Honda CB500X – 2019

A CB500X a korábbinál jóval agresszívabb fizimiskával született újra, különleges stílusa egyértelmű utalás a kalandozásra kész, strapabíró műszaki alapokra. Fejlesztése során a népszerű CRF1000L Africa Twin szolgált alapul, ezért szélesebb fej- és oldalidommal szerelték fel, kényesen ügyelve rá, hogy formailag és műszakilag is egységes konstrukció jöjjön létre. A harmóniát mi sem szemléltethetné jobban, mint az üzemanyagtartály és az oldalidomok összefonódása, ami a motor első és hátsó részek közötti kohéziót is megteremti.

Bár a CB500X stílusa kétségtelenül lenyűgöző, áttervezése sokkal többről szólt, mint az idomzat újrarajzolásáról. A fokozott aerodinamikai teljesítménynek köszönhetően csökkent a fejidomra és a szélvédőre ható légnyomás, egyszersmind nőtt a pilóta szélvédettsége nagy sebességnél.

2019 CB500X


Szintúgy a nagyobb kényelmet szolgálja az átdolgozott nyereg, melynek felső éleit elöl „leborotválták”. Így könnyebb átemelni felette a lábat és a kisebb termetűek talpa is talajt érhet. Hogy a CB500X még fordulékonyabb legyen, a középhelyzettől végállásig mért kormányelfordulási tartomány 38 fokra nőtt (+3°). Az új, látványos megjelenésű, folyadékkristályos műszeregység nem csak formai szempontból illik a CB500X-hez, kimagasló tudása szintén érdemessé tette a beépítésre. Azon túlmenően, hogy minden fontos menetadatot megjelenít, váltófokozat-visszajelzéssel és váltások esedékességére figyelmeztető lámpával teszi élvezetesebbé a motorozást.

2019 CB500X

Utóbbi alapesetben 8750-es percenkénti főtengelyfordulatnál villan fel, de a vezető is eldöntheti, hogy mikor lépjen működésbe. A beállított érték 5000 és 8750 között lehet, és 250-es lépcsőkben ugorhat a pilóta. A teljes körű tájékoztatás jegyében a szélvédő konzolját csövekből állították össze, ehhez könnyedén illeszthető a GPS-tartó. Szemben a hagyományos motorokkal, a helymeghatározó itt a műszeregység felett is elhelyezhető, nem takarja el a kijelzőt. A 35 mm átmérőjű acélcsövekből készített vázon nem változtattak, hiszen roppant könnyű és erős szerkezet, amelynek úgy határozták meg geometriáját, hogy pontos visszajelzéseket adjon és a menetkomfort is maximális legyen.

Utóbbiban a motortartóbakok alakja és helyzete legalább annyira fontos szerepet játszik, mint a váz részeinek eltérő merevsége, és az sem mellékes, hogy ezek a technikai megoldások a zavaró rezgéseket is kiszűrik. Az utánfutás 108, a tengelytáv 1445 mm, a villaszög pedig 27,5 fok – a száraz adatok is jól mutatják tehát, hogy igencsak átgondolt konstrukcióval állunk szemben, ami kifejezetten magabiztossá teszi a pilótát irányítás közben. A mindössze 197 kg tömegű CB500X tervezésénél az ideális súlyelosztásra és a
tömeg-középpontosításra is nagy hangsúlyt fektettek, erről árulkodik a hátsó villa „előrehozott” bekötési pontja, valamint a páratlan fordulékonyság és úttartás.

2019 CB500X

Nem változtak számottevően a méretadatok sem. A 2019-es CB500X 2155 mm hosszú, 825 mm széles és 1410 mm magas, szabad hasmagassága pedig 180 mm. Az üzemanyagtartály befogadóképessége 17,5 liter, az átlagfogyasztás pedig 3,59 l/100 km, így egyetlen tankolással akár 500 km is megtehető. A 41 mm-es csúszószár-átmérőjű, állítható rugó-előfeszítésű első villa immáron 150 mm-es rugóúttal dicsekedhet (+10 mm), míg a hátsó futóműnél 118-ról 135 mm-re nőtt a mozgási tartomány. Fontos változás, hogy az elődmodell kétcsöves, kisebb dugattyúval felszerelt rugóstagja helyett új, eddig főként nagy össz–lökettérfogatú sportmotorokon használt, egycsöves csillapítóegység jutott szerephez, ami gyorsabb, kifinomultabb válaszokat ad az úthibákra, illetve kormánymozdulatokra, és hőcseréje is hatékonyabb.

2019 CB500X

A CB500X új központi hátsó rugóstag előfeszítése 9 lépésben szabályozható, és merev, zártszelvényekből összeállított lengővillához kapcsolódik, melynek végein a korábbinál erősebb, préselt acélból készült láncfeszesség-állítók kaptak helyet. Az erőátvitelről 520-as, burkolt lánc gondoskodik.  Nem maradt a régi az első kerék sem, a 17”-os felnit ugyanis 19”-os váltotta. Ez könnyebb, magabiztosabb előrejutást garantál rossz utakon, pláne, hogy enyhe terepezésre is alkalmas abroncsokat választottak a szakemberek. Ezek mérete 110/80 ZR19, illetve 160/60 ZR17, a kerekek alapanyaga pedig természetesen alumínium. A 310 mm-es, hullámos peremű, kétdugattyús nyereggel társított első féktárcsa 240 mm-es, szintén hullámos peremű, ámde egydugattyús féknyereggel felszerelt hátsó tárcsával dolgozik együtt, a blokkolásgátló szériatartozék. A CB500X színválasztékában az alábbi tónusok szerepelnek: Grand Prix Red (vörös), Matt Gunpowder Black Metallic (matt fekete metál), Pearl Metalloid White (fehér).

