Yamaha XSR900 – 2022

A technológiailag és esztétikailag az 1980-as évek – a Yamaha történetének dicsőséges és jelentős korszaka – ihlette XSR900, sok mostani retró modelltől eltérően, nem pusztán egy legendás előd felelevenítése vagy egy múlt ihlette modell. A legendás Deltabox vázszerkezetre épülő XSR900 a Yamaha igazi szellemét testesíti meg, fizikai formát adva a vállalat történelmének, eszméinek és hírnevének. A modell főbb jellegzetességei, például az erőtől duzzadó üzemanyagtartály és a lyuggatott borítások mind-mind funkcionális célt szolgálnak, és sallangoktól mentesek – minden részlet az eredeti verseny- és sportmotorokhoz vezethető vissza, amelyek négy évtizeddel ezelőtt megváltoztatták a motorkerékpárok világát.

A formaterv nemcsak a Yamaha eredetéről szól, hanem része annak a tudásnak és tapasztalatnak, amelyet a vállalatnak kötelessége az utókornak továbbadni. Itt nem a formaterv vagy a teljesítmény élvez prioritást, hanem a motoros. Az XSR900 esetében a Deltabox-váz homlokcsöve alacsonyabbra került, a lengőkar hosszabb lett, így javult a motor egyenesfutása – továbbá optimalizálták a felső villabefogó, a lengőkar rögzítő csavarok és a motortartók általános merevségét.

Yamaha XSR900 – 2022

Az eredmény egy letisztult roadster platform, amely a hétköznapi vagy a lendületesebb motorozásnak egyaránt megfelel.   Mindehhez társul még a retró ihletésű üléspozíció – a vezető szinte a hátsó kerék felett ül –, és az eredmény az érzékekre közvetlenül ható, szórakoztató és valóban izgalmas motorozási élmény. Az erősebb, 889 köbcentiméteres, CP3 motor nyomatékos érzete és a pillangószelep huzalos mozgatása is része a motor varázsának. Az új, hangolt kipufogóhang ráerősít a Sport Heritage zászlóshajó egyedi és izgalmas karakterére.
A Yamaha legújabb technológiáinak felhasználásával a mérnökök arra összpontosítottak, hogy a motoros érezze, hogy aktívan irányítja, kontrollálja a motort, és hogy az XSR900 azonnal és intuitívan reagál az egyes motorosok egyéni vezetési módjára.

Yamaha XSR900 – 2022


Az új XSR900 egyik fontos műszaki jellemzője a teljesen új, kompakt és könnyű alumínium váz, amely a legmodernebb gyártási folyamatokkal készül, és az egyik legvékonyabb falú, legkönnyebb és legkompaktabb konstrukció ebben a kategóriában. A hosszanti, oldalirányú és torziós merevség jelentősen javult, így jobb lett az egyenesfutás, ugyanakkor a motor agilitása sem romlott. A homlokcső 30 mm-rel alacsonyabbra került, mint az előző modellnél, ami jobb kanyarodási érzetet biztosít. Ennek köszönhetően a kormány is alacsonyabbra kerülhetett, így az XSR900 agresszívabb geometriájú lett. Ennek és a futómű egyéb változtatásainak eredményként 14%-kal csökkent a kormány tengely körüli tehetetlenségi ellenállása az előző modellhez képest – így a motoros gyorsan, pontosan és magabiztosan kanyarodhat.
Az új Deltabox-stílusú váz a Yamaha legújabb CF (Controlled Filling) technológiájával készül, amely számos tényező pontos szabályozását teszi lehetővé, beleértve az öntőformánál használt vákuum nagyságát, a hőmérsékletet és az öntési sebességet.

