Miben alszunk? – avagy gondolatok sátorról, hálózsákról

A szezon közeledtével nem csak a motorokról kell gondoskodni, hanem az alvóhelyról is. A nyári túrák alkalmával a szállás legolcsóbb és legkézenfekvőbb megoldása a sátor és a hálózsák. Lehet valaki kezdő túrázó, vagy tapasztalatokkal megáldott régi motoros, mégis eljön az a pillanat, amikor megfogalmazódik a gondolat: Sátrat és hálózsákot kell vegyek! De milyet? Az ember pénztárcája sok mindent meghatároz, de vizesen, fázva, reszketve elaludni senki nem szeret. A témával kapcsolatban a www.juhu.hu oldal volt a segítségemre. A böngészés alkalmával, az ember szembe találkozik a kiválasztott termékhez megadott adatokkal, amelyek valamely tulajdonságra vonatkoznak. Ezeknek az adatoknak, illetve jelöléseknek az ismeretében már könnyebb dönteni, de vajon mit is jelentenek ezek?
A gyártók mindig közlik a termék leírásban, hogy mennyire vízálló egy adott sátor. Ez az adat általában 1000 mm – 5000 mm-ig terjed. Egy 1000 mm-ig vízálló szövet, egy méteres vízoszlop megtartására képes. Ez a víznyomás mértékére vonatkozik, nem az őt érő esővíz mennyiségére (pl.: egy nap alatt 150 mm). Ez ügyben végeztem egy kis számolgatást: Maradjunk az 1000 mm vízoszlopot bíró sátor anyagnál. 1000 mm -es vízoszlop 10 000 N/m2-es nyomással nyomja a sátor falát. Ha mondjuk egy 70 kg-os ember rááll a vizes sátorra, akkor egy-egy lábával kb. 11 666 N/m2 nyomást gyakorol arra. Tehát 11 666 N/m2 nyomással préseli bele a sátor anyagába a vízrészecskéket. A sátor valószínűleg beázik. Talán így sikerült szemléltetni nagyjából mit jelez egy sátor vízállósága. Ebből az értékből (egy fizikus agyával):-) következtetni lehetne arra is, hogy mekkora vihart bír ki a sátor. Tehát a szél mekkora erővel fújja az eső cseppeket a sátor falának, illetve milyen szögben éri azt…stb
Nyilván egy sima magyarországi túrához elég egy 1000 mm-es, de ha hegyekbe megyünk vagy a trópusokra inkább válasszuk a nagyobb vízállóságot. Fontos, hogy a varrások is vízállóak legyenek. Ez általában egy külön műanyag bevonatot jelent a varrásokon.
Olvashatunk a sátrak ismertetőiben a 190T vagy 210T jelölésekről, amelyek a szövet sűrűségét jelzik. Pontosabban a szálsűrűséget. Egy cm2 vagy egy inch-re megszámolják, hogy hány fonalszál fut keresztbe és hosszába. Egy átlagos szövet kb. 150 ilyen szálat tartalmaz, míg egy jobb minőségű 180-nál kezdődik a magas kvalítású anyagok pedig 200 feletti szálat számlálnak. A Ripstop anyag egy megerősített szövésű szövettípus, magyarul hasadásgátló szövetnek is mondják. Pár mm-enként szőnek bele egy-egy erősebb szálat, ami leggyakrabban nagy szilárdságú poliamidfonal. Főként ejtőernyők, hőlégballonok, ponyvák készítésére használták már a II. világháborúban.
Szerintem egy motoros szempontjából még a sátor összecsomagolt mérete is lényeges lehet illetve a tömege. A hegyi túrákhoz készített sátrak (expedíciós, extrém kategóriájú) általában sokkal könnyebbek a sima kemping sátrakhoz képest. És persze a zord időjárást is jobban bírják, persze lehet, nem feltétlen éri meg ebben az esetben az árát. Ja, meg nem olyan komfortosak.
Persze Coleman, High Peak, Loap sátrak esetében biztosak lehetünk a dolgunkban. Ezeknél a márkáknál nem jó szerencse kérdése, hogy beázik vagy sem a sátrunk.
Az eső elleni védelem mellett fontos a hideg ellen is védekezni, főleg éjszaka. A hálózsákoknak általában három hőmérsékleti jellemzőjük van:
Komfort: alsó komfort határ – Akkor sem fázunk ha, teljesen ellazult állapotban a hátunkon fekszünk.
Limit: alsó határ – összehúzott állapotban fekve nem fázunk
Extreme: alsó extrém hőmérséklet – fennáll az egészségkárosodás a kihűlés következtében
Tehát mindenképp a komfort fokozatot kell figyelembe venni. Természetesen egyénenként eltérhet ki, milyen hidegben fázik. Figyelni kell még a méretre is. Főleg a hosszra. Egyre nagyobb divat az össze-cipzározható hálózsák. Így léteznek balos és jobbos típusú hálózsákok, illetve léteznek kétszemélyes hálózsákok is.
Véleményem szerint egy jó hálózsák nem csak meleg, de kényelmes is. A legtöbb hálózsákot teljesen műanyagból gyártják, ez lehet valakinek lényegtelen szempont, de nekem nem esik jól műanyag zacskóban éjszakázni. Előnyben részesítem a flanel, vagy pamut belsőkkel rendelkező hálózsákokat.

Szöveg: Aczél Julianna – Buny
Kép: juhu.hu

Powered by WordPress | Compare the Best Free WordPress Themes Online. | Thanks to WordPress 4 Themes, Home Based Companies and Free Premium WordPress Themes