Honda PCX125 

Messziről felismerhető, hogy a PCX125 áll előttünk, de a 2021-es változat formavilága merészebb, mindazonáltal érettebb lett. Olyan látványos részletek teszik igazán vonzóvá, mint az új, karakteresebb burkolat vagy éppen a továbbfejlesztett, még hatékonyabb LED-lámpák. Persze ennél kézzelfoghatóbb előnyei is vannak az új váznak és idomzatnak, nőtt ugyanis a nyereg alatti csomagtér mérete, a kesztyűtartóban pedig helyet kaphatott egy USB-C-töltőaljzat. Szót érdemel az új, a mérnökök által csak „szélesvásznúnak” hívott műszeregység is, melyen összes fontos információ megjelenik a robogóról, miként a gyújtást és ülésnyitást vezérlő okoskulcs (Honda Smart Key) is hasznos, alapáron kínált felszerelés a PCX-hez.

A legfontosabb változás kétségtelenül a hatékonyabbá tett, négyszelepes Smart Power Plus (eSP +) erőforrás megjelenése. Ez teljesítmény és forgatónyomaték terén is túltesz elődjén, s hogy könnyű legyen megzabolázni, a Honda saját fejlesztésű kipörgésgátlója (HSTC) felügyeli a gyorsításokat.

2021 HONDA PCX125


Magát az erőforrást átdolgozott acél csőváz öleli körbe. Ez és a hosszabb hátsó rugóút, illetve a szélesebb abroncsgarnitúra is azt szolgálja, hogy még kényelmesebb legyen az utazás a PCX125 nyergében. A 2021-es PCX125 az alábbi négy színben elérhető: újként került a sor elejére a Matt Dim Gray Metallic (ezüstmetál), Pearl Jasmine White (gyöngyházfehér), Candy Luster Red (piros), Matt Galaxy Black Metallic (metálfekete).
Stílus és felszereltség
A PCX125-ök közös jellemzője a harmonikus, egyszersmind karakteres formavilág, s ezt hivatott hangsúlyozni a feltűnő, többtónusú fényezés is.

2021 HONDA PCX125

A hagyománnyal a 2021-es változat tervezésekor sem szakítottak, de a korábbinál is merészebb, modernebb köntösbe öltöztették a mérnökök a közkedvelt modellt.
Új a PCX125 LED-es fényszórója is. A látványos lámpatest már messziről felismerhetővé teszi a modellt, egyben ki is emeli a robogók szürke tömegéből, hiszen öt diódacsík fut egymással párhuzamosan. Ugyancsak egyedi a farrész, itt X alakú, többlencsés, térhatású lámpa gondoskodik az egyedi megjelenésről.

2021 HONDA PCX125

Az átrajzolt részletek egytől egyig azt szolgálják, hogy drámai hatást keltsen a PCX. Az első idom például „derékban” karcsú, ám felfelé haldva egyre terebélyesedik, majd az enyhén sötétített, jellegzetes alakú plexi teszi fel rá a koronát. Az egyedi formaterv eredményeként úgy javult a PCX125 időjárás-védelme, hogy közben nem nőtt a tömege.
A formatervezett nyeregnek köszönhetően még nagyobb kényelemben robogózhat vezető és utasa, a magas pilóták pedig minden bizonnyal nagyra értékelik majd, hogy előre és oldalirányban egyaránt 30-30 mm-rel nőtt a lábtér. Noha az ülésmagasság továbbra is 764 mm, az átlagos testalkatúak lába is könnyedén talajt érhet, főként hogy a nyereg első része csak 540 mm-re esik a talajtól.

2021 HONDA PCX125

Miként említettük, megújult a váz és az idomzat, ezáltal 2,4 literrel nőtt a formás nyereg alatti csomagtér befogadóképessége, így már 30,4 liter áll a poggyászok rendelkezésére. Ez azt jelenti, hogy a PCX-ben kényelmesen elfér egy zárt bukósisak és sok egyéb apróság is. Fontos továbbá, hogy a korábbi szivargyújtóaljzat helyett USB-C-csatlakozó található a kesztyűtartóban, tehát még egyszerűbbé vált például az okostelefonok töltése.
A mérnökök figyelmességéről tanúskodik az is, hogy sajátos formájú tanksapkát terveztek a 2021-es PCX125-höz, illetve egy mélyedést is kialakítottak a „kupaknak”, így biztos helyre tehetjük, amíg tankolunk.

