Husqvarna verseny bűvész

A Husqvarna motokrosszos aranykorában Jaurén Bror volt az első számú vezető, aki felelt a gyári csapat sikeréért. A versenyosztály vezetőjeként dolgozó Jaurén, a Husqvarna-nál töltött 33 éve alatt, hat versenyző, 14 motocross világbajnoki címet szerzett. A 70-es évek végén rögzített beszélgetés során nem lehetett észrevenni milyen befolyással rendelkezik valójában. Csendes, nagy szavak és gesztusok nélkül kommunikáló ember volt.

Bror szemmel tartotta a tehetségkutatást, és nyugodt viselkedése gyakran segítette a helyes döntések meghozatalában. Nehéz körülmények között is higgadt maradt, például a gyári versenyzőkkel folytatott tárgyalások során.

Husqvarna verseny bűvész

1953-ban Bror Jaurén belépett a Husqvarna motoros részlegéhez, pont az eladások növekedésének időszakában. Már volt tapasztalata az együttműködést illetően, a háború után néhány versenyen a vállalat új 118 köbcentis kétütemű gépével versenyzett. Jaurén Bror mindennapi munkája azonban 1946-tól a Husqvarna varrógép-üzletágában volt, itt folytatta tanulmányait, később műszaki mérnök diplomát szerzett.
„Az első feladatom a motorkerékpár-divízióban az volt, hogy a hétköznapi rutint alakítsuk ki a gyár verseny csapatnál.

Husqvarna verseny bűvész

Először az enduro eseményekre korlátozódott a feladat, mint például a híres „Novemberkasan”, de később már más is beletartozott. ”- emlékezett Jaurén a 70-es évek végén. Bror jól kezelte a sajtót, soha nem bújt el a nyilvánosság elől.
1955 augusztusában, Bror Jaurén találkozott Bengt-Olov Wessman versenyzővel, amikor mindketten részt vettek egy enduro versenyen Stockholmban. Bengt ezüst nyíllal indult, Jaurénnek is volt egy, amivel egy ismeretlen versenyző állt rajthoz.

Husqvarna verseny bűvész

“Beszéltem Jaurénnek a gépemről, és panaszkodtam az első villákra, túl puhák voltak, hogy jó menet teljesítményt biztosítsanak.” – mondta Wessman. Jaurén megígérte, hogy olyan alkatrészeket fog szerezni, amelyek javítják az első felfüggesztést. Néhány héttel később a Husqvarna mérnöke, Ruben Helmin találta meg: “Ha ezzel a géppel versenyez, akkor magát kell hibáztassa. Az ezüst nyíl nem versenyzésre készült.” Következésképpen az 50-es évek közepén a Husqvarna mérnökei nem tudták milyen lehetőségek rejlenek a Silverpilen-ben.
“Első sikerünket 1959-ben értük el, amikor Rolf Tibblin megnyerte az Európa bajnokságot (későbbi világbajnokság 1962-től) a 250-es gépünkkel” – mondta Jaurén. Büszke voltam. Aztán több mint húsz éven keresztül folyamatosan jöttek a sikerek, egészen Hakan Carlqvist 1979-ben  szerzett 250-es világbajnoki címéig.

Husqvarna verseny bűvész

E két figyelemre méltó eredmény között újabb tizenkét bajnok volt, olyan versenyzőkkel, mint a svéd Bill Nilsson, Torsten Hallman, Bengt Aberg és a finn Heikki Mikkola, akik több címet nyertek, akárcsak Tibblin. ”
A Husqvarna sikere az eladásokban is realizálódott. 1961-ben 10 darab 500-as négyütemű készült, az első 250-es mx másolatok 1962-ben érkeztek, amikor a gyár 10 gépet készített. Aztán, 1963-ban, további 100 darabot gyártottak eladásra. Ennek a 250-esnek valamivel több mint 60% -a belföldi vásárlóknak ment, míg a maradék 40% Finnországba és Norvégiába került. Jaurén Bror érzelmi alapon döntött sokszor. Előfordult, hogy tartalék alkatrészekkel támogatott egy versenyzőt, mert kedvelte, nála nem mindig a tehetség döntött. Jaurén kedvenc gépe mx-karrierje során kétségtelenül az 500 cm3-es négyütemű volt a 60-as évek elején.
„Csodálatos mérnöki remekmű volt” – mondta Bror.

Husqvarna verseny bűvész

„Ez egy győztes koncepció volt, amikor Bill Nilsson és Rolf Tibblin közreműködésével három világbajnoki címet elhoztunk.” A motorkerékpár korszerű volt, és egy a mai napig a Husqvarna múzeumban megtekinthető.
Az aranykorban a legtöbb versenyző ügyes szerelő volt, és értett a sport műszaki oldalához is. Óriási akarat kellett ahhoz, hogy nyerni tudjon, amikor a pénz csak támogató szerepet játszott.
“Sajnos a modern időkben ez megváltozott – mondta Jaurén. A versenyzők nem mennek közel a gépekhez, ha nem versenyeznek. Hirtelen a szerződések, pénz és hírnév váltak az uralkodóvá. 1961-ben hivatalosan értékesítési és versenymenedzser lett, ezt a tisztségét 1971-ig töltötte be.
“A szerződéses adatok nem voltak közel olyan részletesek, mint manapság” – mondta Jaurén. „A versenyzőket nem fizették jól, és akkor csak kevesen részesültek gyári támogatásban. Pokoli tehetségesnek kellett lennie ahhoz valakinek, hogy ki vegyék a csekkfüzetet.”
A 70-es években a Husqvarna kifejlesztett egy könnyű alumínium vázat a motokrosszhoz, miután a svájci 250-es GP-n sok negatív tulajdonsága miatt az amerikai gyártmányú titán vázat a FIM műszaki bizottsága betiltotta, aminek Jaurén is tagja volt.

Husqvarna verseny bűvész

A 33 év dolgos Husqvarna időszak után Bror 1979-ben úgy döntött, hogy 61 éves korában nyugdíjba vonul. Ismét igaza volt, nyolc évvel a visszavonulása után a társaságot eladták az olaszoknak.
– Sajnálta? – kérdezték tőle.
– Ó, igen – mondta Jaurén.
„Bármit megadnék, hogy visszatekerjük az idő kerekét, amikor hagytuk, hogy a japán technikusok közel férjenek a gépeinkhez. Minden gond nélkül fényképezték le az összes részletet, amelyet másolniuk kellett. Néhány évvel később a nagy gyárak dominanciát alakítottak ki a motokrossz területén. De ezt még nem értettük a japánok érkezése idején. Próbáljon meg ma egy képet készíteni a gyári motorkerékpárokról, és látni fogja, mi történik! ”

Husqvarna verseny bűvész

Egyébként nem sok ember volt olyan sikeres, mint Bror Jaurén a Husqvarnában eltöltött három évtizedével. Sajnos Jaurén Bror 1985-ben, 69 éves korában elhunyt.

Szöveg: Buny

Kép: Husqvarna

Nem lehet hozzászólni a hírhez!

Powered by WordPress | Compare the Best Free WordPress Themes Online. | Thanks to WordPress 4 Themes, Home Based Companies and Free Premium WordPress Themes