Honda CBR500R – 2022

Lényeges változás az előddel szemben, hogy átprogramozták az üzemanyag-befecskendezőt, illetve könnyebb hűtőradiátort szereltek fel. Ezen túlmenően újdonság a 41 mm-es csúszószár-átmérőjű, szeparált funkciójú, nagy dugattyús (SFF-BP) Showa fordított villa, a 296 mm-es tárcsákba harapó, radiálisan rögzített, négydugattyús Nissin féknyereg, a könnyebb, ötágú felni és a jelentősen átdolgozott lengővilla is. Mindezek eredményeként stabilabb és nagy sebességnél is precízebben irányítható a motor, valamint rövidebb úton áll meg, köszönhetően az új, hatékonyabb fékrendszernek. Hogy még nagyobb tapadást érjenek el az első abroncson és több visszajelzés érkezzen a vezetőhöz, a súlypont kissé előrébb került, mint a korábbi CBR500R-en.

Nem véletlen, ha ismerős a formás első sárvédő, az ugyanis a CBR650R-ről érkezett, és további fontos változás, hogy immáron alapáras a sportos hatású alumínium lábtartó. Csakúgy, mint a 2021-es modellen, fokozatkijelzős, a váltásokra is figyelmeztető LCD-műszeregységről olvashatóak le az adatok.

2022 – HONDA CBR500R

A jobb észlelhetőség érdekében minden lámpatest LED, a fényszóró pedig szintén a CBR650R-ből származik, és nagyobb területet világít be, mint a modell korábbi első lámpája. A 2022-es CBR500R az alábbi színekben lesz elérhető: Grand Prix Red (piros), Matt Gunpower Black Metallic (fekete). A 35 mm átmérőjű acélcsövekből összeállított váz megegyezik az elődével, mivel könnyű, erős szerkezet, és tervezett rugalmassága révén – változatos minőségű útfelületen is – bőséges visszajelzést nyújt a vezetőnek.

2022 – HONDA CBR500R

Hála a motortartóbakok alakjának, elhelyezésének, valamint a váz merevségének, nem jutnak el a zavaró rezgések a pilótáig. Már az első métereken feltűnik, milyen nagy változást hozott a módosított első felfüggesztés. A sportosság és az első osztályú kezelhetőség érdekében ugyanis lecserélték a korábbi, hagyományos teleszkóppárt, és vadonatúj, 41 mm-es csúszószár-átmérőjű, szeparált funkciójú, nagy dugattyús (SFF-BP) Showa fordított villát építettek be a Honda mérnökei, mi több az alsó és felső villahíd is új.

2022 – HONDA CBR500R

A villában különválasztották a funkciókat, az egyik szár a rugózásért, a másik a csillapításért felel, s a fejlesztés eredményeként kifinomultabb lett a rugózás, egyben kényelmesebbé vált a motor. Bevált recepthez nyúltak a tervezők, tudniillik a négyhengeres CBR650R is pontosan ilyen felfüggesztéssel és beállításokkal kerül a szalonokba. Tovább fokozza a 2022-es CBR500R kezelhetőségét az új, könnyebb első és hátsó kerék, mely mostantól 6 helyett 5 darab Y-alakú küllővel tagolt. Az elöl 3,5″, hátul 4,5″ széles, 17″-os átmérőjű, öntött alumíniumfelniken 120/70 ZR17, illetve 160/60 ZR17 méretű abroncsok feszülnek.

2022 – HONDA CBR500R

Az alaposan átdolgozott lengővilla 2 mm-es acélból készül (a korábbi 2,3 mm helyett), új láncvédő ékesíti, az alkatrész keresztmerevítője pedig üreges. A változások összességében fontos grammokkal csökkentik a rugózatlan tömeget, sőt nagyban javítják a CB kezelhetőségét is, mivel az új lengővilla hosszirányban merevebb és oldalirányban rugalmasabb elődjénél. Ismerős lehet a nagy teljesítményű sportmotorokon már alkalmazott, egycsöves központi rugóstag is. Ez – szemben a kétcsöves, kisebb dugattyúval felszerelt csillapítóegységekkel – gyorsabb, kifinomultabb válaszokat ad az eltérő útviszonyokra, illetve kormánymozdulatokra, tetejébe hőleadása is hatékonyabb.