2021 HONDA PCX125

A motor mindennapi használatát a kulcs nélküli indítás is nagyban megkönnyíti, lévén, hogy a PCX125 Smart Key névre keresztelt okos kulcsa nemcsak a gyújtáskapcsolóhoz és az ülés alatti tárolórekesz nyitómechanizmusához kapcsolódik, hanem az – extraként rendelhető – 35 literes felső dobozt is nyitja-zárja. Működése rendkívül egyszerű, hiszen zsebre rakott kulcsot automatikusan zárja a top case-t, ha a vezető távol van, és nyitja, amint újra a jármű közelébe ér. Az újdonság bevezetése ellenére a hagyományos módszer is működik, azaz kulccsal oldható a zárszerkezet.
Az új műszeregység adatai a nagy, könnyen leolvasható karaktereknek hála még gyorsabban leolvashatóak.

2021 HONDA PCX125

Az inverz, sötét alapon világos képernyő többek között a pillanatnyi sebességről, a futásteljesítményről, az aktuális üzemanyagszintről, az átlagfogyasztásról tájékoztat, továbbá napi számláló is helyet kapott rajta és a start&stop rendszer visszajelzőjét ia magában foglalja.
Szép, klasszikus motorokat idéző részlet, hogy hagyományos bilincsek és továbbfejlesztett gumi szilentek tartják a széles, krómozott kormányt, melynek alakja természetesen a PCX könnyed, magabiztos irányítását szolgálja.
Változott az utaskapaszkodó kialakítása is. Az új alkatrész karcsúbb, egyben 310 g-mal könnyebb elődjénél, és átdolgozott formája révén kényelmesebb utazást szavatol a hátul ülőnek.
Erőforrás
A PCX125 négyszelepes, SOHC-vezérlésű, folyadékhűtéses erőforrása 12,5 LE-s (9,2 kW-os) teljesítményt ad le 8750-es főtengelyfordulatnál, maximális forgatónyomatéka 11,8 Nm (6500 f./perc).

2021 HONDA PCX125

A furatátmérő 52,4-ről 53,5-re, a lökethossz 57,9-ről 55,5 mm-re, a kompresszióviszony 11,1:1-ról 11,5:1-re módosult. A rövidebb lökethossz kettős előnnyel kecsegtet, tudniillik csökken az erőforrás belső súrlódása, nem mellesleg négyszelepes hengerfejet alkalmazhattak a mérnökök.
Bárhogy is, a PCX jóval dinamikusabban gyorsul elődeinél, végsebessége 98 km/h, míg kényelmes utazósebessége 90 km/h körül alakul. Mivel üzemanyagtartálya 8,1 literes és az új erőforrás mindössze 2,1 litert fogyaszt 100 kilométerenként (WMTC szabvány szerint mérve), akár 385 km-t is megtehetünk két tankolás között.
Hogy a vezető vizes, csúszós úton is magabiztosan gyorsíthasson a PCX-szel, immáron Honda Selectable Torque Control (HSTC) felügyeli a hátsó kerék tapadását, illetve tapadásvesztését.

2021 HONDA PCX125

A tetszés szerint kikapcsolható menetbiztonsági eszköz észrevétlenül, a háttérben működik, csupán a műszeregységen felvillanó T betű utal rá, hogy kipörgött a kerék és a rendszer közbeavatkozott.
Az erőforrás fejlesztése során az eSP elnevezésű, alacsony belső súrlódást eredményező gyártási technológiát alkalmazták a Honda mérnökei, és több elmés megoldással – például a forgattyúházba épített olajszivattyúval – fokozták a motor hatékonyságát. Emellett kompakt kialakítású égéstér, 2 mm-rel nagyobb, 28 mm-es torokátmérőjű fojtószelepház és PGM-FI üzemanyag-befecskendező felel az optimális égési sebességért és hőleadásért.
Sajátos részlet a főtengely középsíkjától eltolt dugattyú, ami kevésbé súrlódik a henger falán, ezáltal még hatékonyabb az erőforrás működése, azaz jobb hatásfokkal alakulhat a függőleges tengelyű mozgás forgóvá.

