Ismét verhetetlen volt Görbe Soma

Az immár 13 éves múltra visszatekintő H-Moto UNI Győr Team két versenyzője, a 22 éve ellenére már rengeteg nemzetközi rutinnal rendelkező Kovács Bálint és az idei esztendőben azonnal mélyvízbe dobott Görbe Soma ismételten bizonyította, idén az IDM legszűkebb elitjéhez tartoznak. A híres utcai pályán, Schleizben Bálintnak sikerült feledtetnie a tavalyi kisiklását két 9. helyével, míg Soma megint nem talált legyőzőre, így szinte már a kezében tartja a bajnoki trófeát.

Tavaly rendkívül sikeres esztendőt tudhatott magáénak a H-Moto UNI Győr Team: a rendkívül erős német bajnokságban (IDM) Kovács Bálint abszolút újoncként egy gyári BMW nyergében összetettben a 8. helyen végzett a világbajnoki erősségű Superbike kategóriában.

H-Moto UNI Győr Team


2024-ben ezt az eredményét túl akarja szárnyalni, amire jó esélye is van, hiszen az egyik kedvenc pályáján, Oscherslebenben Bálint végre megszerezte az első IDM-es pódiumait, miután kétszer is a harmadik helyen végzett.
A 22 éves motoros ezúttal az általa jól ismert Schleizben folytatta a szereplését az IDM Superbike kategóriájában. Tavaly szinte semmi sem jött össze, míg most már a pénteki szabadedzéseken látszódott, ezúttal nem kell majd lehajtott fejjel elhagynia a pályát. Pénteken több mint egy másodperccel volt gyorsabb a 2023-as legjobb köridejénél, míg az időmérőn a 8. rajthelyre kvalifikálta magát gyári BMW-jén. Mindkét futamon odaért a legjobb tíz közé – a kilencedik lett az első és második versenyen is –, így összetettben a hetedik helyen várja a folytatást az eddig szerzett 72 pontjával.

H-Moto UNI Győr Team

A tavalyihoz képest sokkal jobb hétvégén vagyok túl, eredmény szempontból ugyanakkor kevésbé vagyok elégedett. Pedig jól indult a versenyhétvége. A tempómat át tudtam menteni az előző futamokból, sikeres pénteket zártunk, egy másodperccel jobb volt az időeredményem, mint tavaly. A mezőny nagyon együtt volt, bár közel voltam az ötödik pozícióhoz, szombaton végül a 8. helyre kvalifikáltam magam a vasárnapi versenyre. A korábbi tapasztalatok alapján úgy éreztem, jó lesz a versenytempóm is, mert egy körön mindig gyengébb az időm, mint a versenyben. A vasárnapi első futamon, egy gyengébb rajtot követően a tizennegyedik helyről zárkóztam fel a kilencedik helyre, viszonylag elmaradva az élbolytól.

H-Moto UNI Győr Team

A második rajt viszont jobban sikerült, a vezető bolynak a végén küzdöttem, erős tempót tudtam motorozni, főleg a verseny közepén. Jöttem fel az ötödik helyért, és amikor a hatodikat megelőztem, kiszorítottak a pályának a korábbi versenyen olajjal felszórt részére, emiatt két másodpercet vesztettem, és visszacsúsztam a kilencedik helyre. Ez sajnos kizökkentett, végül ebben a pozícióban végeztem. Sajnálom, mert sokat fejlődtem az előző évhez képest, a második versenyben benne volt legalább a hatodik hely, amivel elégedett lettem volna. Nem a kedvenc pályám Schleiz, és vélhetően soha nem is lesz az. Nagyon várom már a következő fordulót, Assent, ezt a versenypályát jobban kedvelem, jó eredményre számítok – fogalmazott Kovács Bálint.

H-Moto UNI Győr Team

Görbe Soma viszont ott folytatta, ahol az első két versenyhétvégén abbahagyta, és immár hat versenyből hat győzelemnél tart. Ezúttal a szabadedzéseken valóban a motor beállítására és a pályavonal minél jobb megismerésére használta – az 5. és a 3. pozícióban zárt –, ám az időmérőn már megmutatta, hogy Schleizben sem adja alább az első helynél. Aztán az élről rajtolva megnyerte mindkét futamot, ami azt jelenti, hogy fél kézzel már fogja a bajnoki trófeát, ugyanis a szezon felénél már 51 ponttal (!) ponttal vezet a holland Ricardo Brink előtt.
Kiváló hétvége volt összeségében, és közel sem számítottam egy ilyen jó eredményre. Az első edzésen még nagyon elveszve éreztem magam, de mint eddig az összes hétvégén, a második edzésre egy hatalmas lépést tettem előre.

H-Moto UNI Győr Team

Az eső és száraz időjárás folytonos váltakozása nem könnyítette meg a hétvégét, de a Q1-ben megfutottam a pole pozícióhoz kellő időt, mert a Q2 vizes pályán zajlott, így senki nem javított. Az első versenyen az első pár körben szenvedtem a tempóval, nem találtam magamat, aztán szépen lassan belejöttem és sikerült a verseny közepétől remek tempót diktálom. Így meglett a futamgyőzelem. A második futam sokkal nehezebb volt, mivel csupa olaj volt a pálya, ezért nagyon nehéz volt menedzselni a versenyt, és közben próbálni motoron maradni. A végén azonban így sikerült meglépni és hatodszor is elsőnek meglátni a kockás zászlót. Összeségében megint nagyon boldog lehetek, hisz megint sikerült egy hibátlan hétvégét teljesíteni – árulta el Görbe Soma.

Szöveg: H-Moto UNI Győr Team

Kép: Racing Passion Photography – Damon Teerink

Nem lehet hozzászólni a hírhez!

Powered by WordPress | Compare the Best Free WordPress Themes Online. | Thanks to WordPress 4 Themes, Home Based Companies and Free Premium WordPress Themes