2022 – HONDA CBR500R

Rugó-előfeszítése öt fokozatban állítható, és gyári hangolása tökéletesen illik az új első villáéhoz, hogy minél harmonikusabb legyen a motor viselkedése. Akárcsak az első-hátsó felfüggesztés, a fékrendszer is messze hatásosabb, mint a korábbi CBR500R-é. Míg eddig csak egy darab 320 mm-es tárcsa és hagyományos féknyereg lassította a motort, a 2022-es modellen két 296 milliméter átmérőjű tárcsa és radiálisan rögzített, négydugattyús Nissin féknyeregpár kapott helyet. A kisebb tárcsák alkalmazása kettős előnnyel kecsegtet, ugyanis csökkenti a rugózatlan tömeget és a fékezéshez szükséges erőt is.

2022 – HONDA CBR500R

Az új CBR500R menetkész tömege továbbra is 192 kg, de a módosított súlyelosztás következtében még kezesebbé vált a motor és nőtt az első abroncs tapadása. A változás jól tetten érhető a régi és új arányokat összevetve: 50,1/49,9 helyett immáron 50,7/49,3 százalék az első és hátsó tengelyre jutó terhelés mértéke. A tengelytáv továbbra is 1410 mm, a villaszög és az utánfutás 25,5°, illetve 102 mm. Kétségtelen, hogy CBR500R legfőbb jellemzője a fürgeség, az azonnali reakciókészség.

2022 – HONDA CBR500R

Erről árulkodik a „kilátás” is a nyeregből, hiszen a kormánycsutkákat a felső villahíd alá rögzítették, és az alacsony idom mögé bebújva harcias, sportos üléshelyzetet vesz fel a vezető. Lecserélték a gumírozott lábtartókat, így a 2022-es modellen karcsú alumínium lábtartókat találunk, melyek amellett, hogy látványosabbak, 104 g-mal kevesebbet nyomnak és elhelyezésükből fakadóan segítik a lendületes, sportos motorozást. Különleges részlet, hogy a modell kompakt első sárvédője egyenesen a CB650R-ről érkezik.

2022 – HONDA CBR500R

A szintén CBR650R-től örökölt, cizellált, kettős LED-fényszóró fenyegetően mered előre, és jóval nagyobb területet világít be, mint a korábbi egység, emellett a jobb láthatóságot szolgálja a nagy fényerejű LED-irányjelző. Csakúgy, mint a 2021-es modellen, fokozatkijelzős, a váltásokra is figyelmeztető LCD-műszeregységről olvashatóak le az adatok, és a felkapcsolásra figyelmeztető jelzés szabadon beállítható 5000 és 8750-es percenkénti fordulatszám között, 250-es lépcsőkben haladva. A könnyű kezelhetőség és a kényelmes, pihentető testtartás érdekében ezúttal is csupán 785 mm magasra helyezték az ülőlapot, és nem változtak számottevően a méretadatok sem.

2022 – HONDA CBR500R

A 2022-es CBR500R 2080 mm hosszú, 760 mm széles és 1145 mm magas, szabad hasmagassága pedig 130 mm. A méretes üzemanyagtartály nem kevesebb, mint 17,1 liternyi benzint képes elnyelni, ami a 3,5 L/100 km-es üzemanyag-fogyasztást figyelembe véve több mint 480 km-es hatótávolsággal kecsegtet.
A 2022-es CBR500R nyolcszelepes, folyadékhűtésű, soros, kéthengeres erőforrása nem más, mint a méret és a teljesítmény közötti tökéletes egyensúly szimbóluma.

2022 – HONDA CBR500R

Egyenletesen felépülő nyomatéka és pörgős, lendületes karaktere szinte ellenállhatatlanná teszi a 471 cm3-es hajtóművet, mely a legutóbbi, 2019-es fejlesztések eredményeképpen az alsó és középső fordulatszám-tartományban egyaránt dinamikusabban gyorsul – akkor 3000 és 7000 f./perc között 4%-os forgatónyomaték- és teljesítménynövekedést értek el a mérnökök. A – 8600-as percenkénti főtengelyfordulatnál jelentkező – csúcsteljesítmény 35 kW (47,6 LE), a legnagyobb forgatónyomaték pedig 43 Nm (6500 f./perc), tehát A2 jogosítvánnyal is vezethető a modell.

