Dakar 2013 7-8. szakasz

7. szakasz Calama – Salta
802km – 218 km speciál szakasz
A különösen nagy kihívást jelentő első szakaszon, az Andok átkelés során 4000 méteres magasság feletti helyeket is jelölt az itiner. Alessandro Botturi ebben a szakaszban ismét egyedi teljesítményt nyújtott, a tizedik helyen ért célba, és könnyebben tud koncentrálni az előtte álló, következő szakaszra. Joan Barreda és Paulo Goncalves csak
rutinból motorozott végig, mivel meglehetősen hátulról indultak, egész nap mások porát szívták. Inkább a biztonságos megérkezésre szavaztak és a 21. és a 26.helyen végeztek.

Jordi Viladoms körülbelül 4500 méteres magasságban járt, amikor el kezdett szédülni, az orvosi segítség az oxigén maszkkal viszonylag későn érkezett, ezért sokat vesztett idejéből, míg folytatni tudta a versenyt.

Matt Fish nagyon későn este érkezett a táborba, miután meg kellett javítani a motorját. Bár nem volt ideje pihenni, Matt visszaült a motorra, hogy versenyben maradjon, és csapattársai részére optimális támogatást tudjon adni. A szakasz után, az összes motorkerékpár vezető, szerelő nélkül kénytelen éjszaka javítani motorját. Sajnos, a nap teljesítményét beárnyékolta a tragikus balesetet szenvedő, mindössze 25 éves francia Thomas Bourgin autóbalesete, amelyben életét vesztette. A Husqvarna Rallye Team részvétét fejezte ki a családnak.


Másnap hat előtt elrajtol a mezőny a 739 km hosszú szakaszra San Miguel de Tucuman felé, és csak ezután lesz beiktatva egy pihenőnap.
Alessandro Botturi: „Ez egy viszonylag nyugodt szakasz volt, és nem voltam tudatában annak mekkora a kockázata a magasságnak, mert a pályára koncentráltam. Holnap a tizedik helyet foglalom el a rajtrácson, ez egy nagyon jó pozíció. ”
Paulo Goncalves: „Eleinte gyors voltam, és előzni is sikerült, de ez nagyon veszélyes volt, ezért inkább egy óvatosabb nyomvonalat választottam, hogy elkerüljem a balesetet.”
Joan Barreda: „Az előzésre most a poros körülmények között szinte semmi esély nem volt. Mivel a csuklóm is fáj, ezért az úton óvatos voltam, hogy holnap minden rendben
legyen.”


Eredmények 7. szakasz:
1. Caselli (USA, KTM) 1 óra 51perc 31 másodperc
2. Lopez (CHL, KTM) +00:01:23
3. Pain (FRA, Yamaha) +00:01:23
4. Verhoeven (NLD, Yamaha) +00:01:30
5. Faria (PRT, KTM) +00:02:30
10. Alessandro Botturi (ITA, Husqvarna Rallye Team by Speedbrain) +00:04:39
21. Joan Barreda (ESP, Husqvarna Rallye Team by Speedbrain) +00:09:21
26. Paulo Goncalves (PRT, Husqvarna Rallye Team by Speedbrain) +00:10:17
44. Matt Fish (AUS, Husqvarna Rallye Team by Speedbrain) +00:21:11

8.
Szakasz:
Cachi – San Miguel de Tucuman (Argentína)
500 km – 183
km speciál szakasz
Harmadik szakasz győzelmének örülhetett „Bang Bang” Barreda és a Husqvarna Rallye Team. A Cachitól San Miguel de Tucuman felé vezető szakasz egy részét törölték, és csak 183 kilométert kellett megtenni a versenyzőknek. Joan és a Husqvarna TE449RR megtalálta a ritmust, és rögtön eredményesek is lettek annak ellenére, hogy rendkívül nehéz volt a navigáció.

