Honda NX500 – 2024

A 2024-es változat lényegében nem különbözik elődeitől, ugyanakkor jobb, sokoldalúbb motorrá vált, és új néven, NX500-ként folytatja pályafutását. Megjelenése önmagáért beszél: ultramodern technikája, harciasságot sugárzó formaterve és számtalan továbbfejlesztett eleme révén borítékolható, hogy Európa egyik legkedveltebb motorkerékpárja lesz, meggyőzve az érzelmi és a racionális alapon döntő motorosokat is. Aligha szorul magyarázatra, hogy miért pont az NX nevet viseli a modell. Ez a betűpár a nyolcvanas évek végén jelent meg az – endurók és a hagyományos motorkerékpárok erényeit ötvöző – Honda NX650 Dominatoron, mely szerte Európában elismert lett.

NX – New Xperience, New X-over – „Új tapasztalatok, új crossover”, ami tökéletesen illik az NX500-ra is. Elvégre a kalandmotoros stílusú újdonság egyaránt megbízható, élvezetes társ a szerpentineken és a keskeny erdei ösvényeken, akárcsak az országokon átívelő túrákon.

Honda NX500 – 2024


A látványosabb formaterv mellett szót érdemel az is, hogy könnyebbek az új kerekek, valamint szélesebb tartományban állítható az első-hátsó felfüggesztés, így még hatékonyabbá, egyszersmind kényelmesebbé vált a motor futóműve. Fontos újítás az A2-es kéthengeres dinamikusabb gyorsítását garantáló, továbbfejlesztett ECU, akárcsak a felváltásokat megkönnyítő kuplungasszisztens és a nyomatékhatárolós tengelykapcsoló, valamint az immáron szintén alapáras Honda Állítható Nyomatékszabályozó (HSTC). A 2024-es NX500 az alábbi színekben kapható: vörös (Grand Prix Red), matt fekete (Matt Gunpowder Black Metallic), fehér (Pearl Horizon White). A „Hétköznapi Crossover” stílus jegyében fogant NX500 egyszerűen nem maradhat észrevétlen.

Honda NX500 – 2024

Kalandmotoros felépítéséből fakadó sokoldalúságával, magával ragadó sziluettjével és erőt sugárzó formáival magára vonja a tekintetet, bárhol is jelenjen meg: a nagyvárosok útjain, a szerpentineken, az autópályákon vagy éppen a végtelen földutakon. A modell LED-fényszórója éppoly messzire világít, mint korábban, de nagyobb területet világít be, hogy még élvezetesebbek legyenek az éjszakai motorozások. A fejlesztés baleset-megelőzési szerepe sem elhanyagolható, főként a kanyarokban jelent nagy segítséget a vezetőnek. Természetesen az NX minden lámpateste LED, beleértve az új hátsó lámpát is. Ha ismerős a műszeregység, az nem véletlen, ugyanis az XL750 Transalpon megismert, 5”-os, színes TFT-kijelző található az NX500-on. Érdekesség, hogy most először alkalmaztak a Hondánál úgynevezett optikai ragasztást, azaz gyantával töltötték ki a kijelző és a fedőüveg közötti rést, ezzel jelentősen csökkentve a tükröződést és hatékonyabbá téve a háttérvilágítást.

Honda NX500 – 2024

Hogy a vezető még inkább személyre szabhassa új Hondáját, többféle stílusú (Bar, Circle és Simple) grafikát állíthat be az – iOS és Android rendszerű készülékkel társítható – műszeregységen. A kijelző roppant egyszerűen használható turn-by-turn navigációra, sőt, ha a vezető sisakbeszélővel motorozik, hívásokat fogadhat és zenét is hallgathat, miközben a háttérvilágítással kiegészített, négyirányú kormánykapcsolóval ösztönösen kezelheti a sokoldalú műszeregységet. Ehhez csupán annyit kell tennie, hogy letölti az ingyenes Honda RoadSync alkalmazást az App Store-ból vagy a Google Play áruházból és készülékével csatlakozik az NX500-hoz, már indulhat is. A karcsú nyereg kettős előnnyel kecsegtet, ugyanis nem zavarja a vezetőt terepen előre-hátra mozgás közben, illetve segíti a könnyed és magabiztos talajfogást.