2019 CB500X

Az új, A2 jogosítványbarát CB500X nyolcszelepes, folyadékhűtésű, soros, kéthengeres erőforrása nem más, mint a méret és a teljesítmény közötti tökéletes egyensúly szimbóluma. Egyenletesen felépülő nyomatéka és pörgős, lendületes karaktere szinte ellenállhatatlanná teszi, főleg, hogy már alacsony fordulatszámon elképesztő erővel tolja előre a gépet. A 2019-es fejlesztések eredményeként az alsó és középső fordulatszám-tartományban egyaránt dinamikusabban gyorsul a CB500X – 3000 és 7000 f./perc között 4%-os forgatónyomaték- és teljesítménynövekedés tapasztalható. A kedvezőbb motorkarakterisztika elérésében a vezérlés tovább fejlesztése is közrejátszott, tudniillik 5 főtengely-elfordulási fokkal hamarabb zárnak a szelepek, s immáron 7,8 mm a szelepemelés, ami 0,3 mm-es növekedést jelent.

2019 CB500X

A PGM-FI üzemanyag-befecskendező rendszer légárama szinte teljesen egyenesen haladhat a levegőszűrőház és a szívósor között, ugyanis az akkumulátort előrébb helyezték (13,4 mm helyett 44,1 mm), hogy semmi ne állhassa útját az éltető oxigénnek. A hatékony gázcsere és a sportosabb hangzás jegyében a kipufogót is átalakították – a 2019-es modellváltozaton már két dobban végződik a rendszer. A – 8500-as percenkénti főtengelyfordulatnál jelentkező – csúcsteljesítmény 35 kW (47,6 LE), a legnagyobb forgatónyomaték pedig 43,3 Nm (7000 f./perc). A 67 mm-es furatátmérő, a 66,8 mm-es lökethossz és a 10,7:1 arányú sűrítési viszony szintén sokat elárul a motorkonstrukcióról, ahogy a 180 fokos főtengely-elékelés is. Az elsődleges kiegyensúlyozó-tengely hatékonyan csillapítja a vibrációkat, s mivel a hengerek mögé helyezték, a lehető legközelebb került a tömegközépponthoz. A primeráttétel és a kiegyensúlyozó-tengely ún. ollós, csillapított fogkapcsolású fogaskerekeket kapott, melyek jóval halkabbak a hagyományos konstrukciónál.

2019 CB500X

A főtengelysonkákat úgy formálták, hogy tökéletes erőpár jöjjön létre, ugyanakkor súlyuk a lehető legalacsonyabb legyen, így kisebb a tehetetlenségi nyomaték és könnyebben pörög fel a motor. A teherviselő elemként is szolgáló erőforrás négy – hengerfejen kialakított – ponton függeszkedik vázon. A vezérlés görgős himbái és korongos emelőtőkéi alacsony súlyt szavatolnak, míg a kis rugóerejű szeleprugók és a csökkentett súrlódású összetevők hatékonyabbá teszik a működést. A csendes vezérműlánc (SV lánc) vanádiumbevonatot kapott, így tovább mérséklődött a belső súrlódás, nem mellesleg ellenállóbbá vált a kopással szemben. A szívószelepek tányérátmérője 26,0, a kipufogószelepeké 21,5 mm, minden adott tehát a kiváló gázcseréhez. A dugattyú formája a CBR1000RR Fireblade esetében alkalmazottakéhoz hasonlít, ezért nagy fordulatszámon sincs „dugattyúhang”. Hogy a belső súrlódás tovább csökkenjen, a dugattyúszoknyák oldalán hornyokat alakítottak ki.

2019 CB500X

Ezzel kisebbé vált a hengerfal súrlódó felülete és még jobb lett a kenés, mert a motorolaj szabadon áramolhat a hornyokban. Miként a CBR1000RR esetében, a CB500X-nél is AB 1-es sós fürdőt és nitridbevonatot is alkalmaztak a maximális élettartam, valamint az oxidáció elkerülése érdekében.  A főtengely, a vezérműtengely és a kiegyensúlyozó-tengely bezárta háromszög szinte teljesen azonos a négyhengeres Honda RR motoroknál megfigyelhetővel, a belső struktúrát pedig egyenesen a CBR1000RR-ből vették át. A hengerek centrifugális öntéssel létrehozott, rendkívül vékony falú hüvelyeket kaptak, amelyek minimalizálják a – 180 fokos főtengely-elékelésre visszavezethető – pumpálási veszteségeket. Akárcsak a CBR1000RR-nél, itt is fokozott áramlású olajpumpa felel a kenésért, maga az olajteknő pedig kifejezetten mély, így kevésbé zavaró az olaj mozgása a forszírozott tempójú kanyarokban és az erőteljes fékezések során.

2019 CB500X

A motor üzemeltetéséhez szükséges olajmennyiség 3,2 liter. A CB500X váltója szintén az RR jódjelű testvérből származik, kapcsolómechanizmusa és -karja például megegyezik a „nagyok” nyomatékelosztójában alkalmazottal. A 2019-től szériafelszereltségként adott, kuplungasszisztenssel és nyomatékhatárolóval ellátott tengelykapcsoló kisebb erővel, kifinomultabban működtethető, és biztonságosabbá teszi a visszakapcsolásokat.

Szöveg és kép: Honda

Nem lehet hozzászólni a hírhez!

Powered by WordPress | Compare the Best Free WordPress Themes Online. | Thanks to WordPress 4 Themes, Home Based Companies and Free Premium WordPress Themes