Honda NT1100 – 2025

A 2025-ös modellév nagy újdonsága az alapmodell mellé érkező, elektronikus szabályozású SHOWA EERA (Showa Electronically Equipped Ride Adjustment) futóművel felszerelt NT1100 Electronic Suspension változat. Ez a különféle üzemmódokban használható, ultramodern felfüggesztés automatikusan igazodik aktuális útviszonyokhoz, és lehetőséget ad a vezetőnek, hogy menet közben változtasson hátsó rugó-előfeszítésen.

Az Africa Twin motorján tavaly végrehajtott frissítéseket idén az NT1100 erőforrásánál is elvégezték a Honda szakemberei. Miként a mérések is igazolják, a változtatások hatására nőtt a középső fordulatszám-tartományban kiaknázható teljesítmény, sőt a forgatónyomaték is.

25YM Honda NT1100


Az 1084 cm3-es, nyolcszelepes, soros, kéthengeres erőforrás teljesítménye maradt 102 LE (75 kW/7500 f./perc), ugyanakkor legnagyobb forgatónyomatéka 105-ről 112 Nm-re (5500 f./perc). A furat és a löket nem változott, tehát továbbra is 92, illetve 81,5 mm, a sűrítési viszony ellenben 10,1:1-ről 10,5:1-re emelkedett.
Hogy minél könnyebb legyen kiaknázni a motorban rejlő erőt, elektronikus gázmarkolaton (Throttle By Wire – TBW) keresztül adhatunk parancsokat a PGM-FI üzemanyag-befecskendezőnek. A könnyebb kezelhetőséget szem előtt tartva a gázreakciókat is lágyabbá tették, ezáltal még egyenletesebb az erőleadás és kisebbek a nyomatéklengések az alsó sebességfokozatokban. A levegőszűrőház légbeömlőcsövének átmérője 25-ről 33 mm-re hízott, hogy még több oxigén juthasson az égésterekbe, a két belső szívótölcsér pedig 65 mm-rel hosszabb lett.

25YM Honda NT1100

A méretes, 46 mm átmérőjű fojtószelepház, valamint a gondosan meghatározott furat-, illetve hengereltolás a lehető legkifinomultabb levegőbeáramlást szolgálja. Szintén a tökéletes égést szem előtt tartva határozták meg a motorvezérlő elektronika (ECU) új beállításait, valamint azt is, hogy az üzemanyag-befecskendező fejek milyen szögben álljanak a dupla gyertyás hengerekben. Az NT1100 új hangszíne már az első métereken feltűnhet a pilótának – az óvatos és az erőteljes gyorsításoknál egyaránt lenyűgözően duruzsol. A szelepnyitásáról továbbra is SOHC Unicam vezérlés gondoskodik, melynek alacsonyra helyezett, öntött vezérműtengelye szintén közrejátszik abban, hogy ilyen kompakt az NT1100 hengerfeje. A szívószelepek átmérője 10,1 mm, a kipufogóké 9,3 mm, a súlycsökkentéshez alumínium főtengelycsapágyak is hozzájárulnak. Az elődhöz hasonlóan a frissített motor is 270º-os főtengely-elékelésű, ebből fakad az NT1100 jellegzetes, összetéveszthetetlen motorhangja.

25YM Honda NT1100

A főtengelyt és a hajtórudakat ugyancsak átdolgozták. Utóbbiak görbületi sugara 70-ről 75-re nőtt, alsó részüket pedig átformálták és megerősítették. A dugattyúk 400 mikronnal, azaz 0,4 mm-rel hosszabbak lettek, és a dugattyúfejet is áttervezték, hogy fokozni lehessen a sűrítési viszonyt. A forgattyúházak függőlegesen osztottak, és – sajátos megoldásként – a hűtőfolyadék-szivattyú a váltóházban, a termosztát pedig a hengerfejben kapott helyet, ezáltal még kisebbé vált a hajtómű. Ilyen tekintetben nincs különbség a hagyományos és DCT erőátvitellel felszerelt modellek között, azaz mindkettő azonos felépítésű, és közös pont, hogy a hűtőfolyadék- és a kenőanyag-szivattyú is a kiegyensúlyozó tengelyről kapja a hajtást. A félszáraz kenési rendszert, valamint a tankba rejtett olajszivattyút és -tartályt úgyszintén a kis méret miatt alkalmazták a tervezők. Így vékonyabb lehetett az olajteknő, alacsonyabb maga az erőforrás és nincs szükség bonyolult csőhálózatra a kenési rendszerhez.

