Csókakő vára – egy gyöngyszem a Vértesben

Vannak helyek, amelyek különös érzéssel töltik el az embert. Nézegetjük, kerülgetjük, aztán ha sikerül eljutni oda, az ember különleges elégedettséget érez, mint amikor egy álom válik valóra. Így voltunk mi Csókakővel, amit már láttunk messziről és közelről, de csak most érkezett el a nap, hogy bejárjuk ezt a falu fölött délcegen emelkedő várat.
Sokan szentül hisznek benne, hogy a spontán dolgok valahogy sokkal jobban sikerülnek az életben mint a jó előre eltervezett, a legapróbb részletekig kidolgozott tervek. Ezúttal biztosan! A vár meglátogatásának ötlete előző nap este fogant meg egy rövid telefonbeszélgetés során Gergővel, dióhéjban valahogy így lehetne összefoglalni: motoroznék!, mennék én is!, de nézzünk is valami érdekeset!, Csókakő?, remek!. Ennél spontánabb nem is lehetett volna!
A korai indulásból aztán már délután lett, de legalább csatlakoztak hozzánk Gergő szülei: Kálmán és Teri is, majd később a várnál Gyuri Sümegről. Inkább kis forgalmú utakon akartunk haladni, ezért nem Székesfehérvár felé, hanem Veszprém-Zirc-Bodajk-Csókakő útvonalon mentünk, bár néha rossz minőségű utakon. Csókakő egyébként könnyen megközelíthető, a Székesfehérvár és Győr közötti 81-es főút mellett található Mór közelében.
Története meglehetősen hosszú, ezért csak némi ízelítő a vár színes történelméből:
Az apró házak fölé magasodó, festői erdőktől övezett vértesi sziklatetőn még ma is őrködő romok 1999-ben ünnepelték 700. ”születésnapjukat”, legalábbis 1299-ben történik először említés a vár létezéséről, amikor István alországbíró e falak tövében keltezi a pécsi káptalan ügyében kiállított oklevelét:

,, Datum subtus castrum Choukaku ,,

Csókakő vára különleges régészeti – műemléki érték: Fejér megye lényegében egyetlen középkori eredetű, sa török hódoltság idején is használatban maradt vára.
A falu neve eredetileg kizárólag a várra vonatkozott. A település neve valójában Váralja volt. Említése 1461 után már nem szerepel az okmányokban, amiből arra lehet következtetni, hogy a település a török idők elején megsemmisült. A vár hadászati jelentősége a törökök kiűzése után megszűnt, és a Csókakő elnevezés a lassan újranépesedett településre tevődött át. A legvalószínűbb azonban, hogy a vár és később a település a csóka madárról kapta a nevét.
Nem csak főúri családok között cserélt sűrűn gazdát, de a magyarok, törökök, osztrákok, vagy később a német vagy szovjet csapatok is birtokolták egy-egy rövidebb ideig a várat. Szinte az egész török hódoltság ideje alatt, 143 évig volt török kézen. Látott 40ezres török hadat, de volt, hogy benne a török hadifoglyokat csak egyetlen zsoldos katona őrizte. Igazán kalandos történelem egy olyan várnak, amelyről 1664-ben Evlija Cselebi török világutazó így írt:
„kicsiny, erős építésű váracska”.
Már a faluba beérve is elkápráztatja az érkezőt a látvány, olyan daliásan emelkedik a település fölé Csókakő vára. A nagy murvás parkolótól gyalogosan két úton mehetünk fel a várba, mi felfelé az aszfaltos, kevésbé meredek de hosszabb utat választottuk, lefelé pedig az erdőben meredeken ereszkedő lépcsősort és mindenkinek ezt a megoldást ajánlom! A vár bejárata csupán egy gyalogkapu, onnan viszont meredeken emelkedik a jelenleg még csak ideiglenesen fából készült „lépcsősor”, ami időnként csak néhány deszkára keresztben rászegelt lécet jelent. A vár alapterülete kicsi, éppen ezért mintha az építők az ég meghódítását tűzték volna ki célul, olyan meredeken kell felkapaszkodunk a toronyig. Nagy örömünkre a vár folyamatos felújítás alatt áll köszönhetően a Csókakői Várbarátok Társaságának, a helyi önkormányzatnak és sok más segítőiknek. Nyitvatartási idő korlátlan, belépődíj nincs, de aki felmászik a legmagasabb pontra a magyar zászlóhoz, cserébe csodaszép panorámában gyönyörködhet!
A vár alatti árnyékos pihenőhelyen akár tüzet is rakhatunk, szépen rendbe van téve a környék, még eső esetére is van fedett menedékhely. Közelében Trianon-emlékmű található egy szép József Attila idézettel:

„Ha eljő az idő – sírok nyílnak fel,
Ha eljő az idő – a magyar talpra kel,
Ha eljő az idő – erős lesz a karunk,
Várjatok, testvérek, ott leszünk, nem adunk!”

Nyári időszakban a rét egyik sarkában nomád tábor fogadja a látogatókat rovásírásos felirattal a bejárata fölött, jurtával, bőrműves és kézműves munkákkal, akár 6 napra is beköltözhetünk, de körülnézni mindenképpen érdemes, szívélyesen fogadnak mindenkit és körbe is vezetnek.
Egy jól sikerült és tartalmas délutánt magunk mögött tudva rájöttünk, hogy nem is kell messzire mennünk ahhoz, hogy szép várat, helyeket lássunk. Mivel Csókakő a vértesi várrendszer részét képezi, ezért már körvonalazódnak egy nagyobb túra körvonalai Vitány, Gerencsér, Gesztes váraihoz egy lehetőleg két napos túra keretén belül. Fontos még megemlíteni az augusztus vége felé megrendezésre kerülő Csókakői Várnapokat, érdemes lehet akkor is idelátogatni, már csak a nem kevésbé híres csókakői bor miatt is!

 

 

 

 

 

Szöveg: Bertalan „Tesho” Tamás
Kép: Tesho, Gergő

Powered by WordPress | Compare the Best Free WordPress Themes Online. | Thanks to WordPress 4 Themes, Home Based Companies and Free Premium WordPress Themes