Ducati Monster Ayrton Senna limitált kiadás

A Ducati Ayrton Sennára emlékezve a Monster limitált gyűjtői kiadásával tiszteli meg, ezzel tisztelegve a brazil versenyző rendkívüli karrierje és az általa hátrahagyott örökség előtt. A 41-es volt a rajtszáma, amellyel Ayrton a dobogó legfelső fokán végzett. A Monster Senna Special Edition egy újabb fejezet a Ducati és a brazil bajnok szoros kapcsolatában.

A motorsport két legendája közötti kölcsönös szenvedély, amelyet a bolognai motorkerékpár-gyártó a mai napig fenntart az Ayrton családdal és a Senna Brands-szal való együttműködés révén. Ez az együttműködés vezetett a Centro Stile Ducati által tervezett speciális fényezés létrehozásához.

Ducati Monster Ayrton Senna limitált kiadás


A Monster modell választás a limitált kiadáshoz Ayrton történetéhez kapcsolódik, aki a Monster 900 elsők közötti tulajdonosa volt. Az eredeti Monsterrel körbejárta Monte Carlót, és megjelent az F1 Monacói Nagydíj gálaestjén 1993-ban. Ayrtonnak tetszett a Monster egyszerű koncepciója, amely a vezetési élményt helyezte a középpontba. Egy sportos motor, tökéletes közúti használatra, a superbike-ból származó váz, széles kormány és mindez burkolat nélkül. A különleges fényezést a sisak dizájnja ihlette, amelyet a versenyző pályafutása során viselt.

Ducati Monster Ayrton Senna limitált kiadás

Sárga, zöld és kék elemeket tartalmaz – egyértelmű hódolat a brazil zászló előtt. A motorkerékpár bemutatójára az imolai Autodromo Enzo e Dino Ferrari versenypályán került sor a Formula 1 Gran Premio del Made in Italy e dell’Emilia-Romagna 2024 alkalmából. Senna és a Ducati kapcsolatának emlékeit Claudio Domenicali (a Ducati vezérigazgatója), Bianca Senna (a Senna Brands vezérigazgatója) és Stefano Domenicali (a Formula 1 elnök-vezérigazgatója) szavai foglalták össze.

Ducati Monster Ayrton Senna limitált kiadás

Claudio Domenicali, a Ducati Motor Holding vezérigazgatója: „Ayrton Senna ikon volt és örökké az marad. Sportlegenda, rendkívüli ember, de szenvedélyes motoros is, akit az egyik legikonikusabb modell különkiadásával szeretnénk megtisztelni a kínálatunkban. Senna a Monster 900 tulajdonosai között az első között volt, és tökéletesen értette ennek a motornak az értékeit. A stílust, a bátorságot és a szórakozást. A Monster Senna megmutatja, milyen megtiszteltetés számunkra, hogy ilyen bajnokot hívhatunk egy igazi Ducatisnak.”
Bianca Senna, a Senna Brands vezérigazgatója: „A Ducatival való együttműködés történelmi jelentőségű, és még ma is nagyon aktuális.

Ducati Monster Ayrton Senna limitált kiadás

A Monster tökéletes motorkerékpár, amely megemlékezik Ayrton életstílusáról, amely a nagy teljesítményre összpontosított, de lehetőséget kínált a kikapcsolódásra és az élvezetes pillanatokra, a rajongók szerte a világon, akik csodálják Ayrtont, ezt a partnerséget igazi tisztelgésként fogják fel az öröksége előtt.”
A Ducati és Ayrton Senna útjai 1990-ben találkoztak először. Claudio Castiglioni, a Ducati akkori tulajdonosa, Senna és természetes tehetségének szenvedélyes rajongója egy 851 SP-vel ajándékozta meg a háromszoros világbajnokot. Az ezt követő években Senna és a Ducati felfedezte, hogy sok közös értékük van.

Ducati Monster Ayrton Senna limitált kiadás

Amikor a világbajnok személyesen meglátta az új Ducati 916-ot, teljesen lenyűgözte, és így született meg az ötlet, hogy egy különleges projekten dolgozzunk együtt, amely egyesítené a Ducati márkát és a Senna márkát. Így született meg a Ducati 916 Senna, egy motorkerékpár, amelyet a brazil versenyző által személyesen választott festés díszít. Nagy kontrasztú grafikát választott antracitszürke, matt fekete és piros elemekkel, amely a következő években ikonikussá vált. A mindössze 300 példányra korlátozódó különleges sorozatot a Ducati 1994 márciusában mutatta be. Az Ayrton Senna halálát okozó tragikus baleset néhány hónappal a Ducati 916 Senna gyártásának megkezdése előtt történt, és leállított minden Ayrtonnal kapcsolatos tevékenységet.

Ducati Monster Ayrton Senna limitált kiadás

A Ducati és a Senna család közötti későbbi megbeszélések azonban meggyőzték a feleket, hogy folytassák a projektet Ayrton emlékére. A bemutatóra az 1994-es Autószalonon került sor. Az első sorozat nagyon rövid időn belül elkelt, és további kettő következett 1997-ben és 1998-ban Ayrton testvére, Leonardo Senna színeiben. A Senna Brands-szal való együttműködés 2014-ben is folytatódott az 1199 Panigale-vel, amely 161 darabból álló sorozat volt, ez a szám megegyezik az Ayrton által teljesített Grands Prix futamok számával.

Szöveg: Buny

Kép: Ducati

Nem lehet hozzászólni a hírhez!

Powered by WordPress | Compare the Best Free WordPress Themes Online. | Thanks to WordPress 4 Themes, Home Based Companies and Free Premium WordPress Themes