Husqvarna nyergében a Dakaron

A 2023-as világbajnoki cím megszerzése után Luciano nagyon szerette volna megőrizni lendületét a 2024-es Dakaron is, egyedüli gyári versenyzőként vágott neki a kihívásokkal teli versenynek. A 2023-as megmérettetésen az argentin három szakaszt nyert, és összesítésben a hatodik helyen végzett, ami megegyezik pályafutása 2020-as legjobb eredményével.

A Husqvarna Factory Racing színeiben a Rally-Raid világbajnoka, Luciano Benavides biztonságosan teljesítette az első szakaszt a 2024-es Dakar-ralin.

Husqvarna – Dakar 2024


Az első teljes versenynap minden versenyző számára nehéz volt, az AlUla-i rajttól egészen az Al Henakiyah-i bivakig, olyan terepen, amilyenre még nem volt példa a Dakaron. A sziklás pályán és a trükkös navigáció miatt Benavides úgy döntött, hogy lassítja a tempót, spórol az energiájával, és arra összpontosít, hogy a lehető legkevesebb hibát kövesse el. Az elejétől a végéig stabil ritmust őrző 28 éves versenyző a 15. helyen teljesítette a különleges etapot. Luciano így a 14. helyen állt a nap végén az összesítésben.

Husqvarna – Dakar 2024

A második szakasznak 15. versenyzőként indult, a sivatagon átvezető gyors, hosszú szakaszok, ellentétben álltak az első szakasz technikás, sziklás terepével, és minden versenyzőtől összpontosítást és kitartást igényeltek. Benavides teljesítette a kihívást: az első 100 kilométert követően a leggyorsabb időt érte el, hogy végül teljesítse a 463 kilométeres speciális időmérőt. Luciano második helyével az összesített rangsorban az ötödik helyre lépett előre a nap végén.

Husqvarna – Dakar 2024

Az összesen 733 kilométeres szakasz egy rendkívül kemény, 438 kilométeres időmérős speciális szakaszt tartalmazott, amely dűnék, gyorsabb homokos szakaszok és sziklás terep kombinációjával tette próbára a versenyzőket a harmadik szakaszon. A navigáció végig technikailag megerőltető volt, ami miatt Benavides a rajt után eltévedt. Ezzel a hibával a 16. helyen zárta a szakaszt, és összetettben visszaesett a kilencedik helyre.

Husqvarna – Dakar 2024

A 631 kilométeres, Al Salamiya és Al Hofuf közötti szakasz előírt útvonala tartalmazott néhány sziklás szakaszt és dűnéket, de összességében nagyon gyors volt, ami nagyobb kihívást jelentett a navigáció szempontjából. Továbbra is egyenletes teljesítményt nyújtva a 299 kilométeres speciálon, megőrizve a jó tempót és az erős ritmust, egy rendkívül dicséretes hatodik helyet ért el. Miután probléma nélkül teljesítette a félmaratoni szakasz második részét, Luciano immár a hatodik helyen állt az összetettben.

Husqvarna – Dakar 2024

Az FR 450 Rally versenyzőjének az időmérős speciális 626 kilométeréből 513 kilométert kellett ezen a napon megtennie. Az új, 48 órás időmérős rész beiktatása új volt idén, a 626 kilométeres időmérős speciál leküzdéséhez két nap áll rendelkezésre. Mélyebbre merészkedve a jellegtelen Empty Quarterbe, a lovasok megjegyezték a különlegesség extrém fizikai voltát, amely átvezeti őket a szaúd-arábiai sivatag végtelen dűnéin. Kihasználva közepes rajtpozícióját, Benavides az itinerre összpontosított, miközben erős tempót tartott a hullámzó dűnéken. Sikeresen teljesítette az etapot és ideiglenesen az ötödik helyen zárta a napot. Benavides egyike volt annak a 12 versenyzőnek, aki elérte az F pihenőpontot, 513 kilométer megtétele után. Így az argentinnak már csak 113 kilométere maradt a szakasz második felére.

Husqvarna – Dakar 2024

Miután összetettben megszerezte a hatodik helyet a rendkívül igényes, 626 kilométeres időmérőn, az FR 450 Rally versenyzője immár a nyolcadik helyen állt az ideiglenes összetettben a Dakar első hetének végén. A kétnapos különleges kihívás nem csak az állóképesség és a navigációs készségek próbája volt, hanem az intelligens üzemanyag- és gumikezelésre is szükség volt ahhoz, hogy a versenyzők biztonságban eljussanak a kétnapos erőpróba végéig.

