkedő programkínálatát.

Kora délután máris nyeregbe pattantak a motorosok, és vezetett túra során fedezték fel a Balaton rejtett csodáit, például a Zirc melletti Tündérfarmot. A túrák a Totalbike nyereményjáték győzteseivel folytatódtak, akik nehéz szívvel váltak meg tesztmotorjaiktól az élményekben gazdag utazás végén.  A motoros túráknak a hírességek sem tudtak ellenállni, a leggyorsabb női motorversenyzőt, Kiss Vikit is
beszippantotta a Harley láz. „Végig vigyorogtam az egészet, nagyon élveztem, azt hiszem teljesen átjött a Harley-életérzés”- árulta el mosolyogva egy Night Road Special nyergéből. 
A kíváncsi szemeket a motoros túrák mellett a Harley-Davidson Múzeum is vonzotta, ahol legendák éledtek újjá.

„22 veterán motor és két gyöngyszem bújik meg itt. Az egyik egy 1913-as Harley, ami a mai napi működik és még az eredeti „Harley-Davidson” felirat díszeleg rajta, de nem csak ezért különleges”- árulta el a Múzeum társalapítója Lugasi Mihály. „A világon csupán pár darab ilyen motor létezik még eredeti állapotában, itt van az egyik. A másik kuriózum a háromkerekű Serviecar, ami anno lakókocsi és szállítómotorként volt használatos.” A múzeum küszöbét átlépve az ember azonnal visszarepül az időben, amiről nem csak a motoroknak, hanem a világháborús időkből fennmaradt berendezési tárgyaknak és a múzeum különleges hangulatának köszönhető.

Ha pedig már hangulatkeltés, akkor Deák Bill Gyula koncert. A tömeg bevadult oroszlánként skandálta már a második szám után, hogy „Bill a király”, így nem is volt kérdés merre folytatódjék az este. A Rock Aréna örömzenétől volt hangos, a basszus vibrált a levegőben a kezek pedig egyszerre ütődtek össze az ismert dallamokra. Az éjszaka megtelt a rockkal, a hangulat az István a Király betétdalát követően a tetőfokára hágott. A koncert az elmaradhatatlan Zöld Csillag című dallal zárult, amit az előadó a magyar kultúra színfoltjainak ajánlott, a tömeg pedig egy emberként énekelt végig Bill kapitánnyal.  A közönség kedvenc Best Of rázendített a Sweet Home Alabamára, amit a Valami Amerika követett, és őrületes tánc a nézőtéren. A Rock Aréna legendás magyar daloktól és nemzetközi legjobbaktól volt hangos, ahol a buli hajnalig tartott.  A Harley-Davidson Open Road Fest második napja überelte a nyitónap izgalmait, ahol egy pillanatig sem lehetett unatkozni.

A rockos szólamokkal vegyült reggeli madárcsicsergésre ébredő fesztiválozóktól a kemping már kora reggel nyüzsgött. A délelőtt a tradíciókhoz híven a vezetett túrákkal indult. A vaslovasok a Konyári Pincészetet vették célba a Majthényi kúriában. A motorosok körében nagyon népszerű a Harley-Davidson tesztkamionja, ahol saját motorjaikat egy-egy rövid túra erejéig a legújabb H-D modellre cserélhetik. Délután a Halálgömb ura, Gombos Attila gurult be a vasszerkezetébe, a rettenthetetlen kaszkadőr 70 kilométerórás sebességgel száguldozott vízszintesen, függőlegesen és egy tűzet okádó, maximális fordulatszámon üzemelő láncfűrész körül. A borzongató show csúcspontja mégis a csuklya volt, amit Attila könnyed mozdulattal húzott a bukósisakjára, majd folytatta őrületes mutatványát, amit lélegzetvisszafojtva figyeltek a nézők. „Azért örülök, mikor végezem a mutatvánnyal”- avat be nevetve Attila, Harley-Davidsonján ülve. „Jó újra itt lenni, magam is nagy Harley rajongó vagyok, és az Open Road Fest-et is szeretem. A holnapi és a szombati show még izgalmasabb lesz, mint a mai”- hangzott el az ígéret.  Ha pedig már az ígéretekről van szó a Karthago is hű volt szavához, mert dübörgött a rock a nagyszínpadon. Az új album szerzeményeivel indítottak, a dinamikus, pörgős dalok pillanatok alatt felforrósították a hangulatot, s mire az Apáink Útján megszólalt, a föld rengett az ütemes lábdobtól. A koncertet a várva várt Requiem zárta, ami még mindig olyan kiváló, mint 37 évvel ezelőtt.