25YM Honda NT1100

A másodlagos rezgéseket a hengerek ellentétes irányú mozgása hivatott kioltani, míg az elsődleges – tehetetlenségi erők és kapcsolódások keltette – vibrációkat két kiegyensúlyozó tengely csillapítja. Az alumíniumból készülő kuplungagy és a nyomólap mozgatását, ilyenformán a felkapcsolásokat ún. segédbütykök könnyítik meg, míg a visszakapcsolásoknál nyomatékhatároló akadályozza meg a hátsó kerék blokkolását. A 2025-es modellek továbbfejlesztett katalizátorral lépnek színre. A főtengelyhelyzet-szenzor 10 fokonként fogazott impulzuskereke érzékeli a kopogásos égést, ami elengedhetetlen az OBD2- és az EURO5+-kompatibilitáshoz. További érdekesség, hogy a pontosabb emissziómérés jegyében másodlagos oxigénérzékelőt építettek be a katalizátor hátsó részébe.
Az új NT1100 elektronikai rendszerének két legfontosabb eleme az elektronikus gázmarkolat (TBW) és a hattengelyes helyzetérzékelő (IMU).

25YM Honda NT1100

A pilóta három előre programozott menetüzemmód közül választhat, attól függően, hogy milyen tapadási és útviszonyok várhatóak a következő kilométereken, emellett a teljesítmény és motorfék mértékét is három lépcsőben szabályozhatja. Az egyes üzemmódok elérése roppant egyszerű, hiszen a kormány bal oldalán elhelyezett kapcsolóval kezelhető a rendszer.

  • VÁROSI (URBAN): ez az alapbeállítás, ekkor a teljesítményleadás és a motorfék mértéke is közepes szintű.
  • ESŐ (RAIN): jelentősen csökken a teljesítmény és a motorfék mértéke, hogy nedves, csúszós úton se veszítsen tapadást a hátsó kerék.
  • TÚRA (TOUR): a maximális teljesítmény és motorfék rendelkezésre áll, ezáltal utassal, valamint csomagokkal is dinamikus a motor.
  • FELHASZNÁLÓ (USER) 1 és 2 mód: szabadon beállítható bármelyik paraméter. Természetesen a pilóta korábbi beállításait elmenti a rendszer, és minden induláskor felajánlja azokat, tehát elegendő egyszer beprogramoznia a segédletek működését.

25YM Honda NT1100

A három fokozatot felkínáló, integrált egykerekezés-gátlóval kiegészített Honda Állítható Nyomatékszabályozó (HSTC) az IMU valós idejű adatai (hossz- és oldalirányú dőlés, sodródás) alapján működik és a 3. szinten a legszigorúbb. A műszeregység természetesen kijelzi, hogy melyik HSTC-felirat aktív, és a rendszer akár teljesen ki is kapcsolható. A korábbi DCT-hez viszonyítva nagy előrelépés, hogy a vezérlőrendszer már nemcsak a kuplunghenger felé áramló olaj nyomását veszi figyelembe a működési paraméterek meghatározásánál, hanem a kuplunghengerben uralkodó olajnyomás mértékét is képes megbecsülni, sőt a visszajelzés erősségét is szabályozza. Legalább ennyire jelentős változás, hogy az NT1100 automatikus DCT váltója az új erőforráshoz igazodó, típusspecifikus beállításokat kapott és a helyzetérzékelővel (IMU) is összekapcsolták. A módosításoknak köszönhetően könnyebben kiaknázható a középső fordulatszám-tartományban jelentkező nagyobb forgatónyomaték, és később vált vissza az elektronika a lassításoknál, hogy még kifinomultabb legyen a működés.