Husqvarna – Dakar 2024


Ez egy újabb kihívásokkal teli nap volt a sivatagban minden versenyző számára.
A 873 kilométeres teljes távval kezdetét vette az idei Dakar utolsó hete. Egyenletes sebességet tartva a kihívásokkal teli, 483 kilométeres speciális szakaszon, amely kanyargós, sziklás ösvényeken vezette a versenyzőket, mielőtt dűnékre váltott volna, Benavides folyamatosan javította pozícióját, hogy végül megszerezze a második helyet. A kiváló eredménnyel biztosította nyolcadik helyét az összesített rangsorban.

Husqvarna – Dakar 2024

A nyolcadik napon speciális terepviszonyokból állt össze a versenytáv. A sziklás és egyenetlen terep jelentős változást hozott a korábbi szakaszok végtelen dűnéihez képest. Folytatva kivételes formáját a verseny második hetében, az Al Duwadimitól Ha’ilig tartó 678 kilométeres útvonalon a navigációra összpontosítás volt előtérben. Luciano hihetetlen tempót diktált az FR 450 Rally-n, gyorsan megelőzte az elsőt, és értékes bónuszidőre tett szert. Egy kis hiba a gyorsasági szakasz vége felé sajnos azt jelentette, hogy ma már nem volt képes a szakaszgyőzelemre, de az argentin kitartott, és másodikként teljesítette a szakaszt.

Husqvarna – Dakar 2024


A verseny eddigi egyik leggyorsabb speciális versenyén Benavides minimális hibákkal tudta tartani a jó tempót. A sziklák és a gyors pályák keverékén bemutatott pontos navigáció kulcsfontosságú volt a szakasz sikeres teljesítéséhez. A 639 kilométeres etapon egy kisebb navigációs hiba miatt a 28 éves versenyző meg tudta őrizni pozícióját az első tízben. Eredményével a hetedik helyen állt az összetettben.

Husqvarna – Dakar 2024

Míg mások a szakasz sikeres, problémamentes teljesítéséhez szükséges navigációval küszködtek, a Husqvarna Factory Racing versenyzője ügyesen haladt végi, jó tempót és erős ritmust tartva. Az AlUla körüli hurok volt az előírt útvonal, a versenyzők 371 kilométert tettek meg. Kihasználva a rajtpozícióját a mezőny közepén haladva a hatodik helyen teljesítette a technikailag megerőltető szakaszt, mindössze két és fél perccel lemaradva a szakaszgyőztestől.

Husqvarna – Dakar 2024

AlUlától a Vörös-tenger felé tartva Yanbunál Luciano a 420 kilométeres távon, a harmadik leggyorsabb időt érte el a 228 kilométeres ellenőrzőpontnál. Ügyességét és tapasztalatát kihasználva szinte hibamentes versenyzéssel végül a negyedik leggyorsabb volt. Az utolsó nap előtt a rendkívül dicséretes hetedik helyen áll az ideiglenes összesített rangsorban.

Husqvarna – Dakar 2024

Az idei Dakar-rali egy viszonylag rövidebb utolsó szakasszal zárt, összesen 328 kilométert kellett megtenni a Yanbu körüli sziklás sivatagban. A szakaszon egy 175 kilométeres időmérős speciál szerepelt, amely a célba érésig sprint szakasz volt a versenyzőknek. Alig több mint egy perccel lemaradva a szakaszgyőztestől, és harmadik helyet szerzett az utolsó szakaszon, és ezzel zárta a 2024-es Dakar-versenyét.

Husqvarna – Dakar 2024

A Husqvarna Factory Racing gépén Benavides több mint 7800 kilométert tett meg a szaúd-arábiai sivatag változatos terepein, és végül összetettben a hetedik helyen zárta a 46. Dakart.

Szöveg: Buny

Kép: Husqvarna

Nem lehet hozzászólni a hírhez!

Powered by WordPress | Compare the Best Free WordPress Themes Online. | Thanks to WordPress 4 Themes, Home Based Companies and Free Premium WordPress Themes