A nemek közötti egyenlőség központi szerepet játszott Misanóban

„Ride to Close the Gender Gap” volt a témája annak a beszélgetésnek, amelyet június 14-én, pénteken tartottak a Misano Circuit Marco Simoncelli versenyoályán, a FIM Superbike világbajnokság olasz Pirelli Emilia-Romagna futama előtt. Ezzel összefüggésben indították útjára a FIM női gyorsasági világbajnokságot (WorldWCR), amely az első kizárólag női versenyzők számára rendezett futamokból áll.

A FIM egy sor olyan akciót hajtott végre, amelyeknek célja a női sportolók kétkerekű sportokban való részvételét elősegítő stratégiák kidolgozása volt.

FIM World WCR


Előadók tekintélyes csoportja vett részt a vitában: Jorge Viegas – FIM elnök; Giovanni Copioli – FIM alelnök és FMI elnök; Damiano Zamana – FIM vezérigazgató-helyettes; Janika Judeika – FIM Női Bizottság igazgatója; David Bosser – WorldSBK Sporting üzletfejlesztési vezető; Paolo Pavesio – a Yamaha Motor Europe N.V. Motorsport marketing igazgatója; Nancy Van de Ven – FIM női motocross világbajnok; és Katja Poensgen – egykori Grand Prix versenyző. Díszvendég volt az Olasz Köztársaság szenátora – Domenica Spinelli. A FIM WorldWCR keresztelőjén jelen lévő Jorge Viegas így nyilatkozott: „Sokat dolgoztunk az elmúlt években az egyenlőség elterjesztésén a motorsportban, ez minden kontinensen sikerült. Két konkrét dologért vagyunk felelősek: a létesítmények biztonságának szavatolásáért és a lehetőségek megteremtéséért mindazok számára, akik szeretnék kipróbálni magukat csodálatos sportágunkban.

FIM World WCR

Elsőként szerveztünk konkrét bizottságot, és a triál, a motocross és az enduro közötti sok munka után most a gyorsasági verseny is teljesítette ezt az útvonalat. Sok a tennivaló, de van egy új adat: nő a nők körében a motorkerékpár jogosítványok száma, és elérjük majd, hogy már nem lesz értelme különbséget tenni nők és férfiak között.” Damiano Zamana hangsúlyozta, hogy a WorldWCR létrehozása mérföldkő azon az úton, amelyet a FIM vállalt a nemek közötti egyenlőség elérése és a motorsportot kedvelő sportolók számára egyenlő esélyek biztosítása érdekében, míg David Bosser viszont lelkesen megismételte e debütálás történelmi értékét és a bajnokság szervezőjének elkötelezettségét. Giovanni Copioli elmondta, hogy büszke a misanói bemutatkozásra, az új bajnokságra, és szeretne megemlékezni az Olasz Motoros Szövetség (FMI) munkájára, amely aktívan elkötelezte magát a klisék és a kulturális korlátok leküzdése mellett:

FIM World WCR

„A sport hatalmas eszköz. Folytatnunk kell, ez nem könnyű út, de ma történelmi lépést tettünk együtt. Janika Judeika megerősítette a FIM irányelveit: „Nemek közötti egyenlő, tisztességes és inkluzív képviselet a motorkerékpár haasználatban”, azt a dokumentumot, amely lefekteti az alapjait a szigorú és precíz nyelvhasználatnak, kifejezéseknek és kommunikációs módoknak a motorsport világában.” Paolo Pavesio elmondta, hogy büszke arra, hogy egy történelmi pillanat részese lehet a Yamahával, egy olyan márka, amely támogatja a FIM WorldWCR-t, és szilárdan hisz abban, hogy a motorsportoknak mindenki számára elérhetőnek kell lenniük, nemtől és etnikai hovatartozástól függetlenül. A Yamaha először a bLU Cru projekttel tette magáévá ezt a koncepciót, amely életet adott a FIM Yamaha R3 bLU cRU Világkupának, ahol a versenyzők között három fiatal női versenyző is szerepel. És végül, az ajánlások: Katja Poensgen, a gyorsasági versenyek úttörője a sportolók között a 250 köbcentis, MotoGP, Supersport és Superstock osztályokban, valamint Nancy Van De Ven, a nemzetközi motocross 2022-es világbajnoka és WMX világbajnoka.

FIM World WCR

Mindketten hangsúlyozták, mennyire fontos mindenekelőtt a családon belüli szenvedély megerősítése, határozottan higgyenek a nők a tehetségükben anélkül, hogy alsóbbrendűnek éreznék magukat férfi kollégáiknál. Katja, aki az 1990-es években versenyzett, a FIM WorldWCR versenyzőit tanította. Spinelli szenátor, a motoros mobilitással foglalkozó parlamentközi csoport tagja, a motorsportok iránt szenvedélyesen rajongó tagja és a testület díszvendége hozzátette: „Mindenkinek a saját felelősségére meg kell tennie az első lépést, hogy legyőzze az előítéleteket, és áthidalja a nemek közötti szakadékot. Tegyük meg, és találkozzunk itt jövőre, hogy ellenőrizzük az elért előrehaladást.” A FIM női gyorsasági-világbajnokság hat fordulójában, 24 induló 19 különböző nemzetet képviselve állt rajthoz Yamaha YZF-R7-es motorokon.

Szöveg: Buny

Kép: FIM

Nem lehet hozzászólni a hírhez!

Powered by WordPress | Compare the Best Free WordPress Themes Online. | Thanks to WordPress 4 Themes, Home Based Companies and Free Premium WordPress Themes