Honda CB125F – 2021

Az új CB125F igen komoly gépezet, kidolgozása során nem kevesebb, mint 19 szabadalmi kérvényt nyújtott be a Honda. A modellt Olaszország déli részén, Atessában szerelik össze, itt kerül be a nagy merevségű, áttervezett vázba a továbbfejlesztett, léghűtéses eSP motor, amelynek üzemanyag-fogyasztása jelentősen csökkent.

Hogy az elődmodellnél 11 kg-mal könnyebb újonc megfeleljen a jövő kihívásainak, LED fényszórókat és digitális műszeregységet kapott, a fényezések választékában pedig három szín szerepel: Splendor Red (piros), Pearl Cool White (gyöngyházfehér), Black (fekete).

HONDA CB125F – 2021


Erőforrás

A CB125F megújult eSP motorja immáron az Euro 5-ös környezetvédelmi előírásoknak is megfelel, ennek ellenére nem veszített lehengerlő teljesítményéből, sőt még pörgősebb és élénkebb lett. A 124 cm3-es, kétszelepes, SOHC-vezérlésű egységet kifejezetten városi használatra optimalizálták, s hogy a lehető leghosszabban szolgálhassa gazdáját, különösen nagy hangsúlyt fektettek a megbízhatóságra.

HONDA CB125F – 2021

Menetdinamikájáról sokat elárul, hogy a csúcsteljesítmény 10,88 LE/7500 f./perc (korábban: 10,6 LE/7750 f./perc), a legnagyobb forgatónyomaték pedig 10,9 Nm/6000 f./perc (10,2 Nm/6250 f./perc). További érdekesség, hogy az 50 mm-es furathoz és az 63,1 mm-es lökethez 10,0:1 arányú sűrítési viszony társul, s akkor is csak 12,4 másodperc szükségeltetik a 200 méteres táv leküzdéséhez, ha álló helyzetből indul a CB125F. Talán ennél is fontosabb, hogy a korábbi 1,96 l/100 km-ről 1,5 l/100 km-re csökkent a fogyasztás, tehát a 11 literes üzemanyagtartály tartalmával akár 800 km is megtehető!

HONDA CB125F – 2021

Magát az eSP motorkonstrukciót a 125 cm3-es motorkerékpárok fokozódó térnyerésére tekintettel dolgozták ki anno a Honda mérnökei. Új építésmódról lévén szó, tiszta lappal kezdtek, s arra törekedtek, hogy a lehető legkisebb legyen a belső súrlódás. Ennek érdekében egyedülálló alapossággal dolgozták ki a részleteket, most, nyolc év elteltével pedig összegezték a tapasztalatokat, s tovább tökéletesítették a szerkezetet.
Első lépésként a tömeget igyekezték csökkenteni, és kijelenthetjük, hogy igen jó munkát végeztek, hiszen az új egység 7 kg-mal könnyebb elődjénél. Emellett eltolták a dugattyúcsap tengelyét a hengertengelytől (ti. dezaxiálták), csökkentették a súrlódás mértékét a dugattyúszoknya és a hengerfal között, a dugattyút pedig egy olajbefecskendező fej „fürdeti” alulról azonos céllal.

HONDA CB125F – 2021

Nem elhanyagolható az sem, hogy a szelepek mozgatását tűgörgős csapággyal ellátott, görgős himbákra bízták a hondások, míg az áramtermelést ezentúl önindítóként is funkcionáló generátor (ACG) végzi, jelentősen hozzájárulva a tömegcsökkentéshez. Az – önműködő dekompresszorral kiegészített – rendszer hihetetlenül kifinomultan működik, indításkor ugyanis nem gátolja a főtengely megforgatását a sűrítési végnyomás, leállításkor pedig mindig a szívási ütem előtti pozícióban áll meg a dugattyú. Az már csak hab a tortán, hogy az ACG rendkívül csendesen működik, ilyeténképpen még kulturáltabbá teszi a modellt. Az erőátvitelről ötfokozatú váltó és tömített, nagy élettartamú lánc gondoskodik.

