Új Yard Built SCR950 a Jeff Palhegyi Designs műhelyéből

A Yard Built program készen áll, hogy stílusosan kezdje a 2017-es évet, amely újabb lenyűgöző egyedi alkotásokat ígér. Az új év nyitányaként visszatérünk az Egyesült Államokba, ahol megszületett a vadonatúj Yamaha SCR950 modellen alapuló második egyedi motorkerékpár. A Yamaha már korábban is fantasztikus együttműködéseknek volt részese Amerikában számos vezető egyedi motorépítővel, mint például Greg Hagemannal a Hageman Cycles műhelyből, a kaliforniai Roland Sands-szel, akinek számos Yard Built motorkerékpárt köszönhetünk – beleértve az XSR900 „Faster Sons” modellt -, valamint a kaliforniai Go Takaminével a Brat Style műhelyből, aki az SCR950 „Chequered Scrambler” modellt alkotta meg.

Az elmúlt 20 évben stílusos egyedi Yamaha motorkerékpárjairól elhíresült dél-kaliforniai motorépítő, Jeff Palhegyi és a Jeff Palhegyi Designs csapata szakértőivé váltak annak, hogy elképzelt műremekeket működő géppé varázsoljanak.

A Jeff Palhegyi Designs 1995-ben a Yamaha Star Cruiser termékcsaládjából származó, egyedi Royal Star motorkerékpárral kezdte. Azóta rengeteg mindent álmodtak és alkottak meg a radikális Raider cruiserektől a salakpályás Bolt modelleken át a „TT” SR400 motorkerékpárig.

Több mint 70 egyedi motorkerékpárt építettek már a Yamahával közösen az első, 1995-ös együttműködést követően, így a Jeff Palhegyi Designs számára egyértelmű volt, hogy átalakítják az újonnan bemutatott 2017-es Yamaha SCR950 modellt.„Az SCR950 egy olyan motorkerékpár, amely a motoros többféle igényét is képes kielégíteni” – mondta el Cristian Barelli, a Yamaha Motor Europe marketing-koordinátora.

„Akár a tengerparton szeretnél cirkálni, akár a hegyvidék szépségeiben vesznél el, ez egy igazán sokoldalú motorkerékpár, amely teljesen különböző vezetési élményeket képes nyújtani anélkül, hogy eltávolodna a Yamaha összes Sport Heritage motorkerékpárjára jellemző élvezetes, igazi motoros szellemiségtől. Nagyon tetszik nekünk Palhegyi alkotása. Egy olyan lenyűgöző, erőteljes megjelenésű, lecsupaszított scrambler gépet sikerült létrehoznia, amely semmit nem veszített a széria SCR950 modell jellegzetes karakteréből és vezethetőségéből. Palhegyi eltérő fogalmi szakértelme és gondolkodása – amely jelenlegi projektjeit is meghatározza -, a Yamaha Motor Corporationnél szerzett 29 évnyi kutatási és fejlesztési tapasztalatán alapul. Ennek során a motorkerékpárok mellett quadokkal és Side-by-Side járművekkel is foglakozott.

Számos ritka, régi Yamaha motorkerékpár tulajdonosa, melyeket rendszeresen be is mutat, beleértve a TZ750 modelleket és az XS salakpályás verseny-motorkerékpárokat. Erre a szenvedélyre és örökségre építve a Jeff Palhegyi Designs legújabb Yard Built projektje az 1966-os YDS3C Big Bear Scramblerből merít ihletet.

„Amikor először megláttam az SCR950 motorkerékpárt, azonnal tudtam, hogy nagyszerűen át lehetne alakítani” – mondta Palhegyi. „Azonban mostanában nagyon sok egyedi scrambler készült, ezért valami teljesen mást szerettünk volna alkotni. A sajtó számára szervezett bemutató vezetésen láttam kiállítva a Big Bear Scrambler modellt közvetlenül az SCR950 mellett, és végül ez ihlette ezt az egyedi motorkerékpárt.

A kész projekt egyértelműen a Big Bear Scrambler előtt tiszteleg az olyan elemekkel, mint az intarziás Yamaha logó, az üzemanyagtartályon található gumi térdtámaszok, a kéttónusú festés, valamint az egyedi kipufogórendszer hővédőkkel, amelyek visszarepítenek az univerzális motorkerékpárok korába. Más egyedi funkciók viszont igazi modern motorkerékpárrá teszik ezt a „Faster Son” alkotást. A Duane Ballard egyedi bőrrel bevont Renthal kormánytól kezdve – amely passzol az üléshez és az első villán található szerszámtartó tasakhoz – egészen a lerövidített lengőkarig – amelyet Fox RC1 Podium 14 hüvelykes, nagy teljesítményű hátsó lengéscsillapítók tartanak -, a különleges modern elemek a múlt stílusával keverednek.Az üveglencsés hátsó lámpa tökéletes példa erre a keveredésre, akárcsak az egyedi segédváz és az oldalpanelek, az egyedi, retro, off-road stílusú első és hátsó sárvédők, a Ride Wright 40 küllős alumínium kerekekre szerelt masszív Shinko Adventure Trail abroncsok, az egyedi alumínium fényszórótartó és védőlemez, a fémszövetes acél fékcsövek, valamint a K&N légszűrő egyedi „Faster Sons” logóval ellátott alumínium fedele.„Nagyon elégedett vagyok ezzel a motorkerékpárral,” – árulta el Palhegyi, – „és szeretném megköszönni a csapatomnak a közös munkát, hogy segítettek a művészi koncepciótól eljutni a ma látható kész motorkerékpárig.”

A Jeff Palhegyi Designs további egyedi motorkerékpárjait a következő oldalon tekintheted meg: http://www.jpaldesign.com/gallery/.

Szöveg és kép: Yamaha Motor Magyarország

Nem lehet hozzászólni a hírhez!

Powered by WordPress | Compare the Best Free WordPress Themes Online. | Thanks to WordPress 4 Themes, Home Based Companies and Free Premium WordPress Themes