Honda NX500 – 2024

Szintén a motor magabiztos irányítását és a gyors irányváltást szolgálja a kimondottan nagy, 38˚-os kormányelfordítási szög, valamint a Gunmetal Grey fényezésű, kúpos acélkormány. Szintén megkönnyíti a városi közlekedést, hogy a vezető a – kényelmes, természetes üléshelyzetet ígérő, 830 mm-es magasságban rögzített – nyeregből remekül átláthatja a forgalmat. Sokat elárul az NX500-ról, hogy 180 mm-es szabad hasmagassággal büszkélkedhet, hossza 2165, magassága 1415, szélessége pedig 830 mm. Méretes üzemanyagtartálya 17,5 liternyi benzint képes elnyelni, vagyis a 3,6 L/100 km-es üzemanyag-fogyasztást figyelembe véve 480 km feletti hatótávolsággal kecsegtet. A 35 mm átmérőjű acélcsövekből összeállított hídváz megegyezik az elődével, ugyanis bevált, rendkívül könnyű, erős szerkezet, és tervezett rugalmassága révén – változatos minőségű útfelületen is – bőséges visszajelzést nyújt a vezetőnek.

Honda NX500 – 2024

Ezen úgy alakították ki a motortartóbakok alakját, elhelyezését, valamint határozták meg a váz merevségét, hogy a zavaró rezgések ne jussanak el a pilótáig. A tengelytáv 1445 mm, a villaszög és az utánfutás 27,5°, illetve 108 mm. A tengelyek közötti súlyelosztás szinte tökéletes, 48,7-51,3%, a menetkész tömeg pedig 196 kg – 3 kg-mal könnyebb az elődmodellnél. Az NX500-ban fordított, nagy dugattyús, megosztott funkciójú Showa (SFF-BP) teleszkóppár található 41 mm-es csúszószárátmérővel. Sajátossága, hogy az első felfüggesztésben különválasztották a funkciókat, az egyik szár a rugózásért, a másik a csillapításért felel, s ennek eredményeként a vezetési élmény és a villa visszajelzése is elsőosztályú. Az első kerék függőleges mozgási tartománya 135 mm (a villa lökethossza 150 mm).

Honda NX500 – 2024

Lényeges változás, hogy a CB500X-szel összevetve változott a rugóállandó és csillapítás hangolása, így – aszfalton és terepen is – gyorsabban, kifinomultabban reagál a felfüggesztés, egyben több visszajelzés érkezik a vezetőhöz. Egycsöves, központi rugóstagja – nagy átmérőjű dugattyújával – hatékony hőmérséklet-szabályozást biztosít. Lökethossza 60 mm, a hátsó kerék függőleges mozgási tartománya 135 mm, az alkatrész módosított hangolása pedig az első felfüggesztéséhez igazodik. Az 5 fokozatban állítható rugó-előfeszítésű központi rugóstag 2 mm vastag acélból készült, üreges keresztmerevítővel erősített lengővillához kapcsolódik, mely hosszirányban merev, viszont oldalirányban rugalmas, ami nagyban hozzájárul az NX rendkívüli kezességéhez. Nagymértékben csökkent a motor tömege az új, öntött, Y-küllős alumíniumkerekek révén, melyek immáron 7 helyett csak 5 küllősek.

Honda NX500 – 2024

Az első 800, a hátsó pedig 700 grammal lett könnyebb elődjénél, és a rugózatlan tömeg csökkentésével – valamint átdolgozott felfüggesztési beállításokkal – javult a kezelhetőség és a vezetési élmény is. Az NX 19-es első és 17-es hátsó felnijén különleges mintázatú, többcélú abroncsok feszülnek, méretük 110/80-R19 és 160/60-R17. Elöl 296 mm-es tárcsák és a hagyományos rögzítésű kétdugattyús Nissin féknyergek nyelik el a mozgási energiát, míg hátul egydugattyús féknyereg és 240 mm-es tárcsa párosa felel a lassításért.
Az A2-es jogosítvánnyal is vezethető NX500 471 cm3-es, kéthengeres, nyolcszelepes, folyadékhűtésű erőforrása nem más, mint a méret és a teljesítmény közötti tökéletes egyensúly szimbóluma. Szinte ellenállhatatlanná teszi az egységet a pörgős, lendületes karakter, az élvezetes teljesítményleadás és az ezekből fakadó, kiemelkedő végsebesség.