Ahogy Szigeti Ferenc is harsogta a mikrofonba „a Karthago, olyan, mint a Harley-Davidson: régi és jó.” A bizonyíték? A Requiem még ennyi év után is képes könnyeket csalni a „rock’n’roll fiatalok” szemébe, és egy pillanatra megállítani az időt.  Az örökzöld rock zenekarok mellett a pop-rock új generációs képviselői is zúztak a nagyszínpadon. Az Ivan and the Parazol a stílus egy új arcát mutatta meg és az utolsó számokhoz érve a nézőtér már táncra is perdült, a búcsúdalnak szánt Illés-együttes feldolgozás pedig teljes sikert aratott.  A parti hajnalig tartott, a Riders Tent-ben igazi, dögös motoros szólamokra buliztak a fesztiválozók. Az ACID/DC, a Twisted Sister Tribute és a Scorpions Tribute Band hozta el a legendás zenéket az Open Road Fest-re. A fesztivál harmadik napja mozgalmas pillanatokat hozott, és még a nap is előbújt az esőfelhők mögül mire a programok elkezdődtek. A vezetett túra úti célja a Varga Pincészet volt, ahonnan visszatérve a Poker Run eredményhirdetése tartotta lázban a motorosokat. Izgalmakból a jövő mini motorosainak is kijutott, hiszen megrendezésre került a Kids Race, ahol a legkisebbek sorakoztak fel műanyag, lábbal hajtható motorjaikon a startvonalnál. A dobogósok Harley-Davidson ajándékcsomagot kaptak, és persze egy felejthetetlen élménnyel gazdagodtak. A fesztivál így egy kicsit a jótékonykodásról szól. A Baptista Szeretetszolgálat és az Open Road Fest közös jótékonysági együttműködése során arra kéri a motorosokat, hogy egy tank benzin árával támogassák a rászoruló óvodás korú gyermekeket.  A Kids Race izgalmai után a két elképesztő kaszkadőr show borzolta a kedélyeket. A közönség lélegzet visszafojtva figyelte az ifjú FMX pilóta, Hujber Péter trükkjeit, aki játszi könnyedséggel repkedett két kerékkel a levegőben, a legkülönfélébb mozdulatokkal megspékelve az emelet magas ugrásokat. „Nem mondom azt, hogy nem izgulok az ugrások előtt, de pont ez a dolog szépsége”- avat be a részletekbe Hujber Péter. „Húsz évig Moto Crossoztam, mondhatni a véremben van a terepmotorozás, de azért rengeteg gyakorlást igényel egy-egy trükk.” Trükkökből és gyakorlásból Erdős Csabi és csapata háza táján sincs hiány.