Yamaha XSR900 – 2022

A kifinomult, kizárólag a Yamaha által használt technológia olyan összetett, öntött vázszerkezetek előállítását teszi lehetővé, amelyek könnyebbek és erősebbek, mint a hagyományos öntési módszerekkel készült vázak. A váz falvastagsága változó, és a merevség mindig az adott ponton fellépő, különböző terhelési szinteknek megfelelő. A falvastagság a legvékonyabb ponton 1,7 mm, a legvastagabb ponton 3,5 mm. Ez a „hangolt merevség” kiváló vezetési érzetet és visszajelzést biztosít, és többek közt ez teszi az XSR900-t valóban sportos és jól kezelhető motorrá.
Az egyenesfutási stabilitást a téglalap keresztmetszetű alumínium lengőkar is javítja, amely 55 mm-rel hosszabb az előző modellnél, és 1 495 mm-es tengelytávot biztosít – valamint egy teljesen új, modell-specifikus segédvázzal is rendelkezik. A hosszabb lengőkarral együtt ez az új segédváz kihangsúlyozza az XSR900 80-as éveket idéző stílusát és alacsony sziluettjét, és az új, segédvázhoz közelre behajtható utaslábtartók is kiválóan illenek a csúcstechnológiás, de retró küllemű sportmotor letisztult vonalaihoz.

Yamaha XSR900 – 2022


A változó falvastagságú, pontosan hangolt merevségű váz mellett a Yamaha tervezői számos más megoldással is igyekeztek biztosítani, hogy az XSR900 még több és még pontosabb visszajelzést nyújtson. Míg az előző modellnél a lengőkar felfogatása a váz külső oldalán volt, az új motornál a külső vázelemek között elhelyezett lengőkarcsapot használtak – ez a modernebb kialakítás karcsúbb és merevebb felépítést eredményez.
Az XSR900 üzemanyagtartályát a Yamaha 80-as évekbeli Grand Prix motorjai ihlették, és a rajta található első légbeömlők nemcsak az erőforrás hatékonyabb működését segítik, de a szívó oldal erőteljes hangját is továbbítják a motoros felé nagyobb sebességeknél.
Az igényesen formázott, 15 literes üzemanyagtartály és a hátul „púposított” ülés elhelyezésének köszönhetően a vezető a motor középpontja mögött, szinte a hátsó tengely fölött ül. A sajátos kialakítás hozzájárul a motor egyedi vezetési karakteréhez, és segít a kényelmes, ergonomikus üléspozíció elérésében.

Yamaha XSR900 – 2022

A mérnökök külön figyelmet fordítottak azoknak az alkatrészeknek a kialakítására, amelyekkel a motoros közvetlenül érintkezik, például az üzemanyagtartály, az ülés és a kormány formájára, pozíciójára. A kompakt, lyuggatott oldalsó panelek minimalista megjelenést kölcsönöznek az XSR900-nak, a tank versenystílusú tanksapkája pedig a motor sportos örökségét hangsúlyozza.
Az XSR900 minden alkatrésze kiváló minőségű, és nem kivétel ez alól az új, radiális Brembo első főfékhenger sem, amely kiemeli a motor élvonalbeli felszereltségét, és hozzájárul lenyűgözően sportos viselkedéséhez. Az állítható fékkarral párhuzamosan mozgó dugattyúnak köszönhetően, a rendszer pontosan közvetíti a két első, 298 mm-es féktárcsától érkező visszajelzéseket, és példátlan fékerőt biztosít, nagy fokú irányíthatóság mellett. A részletek kidolgozottsága a 245 mm-es hátsó tárcsát fékező, gyönyörűen kovácsolt fékpedálon is tetten érhető.  A felfüggesztés is első osztályú.

Yamaha XSR900 – 2022

Teljesen állítható KYB USD első villával, amelynek aranyszínű fényezése tovább árnyalja a motor megjelenését, valamint előre döntött, állítható KYB lengéscsillapítóval ellátott hátsó lengőkarral – a hátsó lengéscsillapító gyakorlatilag el van rejtve szem elől, hogy a motor hátulja még letisztultabb és elegánsabb lehessen.
Az új XSR900 kerekei a Yamaha egyedi kovácsolási technológiával készültek, így az első és hátsó kerekek együttes tömege 700 grammal lett alacsonyabb, mint korábban. Ezzel a rugózatlan tömeg jelentős mértékben csökkent, a felfüggesztés így gyorsabban tud reagálni a változásokra, a motor agilitása és stabilitása pedig javult. A könnyebb kerekek 11%-kal csökkentik a hátsó tehetetlenségi nyomatékot, így az új XSR900 sokkal jobban reagál, különösen kanyarodáskor és fékezéskor.
Az eredeti XSR900 jellegzetes kerek lámpája megmaradt, de belül átalakult, és most már minden része LED technológiával működik. Az új LED lámpa erősebb fényt ad, vízszintes sávban szélesen bevilágítja az utat, ami sokat segít az éjszakai kanyarokban – ráadásul sokkal kisebb helyre van csak szüksége.

