CMS GP 5

Közepes árszint, jó érték – CMS GP 5

Bieffe sisakom ideje lejárt, ezért úgy döntöttem Karácsonyra meglepem magam egy új fejfedővel. A kínálatot végig nézve nem sok minden maradt fenn a rostán, hiszen néhány alapvető kritériumnak meg kellett feleljen az új védőeszköz. Az első szempont az volt, hogy lehetőség szerint karbon-kevlár vagy üvegszálas héjszerkezettel rendelkezzen, és az ára ne haladja meg a 35.000.- Ft-ot. Na, így már nem is olyan könnyű a matematikai feladvány megoldása. 2008-ban ennek leginkább a CMS GP5-ös névre keresztelt sisakja felelt meg. Szerencsémre egy év végi akcióban tudtam megvásárolni, és még a megadott költség kereten belül is maradtam. Nem vagyok elragadtatva a Mofaker budapesti üzletében uralkodó „hangulattól”, ez már akkor is így volt, amikor a sisakot vettem, de néha az ember elvisel némi kellemetlenséget az eladóktól, ha tudja mit akar.
Túl a vásárláson, elindultam haza új szerzeményemmel, de a kipróbálására még néhány hónapot várni kellett, hogy a tavaszi napsütés a nyeregbe szólítson.
Az év első túráján Hajnalom kezébe adtam a sisakot, hogy fogja meg, míg a füves talajon megfelelő helyet találok a motornak. Valami sugallat következtében kicsúszott a sisak a kezéből, és a fűre esett. Ennek következtében a plexi tartó műanyag alkatrész azonnal eltört és ledobta magáról az átlátszó szélvédőt. A motor állt a sztenderen, mi a fűben az elpattant plexi tartó rugót kerestük bőszen. Szerencsére meglett, tehát összerakható volt a sisak. Az ütés következtében egy kis műanyag darab leválik, és ettől ugyan visszarakható a plexi, de teljesen felnyitni nem lehet, mert azonnal elrepül a rugó és a kis pöcök is. Kellett vagy két alkalom, mire tapasztalati úton erre rájöttünk. Mindenesetre a sisak összerakható, használható, ami nem hátrány, ha tudjuk, hogy az alkatrész üzlet több száz esetleg ezer kilométerre van tőlünk. A túra után első dolgom volt felkeresni az üzletet és beszerezni az alkatrészt. Kapható hozzá párban az egész műanyag ház, a kis rugóval, pöcökkel, mindennel együtt. Plexi le, két csavar oldalanként kiteker, csere, és vissza az egész, majd egy rövid állítgatás és kész. Nem került többe 1000.- Ft-nál. A kellemetlenség miatt megtanultunk figyelni a sisak fogásra, és elhelyezésre! A szerszám nélküli plexi csere így ismét adott volt.
Az idő telt, a nyár meleg volt, és a sisakban amúgy is nehéz elviselni a hőséget, de ezt fekete színe ellenére nem éreztem melegebbnek. A belső kialakítása,- a márka felső kategóriájának megfelelően- nedvszívó anyaggal készül,amely plüss hatást kelt, és kellemes viselet. Az állnál kis szövet darab akadályozza meg, hogy a szél és a bogarak szabadon áramolhassanak a sisak belsejébe. A plexi alatt orrvédő gumit találunk, amelynek ki-és berakása egyszerű, a kialakított fülecskék több év használat után ugyan olyan jól tartották a helyén, mint a kezdetekkor. A beépített szellőzőrendszer ellátta funkcióját, bár nagy különbséget nem vettem észre a fejtetőn lévő szellőző nyitott és csukott állapota között. Ennél az arcpárnázás sokkal jobban teljesített. Kezdetben határozott kontúrokat rajzolt az ember arcára, később már csak a piros foltokból lehetett látni, hol támasztotta arcomat a párnázat. Nagy előnye a sisak belsőnek, hogy kivehető és mosható. Néhány patent és műanyag fülecske kiakasztása után mosógépbe vele, hogy elvegyük a nyári napok fülledt, izzadt illatát. A plexi az évek múlásával sem karcosodott, megfelelő takarítás után egész jól kiláttam rajta! A sisak árfekvése alapján félő volt, hogy hasonlókat fog produkálni a mosásoknál leváló páramentesítő réteg miatt, mint a Rőmer, de ez nem következett be.
Ami kicsit zavaró volt, hogy a sisak belsejében meglehetősen nagy volt a szél zaj egy idő után. Bár az is lehet, hogy az olcsóbb sisakok után hamar hozzászoktam az alacsonyabb zajszinthez, mégis néha olyan érzésem volt, mintha hangos lenne. Méréssel nem próbálkoztam, ez inkább olyan szubjektív vélemény. A fényezésre vigyáztam, nem volt érzékeny a sérülésekre, nem pattogzott le, újszerűnek mondható mind a mai napig. A csat dupla D-gyűrűs, ez szintén jó pont lehet az összehasonlításnál.
A bukóhoz jár zsák, amelyben télen a polcon vagy nyáron a sátorban tárolhatjuk fejvédőnket. Az anyaga jó minőségű, dupla falú, hogy a karcoknak és más igénybevételeknek jobban ellenálljon. Nem minden termékhez adnak ilyen minőségű zsákot!
A sok jó tulajdonság mellett azért találtam egy rosszat is. A sisak használata során alul, a nyakrésznél az idő múlásával kopás foltok jelentek meg. Funkcionálisan nem zavar semmit, inkább esztétikailag hagy kívánnivalót. Kérdeztem a forgalmazót, de nem lehet sisak belsőt külön kapni hozzá.
Összegzésként elmondható, hogy az árát megérte (jelenleg 31.000.- Ft), azoknak ajánlom, akik viszonylag alacsony áron szeretnének könnyű és erős héjjal gyártott sisakot. A sisak két féle mintázattal kapható, ahol csak az alap szín változik, illetve egy színű feketében létezik még. Talán mindenki felleli a megfelelő kombinációt a motorja, ruhája és kesztyűje összhatásához.
Nekem három szezonon keresztül teljesített, elégedett voltam vele. Óvok mindenkit attól, hogy felsőbb kategóriás sisakokkal hasonlítsuk össze, mert velük szemben alul maradna, de ha az árát nézzük, akkor nem sok vetélytársat találunk. Újra értékesítésén nem gondolkodhattam, mert amikor barátom megneszelte, hogy új „teszt alanyt” kaptam, gyorsan elkérte. Azóta ő használja, talán egyszer majd ő is elmondja a véleményét…..

 

 

 

Kép és szöveg: Buny

Powered by WordPress | Compare the Best Free WordPress Themes Online. | Thanks to WordPress 4 Themes, Home Based Companies and Free Premium WordPress Themes