A kaszkadőr show minden pillanatát hatalmas ováció követte, ami nem csoda, hiszen nem látni mindennap olyan pilótát, aki harmadmagával quadozik, miközben sisakja szikrákat szór a beton érintésétől, a gumifüstben úszó aszfalt közepén. „A félelem tart életben, de amikor motorra ülök, semmi más nem számít csak a biztonság, de ez nem jelenti azt, hogy rutinból csinálom”- mondja Erdős Csabi. „Ez egy következetes sport, ha valamihez hasonlítani kéne, akkor azt mondanám olyan, mint a műkorcsolya. Minden mozdulat több órányi gyakorlást igényel és tökéletes precizitást”- veszi át a szót a csapat másik kaszkadőre Balázs. „Hatalmas adrenalinsokk, amikor végigcsinálsz egy trükköt, és ezt nem csak mi, de a közönség is átéli velünk.” A közönség néhány tagja saját bőrén is megtapasztalhatta ezt, akik felültek Erdős Csabi
mögé, és akárcsak a pilóta ők is hatalmas mosollyal szálltak le a motorról. 
Az este megkoronázása az Ossian fergeteges koncertjével kezdődött, és a The Sweet húrtépésével zárult. Mikor a magyar banda színpadra állt a nézőtér lábdobogástól rengett, a rock imádók pedig egy emberként tapsoltak és énekelték a frontemberrel
a dalokat. „Nagyon élvezem a koncertet. Szeretünk az Open Road Fest-en zenélni, nem csak azért, mert profi, hanem azért is, mert szép a környezet és jó a közönség”- mondta Paksi Endre az Ossian frontembere. „Nagy Sweet rajongó vagyok, úgyhogy biztosan belehallgatok a koncertjükbe.” 
A The Sweet pedig azt hozta, amit mindenki várt: hamisíthatatlan glam rockot, fergeteges bulit, és önfeledten szórakozó fesztiválozókat.

Az Open Road Fest zene imádóit beszippantotta a rock, a Ballroom Blitz-nél pedig felrobbant a színpad. Délelőtt a motorosok már izgatottan gyülekeztek a fesztivál körül, ugyanis elérkezett a várva várt pillanat, Magyarország legnagyobb motoros felvonulása. Több ezer járgány sorakozott fel, hogy osztozzanak a fesztivál legszebb perceiben, a közös gurulásban. A felvonulásból visszaérkezőket a Gravity Academy sport show-ja várta extrém biciklis és parkour bemutatóval, és a Halálgömbben is újra cikázott Gombos Attila. Az igazi show-t mégis az este hozta el a két pörgős rock fellépő képében.  Az Anna & the Barbies koncertje bár esőben kezdődött, de ez sem kedvtelenítette el a fesztiválozókat a bulizástól. Pásztor Anna, a banda énekesnője pedig pillanatok alatt
hatalmas tömeget varázsolt a nagyszínpad elé. 
Az első dalok szinte mágnesként
vonzották az Open Road Fest közönségét és mire a koncert a feléhez érkezett ütemes lábdobolás, tapsvihar, és önfeledt táncolás volt jellemző. A közönséget egyszerűen megbabonázta a dalok hihetetlen energiája, Anna zseniális előadása és laza, közvetlen stílusa. Az énekesnő lesétált a színpadról a nézők közé, ahol Harley-ra pattant, majd ölelések és kézszorítások tucatja között énekelte el mindenki kedvenc dalát.
Az Anna & the Barbies-t a Helloween követette, de még mielőtt belecsaptak volna a húrszaggatásba az Open Road Fest szerelmespárja örök hűséget fogadott egymásnak és
megesküdött a nagyszínpadon. A mennyasszony a fesztivál igazgatója, Dobai Attila mögött egy quadon érkezett a színpadra, ahol több ezer ember előtt mondta ki a boldogító igent.
A buli a Helloween-nel folytatódott, akik már az első akkord után hatalmas zúzásba kezdtek.

A hard rock beszippantotta az embereket: a nézőtér egyszerre tombolt, ugrált és hullámzott, a refrénnél pedig egy emberként énekelt. Régi és új dalok is felcsendültek, a közönség pedig hatalmas ovációval és headbanggel díjazta a frontember dinamikus előadását. A show itt sem maradt el, sőt jó adag rock-ot kínált a zúzos dallamokra éhezőknek.  A buli az utolsó nap is hajnalig tartott. A Rock Arénában a Hollywood Rose teltházas koncertjével ünnepelték a fesztiválozók a 17. Open Road Fest-et. A fesztivál idén is hű volt mottójához, mert négy napon át minden a szabadságról szólt.

Szöveg és kép: Harley.hu

Nem lehet hozzászólni a hírhez!

Powered by WordPress | Compare the Best Free WordPress Themes Online. | Thanks to WordPress 4 Themes, Home Based Companies and Free Premium WordPress Themes