Yamaha XSR900 – 2022

A szálcsiszolt alumínium fényszórótartók kihangsúlyozzák a motorkerékpár erős és műszaki jellegét, nem hagyva kétséget afelől, hogy a Yamaha elsőszámú sportmodelljéről van szó.
A versenymúlt kihangsúlyozása érdekében az XSR900 az üléspúp mögött elhelyezett, „rejtett” hátsó LED lámpával van felszerelve. A LED irányjelzők is kiemelik a nagy teljesítményű naked bike elegáns és sportos vonalait.
A minőség és a részletekre való odafigyelés minden ponton nyilvánvaló, és egyértelmű, hogy a Yamaha tervezői nem kötöttek kompromisszumokat a következő generációs Sport Heritage modell építése során. A minőségi, ugyanakkor versenysport ihlette megjelenés érdekében a műszerfalnál esztergált felső villahíd, fúrt villakupakok és alumínium XSR logó található. A minőségi összképhez tartozik még a dombornyomott alumínium hátsó konzol, a kovácsolt pedálok, a fekete fékfolyadék tartályok és a kormányvégtükrök, amelyek mind azt sugallják, hogy ez a motor készen áll az erődemonstrációra – és nem csak saját motorosát fogja lenyűgözni.

Yamaha XSR900 – 2022


A 2022-es XSR900-ban erősebb, nagyobb hengerűrtartalmú, 889 köbcentiméteres CP3 motor dolgozik, amely nagyobb, lineáris nyomatékot biztosít a kiváló gyorsuláshoz. Az előző motorhoz képest a lökethossz 3 mm-rel nőt, a lökettérfogat így 43 köbcentiméterrel több lett, és gyakorlatilag minden főbb alkatrészt átterveztek és tömegüket csökkentették, hogy ez legyen az egyik legerősebb motor a kategóriájában.
A könnyebb dugattyúk hozzájárulnak a motor alacsonyabb tömegéhez (a kipufogót nem számítva) – 300 grammal könnyebb, mint korábban –, és a változtatások 4 lóerővel nagyobb, 87,5 kW (119 LE) teljesítményt eredményeznek 10 000 fordulat/percnél. A motor forgatónyomatéka – amely már eddig is híres volt nagy és lineáris nyomatékáról – jelentősen, 93,0 Nm-re (9,5 kgf-m) nőtt. Ez 6%-os nyomatéknövekedést jelent, és a csúcsnyomaték már 7 000 fordulat/percnél jelentkezik, ami 1 500 fordulat/perccel alacsonyabb, mint az előző modellnél.

Yamaha XSR900 – 2022


Azok, akik már ismerik a Yamaha legendás CP3 motorjának erőlködés nélküli gyorsulását – amely egyébként Európa egyik legkelendőbb motorja –, minden bizonnyal le lesznek nyűgözve az új XSR900 megnövelt teljesítményétől. Az új modell bizonyára az egyik legizgalmasabb célponttá emeli a Sport Heritage kategóriát a motorosok azon új generációja számára, akik értékelik az időtlen stílust, ugyanakkor a legmodernebb technológiára és lenyűgöző teljesítményre vágynak.
Az eredeti Yamaha CP3 már önmagában is az egyik legjobb hangú motor, öblös ordítása a gázkar egyetlen elfordításával előhívható. A motorhang jellege és minősége a legtöbb motoros számára kiemelten fontos. A Yamaha mérnökei sok időt és energiát fordítottak arra, hogy olyan kipufogórendszert építsenek, amely összhangban van a szívó oldallal – amely képes közvetíteni és kommunikálni a külvilág felé az XSR900 motorjára jellemző, nyers és brutális nyomatékérzetet és végtelen izgalmat.