25YM Honda NT1100

Ugyancsak változtattak a felkapcsolások időzítésén, hogy összhangban legyen a továbbfejlesztett motor karakterisztikájával. Az NT1100-at annak jegyében tervezték, hogy sportos, fürge, zsúfolt nagyvárosokban is otthonosan mozgó motorkerékpár legyen, ugyanakkor üléshelyzete és időjárás-védelme hosszú, egésznapos túrákra is alkalmassá tegye. A motor nyergéből körbetekintve egyértelműen látszik, hogy a „fedélzeten” minden egyes részlet a vezető és az utas kényelmét szolgálja. A 2025-ös változat ezekre a pozitív jellemzőkre épít, frissítésénél pedig a kényelem és a praktikum még magasabb szintjét kívánták elérni a mérnökök. Modernebb lett a formavilág is, de maradt a „lendületesen letisztult” stílus és a karaktert kihangsúlyozó, egyszerű, mégis látványos idomzat, melynek központi eleme a jellegzetes, térhatású felső burkolat. Ez utóbbi részben lebomlani képes Durabio alapanyagból készül, és úgy alakították, hogy kisebb legyen az orr-rész és jobban igazodjon a karcsúbbá tett farokidomhoz.

25YM Honda NT1100

Persze a karcsú felépítés nem csak azt szolgálja, hogy a motor magára vonzza a tekintetet – ez a kialakítás nagyban fokozza a használati értéket és a vezetési élményt is. A kettős, vetítőlencsés LED-fényszórót nappali menetfénnyel és integrált irányjelzővel látták el. A tompított és a távolsági fény kontrasztja afféle rejtett szemnek tűnik. Minden egyéb világítás LED. Az alapáras alsó és felső légterelő is hatékonyan óvja a vezető karját és altestét a széltől, illetve az időjárás viszontagságaitól.
Hatékonyan oltalmazza az utasokat az áttervezett szélvédő is, melynek legfőbb előnye, hogy immáron egy kézzel, a nyeregből állítható. Magasságát és dőlésszögét öt fokozatban határozhatja meg a pilóta, teljes mozgási tartománya 167 mm. Alacsonyra helyezve friss szellőt enged a vezető vállára, legmagasabb helyzetben viszont a sisak fölé tereli a menetszelet. Hogy a pilóta és az utas védve legyen a sártól és a víztől, az első sárvédő hátsó részét megtoldották egy 150 mm-es, gumit takaró fröcskölésgátlóval. Az átrajzolt körvonalú, új idomzat szinte teljesen körül öleli a pilótát, aki széles, vastagon párnázott, a korábbinál 20 százalékkal nagyobb, ámde a lábletételt nem akadályozó nyeregben foglalhat helyet.

25YM Honda NT1100

Ráadásként magát a szivacsot is optimalizálták, hogy két fő is fejedelmi kényelemben utazhasson az NT1100-on. Az ülésmagasság 820 mm maradt, az utas jó fogású kapaszkodóját a hátsó csomagrögzítő konzolba integrálták a tervezők. Hogy az oldaldobozok minél nagyobbak lehessenek, a kipufogódobot alacsonyra helyezték. Ezzel sikerült tovább fokozni az alapfelszereltség részeként kínált tárolók szállítókapacitását: a 2025-ös változaton 25 mm-rel mélyebbek a – korábbival azonos felfogatási rendszerű – dobozok. A változások eredményeként a 33 literes bal oldali doboz űrmérete 37, a jobb oldalié pedig 32-ről 36 literre nőtt, így mindkettőbe befér egy teljes értékű, zárt bukósisak. A motor nagy fényerejű, 6,5″-os, érintőképernyős TFT-műszeregysége 3 üzemmódban használható: GOLD állásban minden lényeges információ megjelenik, SILVER-re váltva letisztultabb lesz a kijelző és a sebességmérő-fordulatszámmérő párosa uralja a képet, míg BRONZE-ra kapcsolva a fordulatszámmérő válik a leghangsúlyosabb elemmé. Ezen túlmenően személyre szabható a TFT háttérszíne is, az alapértelmezett beállítás mellett választhatunk egyszerű fehér vagy fekete hátteret is.