Honda NX500 – 2024

A hajtómű méreteit meghazudtolóan nyomatékos és erőtől duzzadó – 43 Nm-es legnagyobb forgatónyomatéka már 6500-as percenkénti fordulatszámnál kiaknázható, míg 35 kW-os, azaz 48 LE-s csúcsteljesítménye 8600-nál jelentkezik. Hogy a kezdők is könnyen megzabolázhassák az NX500-at, és magabiztosan közlekedhessenek vele, immáron alapáras felszerelés a – hátsó kerék tapadását felügyelő – Honda Állítható Nyomatékszabályozó (HSTC), amit tetszés szerint ki is kapcsolhat a vezető. A vezetéssegítő rendszer az első és a hátsó kerék fordulatszám-különbségéből számítja ki a kipörgés mértékét, és a hengerbe jutó üzemanyag csökkentésével egyenletesen mérsékeli a teljesítményt, hogy újra tapadást nyerjen a hátsó abroncs. A PGM-FI üzemanyag-befecskendező rendszer légárama szinte teljesen egyenesen haladhat a levegőszűrőház és a szívócsatornák között, hogy semmi ne állhassa útját az éltető oxigénnek.

Honda NX500 – 2024

Fejlesztése során optimalizálták a gyújtást, valamint a levegő és az üzemanyag arányát, ezáltal erőteljesebb lett a gyorsulás az alsó fordulatszám-tartományban, spontánabbá vált a gázreakció, valamint az eddiginél is egyenletesebb a teljesítményleadás. A dupla csőben végződő kipufogódobból sportos, pulzáló hang árad, míg a motort alaposan felpörgetve vérpezsdítő üvöltés fokozza a gyorsulásérzetet. A 67 mm-es furatátmérő, a 66,8 mm-es lökethossz és a 10,7:1 arányú sűrítési viszony szintén sokat elárul a motorkonstrukcióról, miként a 180 fokos főtengely-elékelés is. Az elsődleges kiegyensúlyozó-tengely hatékonyan csillapítja a vibrációkat, s mivel a hengerek mögé helyezték, a lehető legközelebb került a tömegközépponthoz. A primeráttétel és a kiegyensúlyozó tengely ún. ollós, csillapított fogkapcsolású fogaskerekeket kapott, melyek lényegesen halkabbak a hagyományos konstrukciónál.

Honda NX500 – 2024

A főtengelysonkákat úgy formálták, hogy tökéletes erőpár jöjjön létre, ugyanakkor súlyuk a lehető legkisebb legyen, hiszen így csökken a tehetetlenségi nyomaték és könnyebben pörög fel a soros, kéthengeres egység. A teherviselő elemként is szolgáló erőforrás négy – hengerfejen kialakított – ponton függeszkedik a vázon, fokozva annak merevségét. A vezérlés görgős himbái és egyszerű beállítást szavatoló, korongos emelőtőkéi kimondottan csekély tömegűek, így csökkentik a szeleprugók terhelését, és tehetetlenségi erő mérséklésével hozzájárulnak, hogy még pörgősebb legyen az erőforrás. A csendes vezérműlánc (SV lánc) vanádiumbevonatot kapott, a módosítás eredményeként tovább mérséklődött a belső súrlódás, nem mellesleg ellenállóbbá vált az alkatrész szennyeződések okozta kopással szemben. A szívószelepek tányérátmérője 26,0, a kipufogószelepeké 21,5 mm, minden adott tehát az optimális gázcseréhez.