Yamaha XSR900 – 2022

Az új kipufogórendszer fejlesztése során a Yamaha projektcsapata több ezer kilométert tett meg kanyargós utakon a tökéletes kipufogó megalkotása érdekében. A nem egyenlő hosszúságú leömlőkkel és kétoldali kivezetéssel rendelkező kipufogó ideális hangzását végül az XSR900 megfelelő dobméretének kiválasztásával sikerült elérni. A 3 csatornás, kettős légbeömlő nyílással ellátott rendszerrel sikerült a motoros számára is ideális hangzást biztosítani. Álló helyzetből gyorsítva a kipufogó mély és öblös hangja körülveszi a motorost, és még izgalmasabbá teszi a gyorsulás élményét, és ahogy nő a fordulatszám, a beömlő hangja kerül előtérbe, és a hangorkán valóban élvezetessé teszi a 889 köbcentis, CP3 motor vezetését.
Az XSR900 jelentősen nagyobb nyomatékának kezeléséhez az A&S tengelykapcsolóba új típusú lamellák kerültek, és a tengelykapcsoló szöge 30 fokról 33 fokra módosult. Ezek a változtatások csökkentik a kuplungrugók terhelését, és így, bár a motor alacsonyabb fordulatszámon nagyobb nyomatékot ad le, a kuplungkar működtetése mégis könnyebbnek tűnik.

Yamaha XSR900 – 2022

Az A&S csúszókuplung megakadályozza, hogy a motorfék túlságosan visszalassítsa a hátsó kereket, kíméli a futóművet, és segít a motor stabilitását megőrizni a visszaváltások és lassítások során. Az XSR900 megnövekedett teljesítményének és nyomatékának megfelelően, a 6 sebességes sebességváltó áttételezését is optimalizálni kellett – az 1. fokozatban 2,666-ról 2,571-re, a 2. fokozatban pedig 2,000-ről 1,947-re módosult az áttétel. A változtatások figyelembe veszik a főtengely megnövekedett tehetetlenségi nyomatékát, az üzemanyag-befecskendező rendszer átdolgozott jellemzőit, és hozzájáruljanak az erős nyomatékérzettel párosuló, kiegyensúlyozott teljesítményhez.
Az XSR900 a Sport Heritage kategóriában valaha látott, egyik leglenyűgözőbb elektronikus vezetéstámogató rendszerrel rendelkezik. 2015-ben az R1 forradalmian új, élvonalbeli elektronikával jelentkezett, és most, 6 évvel később ezt a rendszert sikerült továbbfejleszteni és miniatürizálni.
Az XSR900 új fedélzeti rendszerének alapja egy 6 tengelyes inerciális mérőegység (IMU), amely két érzékelő segítségével képes mérni három tengely mentén a sebességet és a gyorsulást.

Yamaha XSR900 – 2022

Az új IMU 50%-kal kisebb és 40%-kal könnyebb, mint az R1-be épített eredeti, 2015-ös konstrukció. Az általa az ECU-nak küldött adatokat három vezetéstámogató segédberendezés használja fel: Dőlésérzékeny kipörgésgátló, a hátsó kerék csúszását gátló rendszer (SCS), és az első kerék elemelkedését figyelő rendszer (LIF).
A kipörgésgátló beavatkozásának mértékét az IMU számítja ki a dőlés mértékét figyelembe véve. A motoros három beavatkozási szint közül választhat, vagy akár teljesen ki is kapcsolhatja a rendszert.
A hátsó kerék csúszását gátló rendszer (SCS) valódi áttörést jelentett, amikor az R1 tulajdonosok az elsők között tapasztalhatták meg előnyeit működés közben. Rendkívül fontos és értékes vezetéstámogató funkció ez minden sportmotor számára, és a legmagasabb fokú irányíthatóságot biztosítja. Ha az IMU adatai alapján a hátsó kerék oldalirányú megcsúszása várható, a kerékre jutó teljesítményt a rendszer a tapadás fenntartása érdekében módosítja. A TCS-hez hasonlóan ez a funkció is három szinten állítható, illetve ki is kapcsolható.