25YM Honda NT1100

A műszer Apple CarPlay- és Android Auto-funkciójának, továbbá Bluetooth-kapcsolatának köszönhetően okostelefonunk szolgáltatásai a TFT-kijelzőn keresztül is elérhetőek.
Az NT1100 tömegének csökkentése érdekében kiváló minőségű lítiumion akkumulátor (SKYRICH HJ13L) mellett döntött a Honda,  ami 2,5 kg-mal könnyebb elődjénél. A prémiumszintű alapfelszereltséget nappali menetfénnyel (Daytime Running Lights, DRL) kiegészített LED-világítás, önállóan kikapcsolódó irányjelző és Automatikus Vészvillogó (Emergency Stop Signal, ESS) teszi teljessé. Emellett a vezető és utasa kényelmét szolgálja az alapáras USB- és szivargyújtóaljzat, valamint középállvány is. A motor szívében helyezkedik el az új, minden eddiginél könnyebb kezelhetőséget biztosító, hattengelyes helyzetérzékelő (IMU), ami valós időben gyűjt adatokat a jármű helyzetéről, beleértve a hossz- és keresztirányú dőlést, valamint a sodródást. A rendszer az elektronikus gázmarkolaton keresztül működik, és több vezetéstámogató segédlet, így például a Honda Állítható Nyomatékszabályozó (HSTC) és az Egykerekezés-gátló (Wheelie Control) működését is pontosabbá teszi. A kanyar-ABS és a hátsókerékelemelkedés-gátló beavatkozását szintén az IMU adatai teszik precízebbé.

25YM Honda NT1100

Az eszköz a dőlésszöget, a lassulást és a csúszás mértékét egyaránt figyeli (a kerekek forgási sebességét vizsgálva), hogy mindig optimális legyen a fékerő. Emellett azonnal észreveszi, ha elemelkedik a hátsó kerék, és úgy szabályozza a fékerőt, hogy a motor megőrizze stabilitását.
A 2025-ös modellév újdonsága az elektronikus szabályozású SHOWA EERA (Showa Electronically Equipped Ride Adjustment) futóművel felszerelt NT1100 Electronic Suspension kivitel. Az Africa Twin Adventure Sportsban már bizonyított, s immáron az Africa Twin alapmodellhez is elérhető rendszer automatikusan szabályozza a csillapítás feszességét, és mindig optimális szintet határoz meg, ugyanis vezérlőprogramját az NT1100 sajátosságait figyelembe véve írták meg a szakemberek. Az aktuális viszonyokhoz idomuló beállításhoz három forrásból gyűjti az adatokat. A motor sebességéről az ECU, a dőlésszögről és a magasságról az IMU (Inertial Measurement Unit, helyzetérzékelő), a villa helyzetéről az összenyomódás-érzékelő „tájékoztatja” a rendszert. A Futómű-szabályozó Egység (Suspension Control Unit, SCU) rendkívül gyorsan reagál a körülmények változására, az áthangoláshoz elég 0,015 másodperc.

25YM Honda NT1100

Rugalmasságának köszönhetően úgy programozható, hogy a felfüggesztés viselkedése a jármű sebességéhez igazodjon (nagy iramnál például feszesebb). Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a vezető – a műszeregység segítségével – szabadon meghatározhatja, hogy éppen milyen karakterisztikát szeretne. Dönthet például városi, illetve mindenes szerepkörhöz ideális, kényelemre hangolt csillapítás mellett, ugyanakkor nagy sebességű túrázáshoz és precíz irányítást megkövetelő, esős időjáráshoz passzoló üzemmód is rendelkezésére áll. Ráadásul az erős fékezéseknél a Showa-EERA™ jelentősen csökkenti bólintási hajlamot, azaz kevésbé ül össze az első villa. Három előre programozott futómű-üzemmód áll a pilóta rendelkezésére:

  • URBAN: a Showa alapfutómű beállításaihoz hasonlít a hangolás, így a legtöbb helyzetben könnyű kezelhetőséget garantál.
  • TOUR: tökéletes úttartás fékezésnél, illetve kanyarodásnál, és a legfeszesebb csillapítás nagy sebességnél, valamint utassal, sok csomaggal túrázva.
  • RAIN: lágyabbá teszi a csillapítást és lassabbá a futómű reakcióit.
  • USER: a csillapítást és az előfeszítést egyaránt a felhasználó állíthatja be.

