Husqvarna FR 450 Rally nyergében a Dakaron

A Husqvarna Factory Racing csapat tagjai, Skyler Howes és Luciano Benavides izgatottan várták a 2023-as Dakar Rally nyitónapját. Csodálatos 2022-es szezonjuk után mindkét FR 450 Rally versenyző motivált és magabiztos volt a 2023-as FIM Rally-Raid Világbajnokság Szaúd-Arábiában megrendezett nyitófordulója előtt.

A 2023-ban életbe lépő további szabálymódosításokkal, amelyek jutalmazzák azokat a versenyzőket, akik szakaszt nyernek, a stratégia, valamint a terep és az itiner olvasásának képessége minden eddiginél fontosabbá vált. A 2023-as Dakar-rali egy rövid, 11 kilométeres prológgal kezdődött december 31-én, hogy eldöntse az első szakasz rajtsorrendjét.

Husqvarna FR 450 Rally – Dakar 2023

A verseny ezután 14 teljes versenynapon át zajlott, a versenyzők összesen 8549 kilométeres távot tettek meg, amelyből 4706 gyorsasági szakasz volt, és január 15-én ért véget Dammamban.
Nehéz volt a nyitónap a Husqvarna Factory Racing csapata számára, a prológon felmerült kisebb probléma miatt Skyler Howes elmaradt az elejétől.

Husqvarna FR 450 Rally – Dakar 2023

A 367 kilométeres etapon, az előtte haladó három versenyző közül kettőt megelőzött, és a rendkívül dicséretes nyolcadik helyen ért célba. Luciano Benavides erősen kezdett, de egy kis hiba a navigációban nagyon sokba került, értékes perceket veszített riválisával szemben, de a nap második felében az elvesztett idő egy részét le tudta dolgozni.

Husqvarna FR 450 Rally – Dakar 2023

A szakaszt a 15. helyen fejezte be.
Az első teljes szakaszon elért eredményét követően Skyler Howes magabiztosan és lelkesen vágott neki a 430 kilométeres speciál szakasznak. A navigáció sziklás, technikailag igényes pályákra terelte a mezőnyt. Nem csak a fizikai megterheléssel, hanem a terep nehézségével is szembe kellett néznie a versenyzőknek és a gépeknek.

Husqvarna FR 450 Rally – Dakar 2023

Howes szépen hozta fel magát, növelte a sebességét, és 104 kilométer alatt a 24. helyről feljött a harmadik helyre. Luciano Benavides magányos lovasként teljesítette a távot, kénytelen volt saját tempót diktálni a kihívásokkal teli pályán. A fiatal argentin kiváló munkát végzett, nem maradt el nagyon az élen haladóktól.

Husqvarna FR 450 Rally – Dakar 2023


Skyler Howes számára óriási kihívást jelentett a verseny egyik leghosszabb szakaszának megtétele harmadik versenyzőként indulva. Miután az egyik versenyzőt megelőzte, és utolérte a másikat, Howes továbbra is a navigációjára összpontosított, és olyan kiemelkedő teljesítményt nyújtott, amellyel végül a második lett.

Husqvarna FR 450 Rally – Dakar 2023

Mivel a szabályzat az első három versenyzőnek bónuszidőt biztosít (a rajttól a tankolásig), Skyler 3 perc 14 másodpercet az elvégzett munkájáért. Luciano Benavides keményen nyomult a speciálison, amikor az előtte haladó versenyző súlyos balesetet szenvedett, és segítségre volt szüksége. Benavides az elesett versenyzővel maradt az orvosi segítség megérkezéséig.

Husqvarna FR 450 Rally – Dakar 2023

Miután visszakapta az elvesztegetett időt, Luciano a hetedik helyen végzett.
A versenyzők tudták, hogy az ötödik szakasz a fizikai állóképesség és a navigációs készség igazi próbája lesz az előttük álló nap. A speciálon Skyler Howes egészen a 190. kilométerig megőrizte harmadik helyét. Mivel nem találták a helyes utat, Skyler és a kis csoport, amellyel együtt motorozott, kénytelenek voltak visszafordulni.

Husqvarna FR 450 Rally – Dakar 2023

A speciál második felében Howes egyik riválisa elesett, és segítségre volt szüksége. Miután időt vesztett az elesett motoros kisegítésével, a csoporttal együtt ért célba.

Husqvarna FR 450 Rally – Dakar 2023

Annak ellenére, hogy a kihívásokkal teli szakaszt az ötödik helyen zárta, még csak öt és fél perccel volt lemaradva, és még elég ideje maradt, hogy utolérje az éllovast.

Husqvarna FR 450 Rally – Dakar 2023

Bár az idők közeliek a ranglista élén, Howes-nak a hatodik rajthely előnyös volt a másnapi hosszú szakaszra. Összesen 877 kilométer, és ebből 467 kilométeres speciál várt ekkor még a versenyzőkre. Luciano Benavides FR 450-es rally motorját a 12. helyen hozta be a célba. Benavides ugyanazt a navigációs hibát követte el, amit vétettek az éllovasok is.

Husqvarna FR 450 Rally – Dakar 2023


A következő napon Luciano Benavides elszántsága meghozta gyümölcsét, a Dakar szakaszgyőzelemmel. A 12. helyről indult és a negyedik leggyorsabb volt a 31. kilométerig. Benavides továbbra is csökkentette a különbséget az előtte haladó versenyzőkhöz képest, folyamatosan feljebb lépve a rangsorban, és végül csapattársát, Howest is megelőzte a célig.