Ettől függetlenül hét perces előnnyel ért célba a második helyezett Jonny Campbell előtt. Ma Paulo Goncalves és Alessandro Botturi nem volt olyan sikeres. Mindketten együtt egy tucat motorossal egyetemben rossz utat választottak és mindkét versenyző értékes időt vesztegetett el az útközben. Jordi
Viladoms annak ellenére, hogy tegnap késő délelőtt indult újra, megküzdött a 21. helyezésért a napi ranglistán.
Joan Barreda: „A győzelem épp jókor jött, mert az elmúlt napokban a versenysport magasságait és mélységeit is megjártam. Sokáig Despres mögött haladtam, de körülbelül 50 km-re a cél előtt rossz utat választott. A biztonság kedvéért megálltam, mert kételkedtem a döntésében, ezért úgy határoztam, hogy a saját utamat járom, és ez vezetett a győzelemhez. Egy nagyon fontos győzelem az egész csapat számára. ”
Alessandro Botturi: „Bár most már megtaláltam a jó ritmust, de aztán egy csoport más pilótával rossz irányba fordultunk. Ez nyilvánvalóan bosszantó. Holnap jobban kell mennie. Mindazonáltal eddig nagyon jól működött minden, és még hosszú út áll
előttünk.”


Wolfgang Fischer: „A távolság felét megtettük, és a lehetséges nyolc szakaszból hármat megnyertünk. Joan ma ismét bizonyította vezetői és navigációs képességét. Kár, hogy miután a az utolsó napokban nem tudott olyan jól versenyezni visszaesett a tabellán. De mi továbbra is harcolni fogunk, mert még mindig hosszú az út Santiagoig. ”
Eredmények
8. szakasz:

1. Joan Barreda (ESP, Husqvarna Rallye Team) 2 óra 07perc 26 másodperc
2. Campbell (USA, Honda) +00:07:04
3. Jakes (SVK, KTM) +00:07:57
4. Bianchi Prata (PRT, Husqvarna) +00:11:10
5. Guindani (FRA, Yamaha) +00:13:07
22. Matt Fish (AUS, Husqvarna Rallye Team) +00:19:08
39. Paulo Goncalves (PRT, Husqvarna Rallye Team) +00:24:22
53. Botturi Alessandro (ITA, Husqvarna Rallye Team) +00:27:19
Összesített:
1. Casteu (FRA, Yamaha) 19h56m33s
2. Despres (FRA, KTM) +00:09:26
3. Faria (PRT, KTM) +00:11:16
4. Lopez (CHL, KTM) +00:12:00
5. Pain (FRA, Yamaha) +00:16:10
13. Botturi Alessandro (ITA, Husqvarna Rallye Team által Speedbrain) +00:36:47
24. Paulo Goncalves (PRT, Husqvarna Rallye Team) +01:41:40
42. Joan Barreda (ESP, Husqvarna Rallye Team) +03:26:40
124. Matt Fish (AUS, Husqvarna Rallye Team) +22:39:22

A pihenőnapon a Dakar projekt vezetője Berthold Hauser így értékelt: „A jelenlegi ranglista nem mutatja a teljes potenciálját a csapatnak. A motorok tökéletesen futnak, és bebizonyították, hogy a nagy sebességgel is képesek folyamatosan az élmezőnyben haladni. A pilóták már megmutatták, hogy tudnak nyerni, és megoldják a kihívást jelentő
navigációs feladatokat is. Az utolsó napokban volt néhány technikai probléma, időbe telt a kijavításuk, ezért jelenleg nem az elsők vagyunk. A Dakar szinte minden szakaszában a vezető csoportban jelen voltunk. A második felében a versenynek igyekszünk mindent megtenni, különösen Alessandro Botturiért, de természetesen a többi versenyzőért is, hogy még előbb végezzenek. A Dakar egyedülálló, ehhez semmi nem hasonlítható, és itt csak egyszer bizonyíthatunk évente.”

Szöveg: Buny

Kép: Husqvarna Rally Team

Nem lehet hozzászólni a hírhez!

Powered by WordPress | Compare the Best Free WordPress Themes Online. | Thanks to WordPress 4 Themes, Home Based Companies and Free Premium WordPress Themes