HONDA CB125F – 2021

Váz, futómű, stílus és felszereltség 
Az új, nagy szakítószilárdságú acélból készülő csőváz 1,7 kg-mal nyom kevesebbet a korábban használtnál. Tervezésekor a kiváló menetkomfortot, a biztos egyenesfutást és a könnyű, mégis precíz irányíthatóságot tartották szem előtt a mérnökök, nem mellesleg arra is ügyeltek, hogy kellően sportos érzést nyújtson a tempós kanyarvételeknél, illetve a mély döntéseknél. Erős és merev gerincnyúlványán alakították ki az erőforrás függesztési pontjait, s olyan futómű-geometriát határoztak meg, ami igazán sokoldalúvá teszi a típust. A villaszög 26°, az utánfutás 92,4 mm, a tengelytáv 1280 mm, és igen beszédesek a tömegadatok is, tudniillik a menetkész tömeg 117 kg, azaz 11 kg-mal könnyebb, mint korábban.

HONDA CB125F – 2021

A futómű ugyancsak kiváló minőségű. Elöl 31 mm-es csúszószár-átmérőjű teleszkópokból összeállított villa vasalja ki az úthibákat, míg hátul két – 5 fokozatban állítható előfeszítésű – rugóstag dolgozik. A présöntésű alumíniumkerekek átmérője 18”, így az úttartás és a menetkomfort is messze túlmutat a méretosztályban megszokottól. Az első abroncs mérete 80/80 R18, a hátsóé 90/90 R18. A 240 mm átmérőjű első tárcsát kétdugattyús féknyereg fogja közre, míg hátra 130 mm-es dobfék került.

HONDA CB125F – 2021

A 2021-es CB125F agresszív megjelenésű, új idomzata a nagyobb CB-ket idézi. A „széles vállú” üzemanyagtartály és a hűtőradiátor ezüstszínű rácsa a CB-R Neo Sports Café modellcsalád tagjairól lehet ismerős, míg a fekete, remek időjárás-védelmet nyújtó, éles vonalakkal tagolt fejidom alkotóját a CB500F inspirálta. Roppant látványos a LED fényszóró és a műszeregység szerepét betöltő, folyadékkristályos kijelző is. Utóbbi az aktuális váltófokozatot és hatótávolságot, a pontos időt, valamint az átlagfogyasztást is mutatja, sőt ECO feliratot jelenít meg, ha a pilóta hatékonyan és takarékosan motorozik. A motorindítás és – leállítás feladatát ezentúl egyetlen kapcsoló látja el, miként a távolsági fényszóró és a fénykürt is közös kapcsolót kapott.
A motor, a kipufogó leömlője és a teleszkópok hüvelye természetesen fekete, így a feltűnő fényezés kap némi kontrasztot és még ütősebb az összhatás. Szintén feketében pompázik a kipufogódob, s itt sem marad el az „esztétikai csavar”, hiszen a hővédő burkolat krómbevonatot kapott.

HONDA CB125F – 2021

Vonzza a tekintetet a hátsó rugópár, a gyertyapipa és a bal oldali motorburkolat piros festése is, akárcsak a tank oldalán látható, háromdimenziós Honda-szárny és az egyedi tükör, illetve irányjelző is.
Ahogy az egy mindennapos használatra szánt városi, illetve ingázómotortól elvárható, az üléshelyzet kényelmes és pihentető. Ez nem csak a puha, komfortos nyeregnek köszönhető, az előre helyezett lábtartópár és a széles kormány ugyancsak hozzájárul az ergonómiához, valamint a könnyű kezelhetőséghez és a magabiztos irányításhoz. Mivel a két személynek is kényelmes, utaskapaszkodóval felszerelt ülést 15 mm-rel magasabbra helyezték, még könnyebben felmérhető a jármű környezete, és az is előny, hogy a középállvány szériatartozék.

Szöveg és kép: Honda

Nem lehet hozzászólni a hírhez!

Powered by WordPress | Compare the Best Free WordPress Themes Online. | Thanks to WordPress 4 Themes, Home Based Companies and Free Premium WordPress Themes