Az új BMW R 1200 R

A BMW Motorrad és a kéthengeres boxermotoros roadster – ez a kombináció az R 32 mintegy 91 évvel ezelőtti bemutatása óta lenyűgözi a rajongókat, és azóta a roadster a színtiszta, hamisítatlan motorozási élmény etalonjává vált. Különösképpen, hogy a hajtóerőt az utánozhatatlan karakterű és csodálatos hangú, klasszikus boxermotor szolgáltatja.

A BMW Motorrad boxermotoros roadster típusai mindig is tökéletes társat jelentettek a nyugodt cirkálástól a sportosan lendületes országúti motorozáson át az utassal és csomagokkal való túrázásig számos felhasználáshoz.

Az új R 1200 R a kényelem, a dinamizmus és a túramotoros tulajdonságok e hagyományos elegyét most egy új dimenzióba emeli.
Izmosabb és erősebb boxermotor a dinamikus motorozási élményért

Az új R 1200 R kéthengeres boxermotorja ugyanaz a DOHC erőforrás, amely az R 1200 GS, az R 1200 GS Adventure, az R 1200 RT és az új R 1200 RS típusokat is hajtja.

Ez 92 kilowatt (125 LE) teljesítményt ad le 7750-es percenkénti fordulatszámon és legnagyobb, 125 newtonméter nyomatékát 6500-as percenkénti fordulatszámon fejti ki. Elődjéhez képest nemcsak jelentősen nagyobb nyomatékot szolgáltat a teljes fordulatszám tartományban, hanem az egyenletesebben is áll a motoros rendelkezésére. A két leömlőcsonkból érkező kipufogógázok egy közös csövön távoznak a dinamikus megjelenésű, meredek szögben álló kipufogódobon keresztül. Az áttervezett légszűrőház, az új formájú
szívócsövek és a középre helyezett hűtőradiátor egyaránt hozzájárulnak a roadsterektől – szemből nézve – elvárt karcsú körvonalakhoz.
ABS, ASC és két menetprogram szériában. A Pro menetprogramok
Dinamikus vonóerő szabályzással (Dynamic Traction Control – DTC)
kiegészítve választható extra

Az új R 1200 R szériafelszerelésként kínálja a „Rain” és a „Road” menetprogramot, hogy optimálisan alkalmazkodjon a motoros egyéni igényeihez. Az alapfelszereltség része továbbá a blokkolásgátló (ABS) mellett a kipörgésgátló (Automatic Stability Control – ASC) a gyorsítás közbeni nagyobb menetbiztonság érdekében. Az opcionális Pro menetprogramok megrendelése esetén pedig az új R 1200 R műszaki arzenálja kibővítéseként dinamikus vonóerő-szabályzást is kap dőlésérzékeléssel és két további menetprogrammal – „Dynamic” és „User” (egyéni).
Acélcsőből készülő hídváz, teherviselő elem szerepét betöltő motorral. A kerékfelfüggesztés elöl fordított teleszkópvilla, hátul EVO Paralever rendszer

 

A kéthengeres boxermotort teherviselő elemként magában foglaló, acélcsőből készülő új hídvázat kifejezetten az új R 1200 R számára tervezték. Az első fordított teleszkópvilla és a hátsó EVO Paralever rendszer révén a kerékfelfüggesztés hű marad a klasszikus, ám a BMW Motorrad módján korszerűen értelmezett roadster elvekhez. A futómű megalkotásakor a kiváló kormányzási pontosság, iránytartás, kezelhetőség és fékezési merevség mind kiemelt szerepet kapott.

Mindemellett a fejlesztők soha nem hagyták figyelmen kívül azt a célkitűzést az új R 1200 R tervezésekor, hogy a szenvedélyes motorosoknak egy olyan kivételesen dinamikus roadstert alkossanak, amelynek formavilága az S 1000 RR szupersport-motortól ered.
A legújabb generációjú elektronikus futóműállítás (Dynamic ESA)
ideális menetdinamikát nyújt minden helyzetbe

A választható extraként elérhető, legújabb generációjú elektronikus vezérlésű felfüggesztés, azaz a Dynamic ESA a dinamikus motorozási élményt még magasabb szintre emeli. Két különböző karakterisztikájú csillapítási beállítása, a „Road” és a „Dynamic” révén a Dynamic ESA a menetbiztonság, a teljesítmény és a kényelem eddig soha nem tapasztalt szintjét nyújtja a motorosnak, ugyanis a csillapítást automatikusan a mindenkori menetkörülményekhez állítja az aktuális menethelyzet és manőver függvényében.
Multifunkciós műszeregység analóg sebességmérővel, fedélzeti számítógéppel és számos információval


Még a műszerezettség terén is egy új „roadster-korszakba” lépett az új R 1200 R típus. A sebességet hagyományos módon analóg műszer mutatja, de emellé egy TFT kijelző társul, amely számos információt jelenít meg.
Dinamikus arányok a letisztult roadster-megjelenéshez. Három
színváltozat és kialakítás, mindegyik a maga saját karakterével

A BMW Motorrad boxermotoros roadsterei mindig is híresek voltak arról, hogy tökéletes társak a mindennapos használathoz. Az új BMW R 1200 R ezt a sokoldalúságot nemcsak jelentősen nagyobb menetteljesítménnyel ötvözi, hanem divatos, letisztult roadster megjelenéssel is. A dinamikus arányok az alacsony orral és a könnyed, kecses, felfelé ugró farral enyhén ék alakot adnak a motorkerékpárnak, és első pillantásra kétségtelenül kifejezik sportos erényeit sok más nagyszerű képességével együtt.

A három színváltozat és kialakítás mindegyike a maga egyéni módján kihangsúlyozza az új R 1200 R erőteljes karakterét. Ez három határozottan különböző stílust eredményez: az alapváltozat Kék (Cordoba blue), a „Style 1” Fehér (Light white) fényezésű, piros (Racing red) vázzal, míg a „Style 2” szürke (Thunder grey metallic) metálfényezésű, szürke (Agate grey metallic matt) matt metálfényezésű vázzal.

Szöveg és kép: BMW Magyarország

Nem lehet hozzászólni a hírhez!

Powered by WordPress | Compare the Best Free WordPress Themes Online. | Thanks to WordPress 4 Themes, Home Based Companies and Free Premium WordPress Themes