2021 HONDA PCX125

A hengerfurat egyenetlen kopása ellen apró felületi vezetőhornyokkal megspékelt, öntött vashüvely alkalmazásával védekeztek a mérnökök. Ez a kialakítás jelentősen mérsékelte a dugattyúgyűrűket terhelő feszültséget és a belső súrlódást, míg a hidraulikus vezérműlánc-feszítő beépítésével minden eddiginél simábban jár és kevesebbet fogyaszt az erőforrás.
Tovább fokozza a hatékonyságot – a CRF450R-ből származó – olajfúvóka, mely azért felel, hogy egyenletes legyen a dugattyú és a motor hűtése, egyben pontosabb gyújtásidőzítést tesz lehetővé, megelőzve az úgynevezett kopogásos égés kialakulását. Fontos feladatot lát el az új, immáron hidraulikus vezérműlánc-feszítő is, hiszen így zajmentesen, kilengés nélkül fut a lánc és csökken az erőforrás belső súrlódása.

2021 HONDA PCX125

Az új PCX125-ben a forgattyúház jobb oldalára rögzítették a kis méretű, de nagy hatásfokú radiátort, ezt apró és kifejezetten könnyű ventilátor hűti az alacsony súrlódási veszteség és légellenállás érdekében. A folyamatosan változó áttételű automatikus váltó (CVT) csapágyainak gördülési ellenállását három csekély súrlódású egységgel fogták vissza a Honda mérnökei, melyeket kifejezetten az adott rész terheléséhez méreteztek. Emellett optimalizálták a tengelykapcsoló és a szíjtárcsák működését is, hogy minél kisebb veszteséggel jusson el a teljesítmény a hátsó kerékre.
A modell elektronikus vezérlésű, szénkefe nélküli generátora önindítóként is szolgál (ACG), ezt az integrált egységet közvetlenül a főtengely végére rögzítik, s mivel nélkülözi az áttételt, valamint a szabadonfutót, működése jelentősen halkabb a hagyományos konstrukcióénál.

2021 HONDA PCX125

Álló helyzetben, behúzott fékkarral várakozva az Alapjárat-leállító Rendszer (start&stop) három másodpercnyi alapjárati működés után automatikusan leállítja a motort, majd gázadásra azonnal újraindítja. A folyamat mindig gyors és gördülékeny, hála a generátorként is funkcionáló önindítónak, a szívási folyamat kezdetére beálló főtengelynek és az automatikus dekompresszornak. A rendszer ráadásul az akkumulátor állapotára is „odafigyel”, tehát ha egy bizonyos határérték alá esik a feszültség, ideiglenesen leáll az Alapjárat-leállító Rendszer működése, megelőzve az akkumulátor lemerülését.
A 2021-es modell fejlesztése során átalakították az erőforrás burkolatát és a lengőkart, mely így még jobban illik az új idomzathoz.

2021 HONDA PCX125

A kipufogódob belső szerkezetének módosítása és a katalizátor áthelyezése csökkentette a károsanyag-kibocsátást, ezáltal a PCX125 könnyedén teljesíti az Euro5 szigorú környezetvédelmi előírásait.
Váz és felfüggesztés
Alaposan átdolgozták az új PCX125 dupla bölcsővázát, így még tartósabb és ellenállóbb lett, ugyanakkor megmaradt a felhasználóbarát habitus és a pihentető üléspozíció is.
Tengelytávja 1315 mm, méghozzá 26,3˚-os villaszög és 80 mm-es utánfutás mellett, míg menetkész tömege mindössze 130 kg. Hogy még jobban passzoljanak az új idomzathoz, változtattak a felnik formáján is, a hátsó kerék átmérője pedig kisebb lett, immáron 13”-os méretű. Ezzel szemben az abroncsok mérete nőtt, a korábbi 100/80-14 és 120/70-14 helyett 110/70-14-es és 130/70-13-as köpenyek feszülnek az új felniken.
Az első felfüggesztés jottányit sem változott, a 31 mm-es csúszószár-átmérőjű villa rugóútja továbbra is 89 mm, viszont a hátsó felfüggesztésben vastagabb rugótekercseket találunk és a kerék mozgási tartománya kereken 10 mm-rel, 95 mm-re nőtt (valójában 11-gyel – az elődnél 84 mm volt!), hogy rossz minőségű, kátyús aszfalton is lágyan suhanjon a robogó.

2021 HONDA PCX125

A motor lassításáról kétdugattyús első féknyereg és 220 mm-es első tárcsa, valamint 130 mm-es hátsó fékdob gondoskodik. Hogy a PCX vészfékezéskor is megőrizze stabilitását, egycsatornás ABS felügyeli az első féknyereg működést.

Szöveg és kép: Honda

Nem lehet hozzászólni a hírhez!

Powered by WordPress | Compare the Best Free WordPress Themes Online. | Thanks to WordPress 4 Themes, Home Based Companies and Free Premium WordPress Themes