2022 – HONDA CBR500R

A PGM-FI üzemanyag-befecskendező rendszer légárama szinte teljesen egyenesen haladhat a levegőszűrőház és a szívósor között, ezáltal a gázreakció rendkívül spontán, ráadásul a 2022-es modell új üzemanyagbefecskendező-hangolása úgy tette nyomatékosabbá, egyben karakteresebbé az erőforrást, hogy közben jottányit sem csökkent a csúcsteljesítmény. A dupla csőben végződő kipufogó dobból jellegzetes, pulzáló hang árad, miközben az erőforrást alaposan felpörgetve vérpezsdítő üvöltés fokozza a gyorsulásérzetet. Szót érdemel az új, esztétikusabb hűtőradiátor is, hiszen a motor éke, egyben kereken 100 g-mal könnyebb a korábbi alkatrésznél, ennek dacára a hűtés hatékonysága nem változott.

2022 – HONDA CBR500R

A 67 mm-es furatátmérő, a 66,8 mm-es lökethossz és a 10,7:1 arányú sűrítési viszony szintén sokat elárul a motorkonstrukcióról, ahogy a 180˚-os főtengely-elékelés is. Az elsődleges kiegyensúlyozó-tengely hatékonyan csillapítja a vibrációkat, s mivel a hengerek mögé helyezték, a lehető legközelebb került a tömegközépponthoz. A primeráttétel és a kiegyensúlyozó-tengely ún. ollós, csillapított fogkapcsolású fogaskerekeket kapott, melyek jóval halkabbak a hagyományos konstrukciónál. A főtengelysonkákat úgy formálták, hogy tökéletes erőpár jöjjön létre, ugyanakkor súlyuk a lehető legalacsonyabb, így kisebb a tehetetlenségi nyomaték és könnyebben pörög fel a motor.

2022 – HONDA CBR500R

A teherviselő elemként is szolgáló erőforrás négy – hengerfejen kialakított – ponton függeszkedik a vázon. A vezérlés görgős himbái és korongos emelőtőkéi alacsony tömeget garantálnak, míg a kis rugóerejű szeleprugók és a csökkentett súrlódású összetevők hatékonyabbá teszik a működést. A csendes vezérműlánc (SV lánc) vanádiumbevonatot kapott, így tovább mérséklődött a belső súrlódás, nem mellesleg ellenállóbbá vált a szennyeződések okozta kopással szemben. A szívószelepek tányérátmérője 26,0 mm, a kipufogószelepeké 21,5 mm, minden adott tehát a kiváló gázcseréhez.

2022 – HONDA CBR500R

A dugattyú alakját úgy tervezték, hogy mérsékelje az alkatrész „zaját” magas fordulatszámon. Hogy a belső súrlódás tovább csökkenjen, a dugattyúszoknyák oldalán hornyokat alakítottak ki. Ezzel kisebbé vált a hengerfal súrlódó felülete és még jobb lett a kenés, mert a motorolaj szabadon áramolhat a hornyokban. A főtengelyt, a váltótengelyt és a kiegyensúlyozó-tengelyt egymáshoz közel, háromszög alakban helyezték el, ezáltal még kisebb, kompaktabb lehetett az erőforrás. Szintén érdekesség, hogy a hengerek centrifugális öntéssel létrehozott, rendkívül vékony falú hüvelyeket kaptak, a motor belső kialakítása pedig csökkenti – a 180°-os főtengely-elékelésre visszavezethető – pumpálási veszteségeket.

2022 – HONDA CBR500R

Ráadásként fokozott áramlású olajpumpa felel a kenésért, s maga az olajteknő kifejezetten mély, ennek okán kevésbé zavaró az olaj mozgása a forszírozott tempójú kanyarokban és az erőteljes fékezések során. A gondtalan motorozást szolgálja az alapáras, kuplungasszisztenssel és nyomatékhatárolóval ellátott tengelykapcsoló, mely kisebb erővel működtethető, biztonságosabbá teszi a visszakapcsolásokat, egyben megkönnyíti a vajpuhán járó hatfokozatú váltó használatát. A motor üzemeltetéséhez szükséges olajmennyiség 3,2 liter.
A CBR500R-hez Eredeti Honda Kiegészítők széles választékát kínálja a gyártó, ilyen a 35 literes túradoboz, csomagtartókonzol, tanktáska, nyeregtáska, magas, sötétített túraplexi, fűtött markolat, USB-C csatlakozós aljzat, üléstakaró-idom, felnicsík, tankmatrica.

Szöveg és kép: Honda

Nem lehet hozzászólni a hírhez!

Powered by WordPress | Compare the Best Free WordPress Themes Online. | Thanks to WordPress 4 Themes, Home Based Companies and Free Premium WordPress Themes