Husqvarna FR 450 Rally – Dakar 2023

Élvezte a futamot, és megmutatta Skyler Howes, miérttudta átvenni a vezetést összetettben. Az amerikai ügyesen navigált végig, és alig egy perccel maradt le a keményen küzdő csapattárs mögött.
A következő napon nehéz navigációval és kihívásokkal teli terepen remekelt mindkét versenyző, és az első három között teljesítették a távot.

Husqvarna FR 450 Rally – Dakar 2023

A csapattársa mögül két hellyel rajtoló Skyler Howes is remekül teljesített, hogy megszerezze a harmadik helyet. Néhány perc elvesztése után az amerikai hamarosan utolérte Benavides, és onnan keményen nyomultak a cél felé.

Husqvarna FR 450 Rally – Dakar 2023


Luciano Benavides továbbra is kiszámíthatóan versenyzett az Empty Quarter dűnéi között, és remekelt. A teljes 114 kilométeren keresztül egyedül motorozva minimális időt veszített riválisaival szemben, miközben biztos rajthelyet biztosított másnapra.

Husqvarna FR 450 Rally – Dakar 2023

Szintén megfontolt versenyzést mutatott Skyler Howes, bár némi időbe telt, mire kiismerte magát az Empty Quarter terepén, és nagyon kevés navigációs hibát vétett.

Husqvarna FR 450 Rally – Dakar 2023

Bár Howes az összetettben a második helyre esett vissza, mindössze másfél percre volt az élmezőnytől.
A verseny maratoni szakaszának első felét a 11. napon 274 kilométeres időmérős speciállal teljesítették a végtelennek tűnő dűnék között. A Husqvarna Factory Racing két tagja közül Luciano Benavides uralta a legjobban a gépét, a 63. kilométerig a leggyorsabb volt, és onnantól kezdve keményen nyomult.

Husqvarna FR 450 Rally – Dakar 2023

A szakaszgyőzelemmel az összesítésben is feljebb lépett, a hatodik helyre. Tökéletesen kezelte a ránehezedő nyomást Howes, a szakasz első felére csapattársát megelőzve uralták az első két helyet, azonban néhány apróbb probléma miatt, így is biztonságosan célba ért FR 450 Rally-jával a negyedik helyen.

Husqvarna FR 450 Rally – Dakar 2023

Annak ellenére, hogy a 2023-as Dakar győzelméért küzdött Skyler Howes újabb remek, hatodik helyet szerzett a 12. szakaszon, és minimálisra csökkentette hátrányát az összetettben. A 11. szakaszon aratott győzelmét követően Luciano Benavides, aki az Empty Quarter dűnéi között száguldott, újabb zseniális motorozást bemutatva mindössze 4 perc és 20 másodperccel maradt el az élmezőnytől.

Husqvarna FR 450 Rally – Dakar 2023


Luciano Benavides, aki már a speciál elején keményen tolta, azonnal versenyben volt, hogy megszerezze negyedik szakaszgyőzelmét az idei Dakaron. Elsőként haladt át a célvonalon, de kapott egy egyperces büntetést, így ideiglenesen második volt, majd visszacsúszott aztán a harmadik helyre, miután Luciano testvére, Kevin elveszett időt kapott vissza egy elesett versenyző segítéséért.

Husqvarna FR 450 Rally – Dakar 2023

Bár kissé csalódott volt, amiért nem tudott újabb szakaszgyőzelmet szerezni, de maximálisan elégedett volt azzal, hogy a következő napi, utolsó szakaszon kemény versenyzéssel fejezze be a Dakart. Skyler Howes még mindig esélyes a végső győzelemre, annak ellenére, hogy a hatodik helyen ért célba. Az amerikai összetettben a harmadik helyre esett vissza az összetettben, de mindössze egy perc 31 másodperccel maradt csak el az éllovastól, és volt még egy utolsó lehetősége, hogy javítson a 14. szakaszon.

Husqvarna FR 450 Rally – Dakar 2023


Az utolsó szakaszt az ötödik leggyorsabbként teljesítő Howes rendkívül boldog volt az összesítésben elért harmadik helyezésével. A 30 éves versenyző alig néhány év alatt az ígéretes privát versenyzőből a legjobb három közé lépett fel.

Husqvarna FR 450 Rally – Dakar 2023

A versenyen három szakaszgyőzelemével Luciano Benavides rendkívül pozitív benyomást keltett, és összetettben a hatodik helyezéstért el, amit a precíz navigáció és a nagyrészt hibamentes vezetés kombinációjával értek el a 14 napos versenyen.

Husqvarna FR 450 Rally – Dakar 2023


2023 Dakar – Végeredmény
1. Kevin Benavides (KTM) 44:27:20
2. Toby Price (KTM) 44:28:03
3. Skyler Howes (Husqvarna) 44:32:24
4. Pablo Quintanilla (Honda) 44:46:22

Husqvarna FR 450 Rally – Dakar 2023


5. Adrien Van Beveren (Honda) 44:47:50
6. Luciano Benavides (Husqvarna) 44:50:02

Szöveg: Buny
Kép: Husqvarna

Nem lehet hozzászólni a hírhez!

Powered by WordPress | Compare the Best Free WordPress Themes Online. | Thanks to WordPress 4 Themes, Home Based Companies and Free Premium WordPress Themes