Honda NX500 – 2024

A gondosan tervezett, sajátos kialakítású dugattyú csökkenti az alkatrész „zaját” magas fordulatszámon, a barázdált dugattyúszoknya felületkezelésének köszönhetően pedig kisebbé vált a hengerfal súrlódó felülete és még jobb lett a kenés, mivel a kenőanyag szabadon áramolhat az így kialakított hornyokban. Hogy a belső súrlódás tovább csökkenjen, a dugattyúszoknyák oldalán hornyokat alakítottak ki. Ezzel kisebbé vált a hengerfal súrlódó felülete és még jobb lett a kenés, mert a motorolaj szabadon áramolhat a hornyokban. A főtengelyt, a váltótengelyt és a kiegyensúlyozó tengelyt egymáshoz közel, háromszög alakban helyezték el, így még kisebb lehetett az erőforrás. Szintén érdekesség, hogy a hengerek centrifugális öntéssel létrehozott, rendkívül vékony falú hüvelyeket kaptak, amelyek minimalizálják a – 180˚-os főtengely-elékelésre visszavezethető – pumpálási veszteségeket.

Honda NX500 – 2024

Maga az olajteknő kifejezetten mély, ezáltal kevésbé zavaró az olaj mozgása a forszírozott tempójú kanyarokban és az erőteljes fékezések során. A motor üzemeltetéséhez szükséges olajmennyiség 3,2 liter. A hatfokozatú váltó kezelését kuplungasszisztens és – a hátsó kerék elpattogását meggátoló – nyomatékhatárolós tengelykapcsoló könnyíti meg.
Megannyi könnyen, gyorsan felszerelhető Eredeti Honda Kiegészítőt kínál a gyártó, melyeket az NX500-zal párhuzamosan fejlesztettek, hogy tökéletes illeszkedjenek a modellhez. Az innovatív alkatrészek darabonként, valamint csomagban is megvásárolhatóak, és akárcsak a motorra, természetesen ezekre is érvényes a Honda jótállása.

Honda NX500 – 2024

Adventure csomag 
Az Adventure csomag még inkább kihangsúlyozza az NX500 kalandmotoros jellegét, egyben fokozza a kényelmet és az időjárás-védelmet. A fekete fényezésű bukócső óvja a motort a sérülésektől, és erre rögzítették ködfényszórókat, melyekkel magabiztosabban tájékozódhat a vezető rossz látási viszonyok mellett is. Masszív kézvédő öleli körbe motoros kezét, megvédve a hidegtől, a felcsapódó kövektől és ágaktól, míg a sötétített légterelő, valamint a felnicsík még stílusosabbá teszi a motort. Hogy a kabát cipzárja ne hagyjon nyomot az üzemanyagtartályon, a nagyméretű tankmatrica is a csomag része.
Travel csomag 
A darabonként 16,5 literes, félkemény oldaltáskapár, valamint az akár 22 literesre bővíthető nyeregtáska rögzítése és levétele roppant egyszerű, és nagyban megkönnyíti a csomagszállítást.

Honda NX500 – 2024

Urban csomag 
Ingázáshoz és hosszabb túrákhoz is ideális a 38 literes, belső táskával és utasháttámlával kiegészített felső doboz, a középállvánnyal pedig gond nélkül letámasztható a motor süppedős talajon, sőt utóbbinak nagy hasznát vehetik a tulajdonosok láncápolás közben is.
Comfort csomag 
Sokkal kellemesebbek az őszi-téli túrák az 5 fokozatban állítható, fűthető markolattal, különösen, hogy a praktikus kiegészítő a kormányról vezérelhető, pillanatnyi állapota megjelenik a TFT-kijelzőn, és induláskor nem szükséges újra bekapcsolni, mert megjegyzi a korábbi beállításokat. Szintén a kényelmet fokozzák a kiegészítő légterelők, mivel segítenek távol tartani a légörvényeket a vezetőtől és utasától, emellett a 3 literes, telefonzsebbel és vízálló huzattal kiegészített tanktáska és az ülés alatti töltőaljzat is fokozza a motor használati értékét. A csomagban foglalt termékek egyenként is megvásárolhatóak.

Szöveg és kép: Honda Magyarország

Nem lehet hozzászólni a hírhez!

Powered by WordPress | Compare the Best Free WordPress Themes Online. | Thanks to WordPress 4 Themes, Home Based Companies and Free Premium WordPress Themes