Yamaha XSR900 – 2022

A LIF az első kerék elemelkedést figyelő és megakadályozó rendszer, amely segít kordában tartani a motort elinduláskor vagy erős kigyorsításkor, és a többi elektronikus vezérlőrendszerrel összhangban működik.
Az XSR900 fékvezérlő rendszere képes egymástól függetlenül szabályozni az első és hátsó kerékre jutó fékerőt, és megakadályozni a kerekek véletlen blokkolását. A BC1 a szabványos ABS-aktív üzemmód, amely megakadályozza a kerekek blokkolását függőleges helyzetű vészfékezés közben, míg a BC2 a kanyarban történő vészfékezéskor gondoskodik arról, hogy az XSR900 felett a motoros ne veszítse el az uralmát.
Az XSR900 gyorsváltó rendszere (QSS) teljesen új szintre emeli a gyorsaság fogalmát, hiszen az elektronikus váltóval, a maximális gyorsulás érdekében akár teljesen nyitott gázállásnál is felválthatunk kuplung nélkül, míg a kuplung nélküli leváltások segítenek megőrizni a motor stabilitását lassításkor, és a kanyarokba való bemenetelnél.

Yamaha XSR900 – 2022


Az új XSR900 az előző modell három üzemmódjával szemben már négy teljesítmény üzemmóddal (Drive Mode) rendelkezik, a megfelelő motorteljesítmény beállításához. Az 1. üzemmódban a legagresszívabb a motor, az erőforrás teljes teljesítményét leadja, míg a 2, 3, és 4. üzemmódok egyre finomabbá és kezelhetőbbé teszik a hatalmas erőt, az adott vezetési körülményeknek megfelelően.
Az előző XSR900 modellen már a Yamaha chipvezérelt fojtószelepe (YCC-T) működött, és most az új modell megkapta az R1-ből átvett, új, elektromos APSG (Accelerator Position Sensor Grip) gázkart is. Teljesen elektromos, „ride by wire” rendszerről van szó, amely a gázmarkolatban elhelyezett érzékelővel felszerelve képes a rugós gázkar hagyományos érzetét utánozni, miközben fizikai összeköttetést biztosító huzalokra nincs szükség.
Az előző modell kör alakú LCD-egységét most egy sokkal magasabb specifikációjú, 3,5 hüvelykes, színes TFT-kijelző váltotta fel, amely a fordulatszám emelkedésével színt váltó sávval mutatja a sebességet, és az is beállítható, hogy milyen információk jelenjenek meg a kijelzőn. A Ride Mode könnyen beállítható az ergonomikus kormánykapcsolókon keresztül. 

Yamaha XSR900 – 2022


Egy másik újdonság, amely most először jelent meg az XSR900-on, a sebességtartó automatika. A könnyen beállítható rendszer még élvezetesebbé teszi a hosszabb utakat, és további előnye, hogy a motoros anélkül tudja betartani a sebességhatárokat, hogy állandóan el kellene fordítania a tekintetét az útról, és ellenőrizni a sebességmérőt.
Az XSR900 Legend Blue, ciánkék és sárga színben lesz kapható, aranyszínű villával és abroncsokkal, valamint Midnight Black színben, vörös díszítésekkel, fekete villával és kezelőszervekkel.
A szállítás 2022. február harmadik hetében kezdődik az európai Yamaha márkakereskedőkhöz. Az árak régiónként változnak, a részletes információkról a Yamaha országos forgalmazója tud felvilágosítást adni.

Szöveg és kép: Yamaha

Nem lehet hozzászólni a hírhez!

Powered by WordPress | Compare the Best Free WordPress Themes Online. | Thanks to WordPress 4 Themes, Home Based Companies and Free Premium WordPress Themes