A SHOWA EERA kifinomultságáról árulkodik, hogy a hátsó felfüggesztés rugó-előfeszítése 24 fokozatban állítható, méghozzá menet közben is. Az alapmodell Showa első villáját 43 mm-es csúszószár-átmérőjű, patronos, fordított teleszkópokból állították össze, rugóútja 150 mm és állítható a rugó-előfeszítés.

25YM Honda NT1100

Akárcsak az első villa, a központi hátsó rugóstag is 150 mm-es függőleges mozgást engedélyez a keréknek, továbbá kiemelték az alkatrész kapcsán, hogy belsejében masszív, 14 mm-es átmérőjű dugattyúrúd kapcsolódik a csillapításért felelős dugattyúhoz. Hogy minél egyszerűbb legyen a pillanatnyi terheléshez – például utas- és csomagszállításhoz – igazítani a futómű beállítást, a központi rugóstag előfeszítése hidraulikusan, szerszám nélkül módosítható. A kerekek alumíniumból, présöntéssel készültek, és az első kerékagy – a homokmag alkalmazásának köszönhetően – üreges kialakítású. A felni úgynevezett keresztküllős szerkezetű, vagyis az öntött ágak nem derékszögben, hanem átlósan kapcsolódnak a ráfhoz. A megoldás kettős előnnyel kecsegtet, ugyanis csökkenti az úthibákból adódó rezgéseket, egyben rendkívül merev konstrukció, tehát nagyban növeli a kanyarstabilitást. A kerekeken feszülő abroncsok mérete 120/70 R17, illetve 180/55 R17. Sokat elárul a motorról, hogy szabad hasmagassága 175 mm, ehhez társul az 1535 mm-es tengelytáv, a 26,5º-os villaszög és a 108 mm-es utánfutás.

25YM Honda NT1100

Menetkész tömege 238 kg, míg a DCT-vel felszerelt változaté 248 kg. Kimagasló képességei dacára az elektronikus futómű csupán 1 kg-mal növeli meg az NT1100 össztömegét. Nagyban csökkenti a rugózatlan tömeget, hogy könnyű, négydugattyús, radiálisan rögzített féknyergek fogják közre a 310 mm-es átmérőjű első tárcsákat, míg a hátsó féktárcsa átmérője 256 mm, és egydugattyús féknyereg „harap rá”. A fékrendszer működését természetesen blokkolásgátló felügyeli.
Az NT1100 extralistáján kimondottan hasznos, gyári kiegészítőket találunk, így könnyen személyre szabható a típus. Ilyen például a – visszakapcsolásoknál automatikusan gázfröccsöt adó – gyorsváltó, a csomagtartó alumíniumborítása és a vadonatúj, kétféle színben elérhető matricaszett. Hogy a vásárlóknak minél egyszerűbb dolga legyen, a Honda két felszereltségi csomagot is összeállított az NT1100-hoz, de tartozékok egyenként is megrendelhetőek a modellhez.

25YM Honda NT1100

URBAN CSOMAG
Az Urban csomagot úgy állították össze, hogy megkönnyítse az ingázást az NT1100-zal: Színben passzoló, 50 literes túradoboz belső táskával és háttámlával, valamint riasztórendszer.
VOYAGE CSOMAG
A Voyage csomag a hosszú utazásokat hivatott könnyebbé és kényelmesebbé tenni: Színben passzoló, 50 literes hátsó doboz belső táskával, riasztórendszer, 4,5 literes tanktáska, komfortülés a vezetőnek és az utasnak, komfortlábtartó, ködfényszóró.
A 2025-ös NT1100-at az alábbi színekben rendelhetik meg a vásárlók: Matt Warm Ash Metallic (metálszürke), Gunmetal Black Metallic (metálfekete), Pearl Hawkseye Blue (gyöngyházkék).

Szöveg és kép: Honda Magyarország

Nem lehet hozzászólni a hírhez!

Powered by WordPress | Compare the Best Free WordPress Themes Online. | Thanks to WordPress 4 Themes, Home Based Companies and Free Premium WordPress Themes