KTM Duke – 30 év csupasz motorozás

A KTM Duke modellkínálatának elmúlt 30 évét egy szóval lehet összefoglalni: fejlődés. A Duke név 1994-es szerény kezdeteitől a teljesítmény és innováció szimbólumaként elfoglalt jelenlegi helyzetéig kiállta az idő próbáját. A modell berobbant az utcai színtérre az első olyan motorkerékpárral, amelyen a Duke név állt.

Nagy, 609 köbcentiméteres egyhengeres motorral rendelkezett, amelynek ergonómiája és stílusa átvezetés volt a szupermoto és a streetfighter stílus között. Igazi huligán személyiséget hozott az utcára, bocsánatkérés nélkül visszavetkőzve adta a motorozás puszta esszenciáját. Abban az időben a formaterv radikális eltérés volt a hagyományos motorkerékpároktól.

30 év – KTM Duke


Kirakatba helyezett rácsos vázzal, minimalista idomokkal és egyhengeres motorral ez egy anomália volt a piacon. Azonban azonnal felkeltette a nyers és féktelen motorozási élményre vágyók figyelmét. Akkora sikert aratott, hogy a KTM 1999-ben bemutatta az erősebb DUKE II változatot, amely élesebb stílussal váltotta fel elődjének lekerekített karosszériakontúrjait. Ez tudtukon kívül elindította a Naked szegmenst, és a KTM utcai motorkerékpár-kínálatán belül, több motorral bővült a Duke paletta. 2005-ben mutatták be a SUPER DUKE nevet, amely egy erős 990 köbcentis LC8 V-Twin erőforrással büszkélkedett.

30 év – KTM Duke

A KTM 990 Super Duke gyorsan kultikus státuszba került, és az R változata 2008-ban látta meg a napvilágot. Ebben az évben a KTM 690 DUKE is megjelent a piacon, ismét felrázva a korabeli tervezési normákat. A 2008-as KTM 690 DUKE egy domború, erőteljes egyhengeres gép volt, alul vezetett kipufogóval és agresszív vezetési pozícióval. 2011-ben megjelentek a kisebb hengerűrtartalmú Duke modellek, a KTM 125 Duke piacra lépésével.

30 év – KTM Duke

Ez a kompakt és energikus gép bőséges erőt és könnyű manőverezhetőséget biztosított anélkül, hogy a Duke személyiségét feláldozták volna a tervezés során. Emiatt ideális alap lett a jövőbeli Duke pilóták és a jövőbeli közép osztályos modellek számára. 2012-ben a KTM bemutatta a játékot megváltoztató KTM 200 Duke-ot, 2013-ban pedig a THE CORNER ROCKET KTM 390 DUKE csatlakozott a sorhoz. A KTM 390 Duke a városi motorosok kedvencévé vált, köszönhetően a kezelhetőségnek és az átütő erőátvitelnek. A KTM 2014-ben megrázta a Naked motorkerékpár-szegmenst, a THE BEAST – a KTM 1290 SUPER DUKE R bevezetésével. Az 1301 köbcentis V-ikermotorral a KTM 1290 SUPER DUKE R a legerősebb motor hírnevét szerezte meg. LC8-as motor, amely egy új szegmens és a 2016-ban érkező KTM 1290 SUPER DUKE GT előtt nyitotta meg az utat. A következő évben, 2017-ben a THE BEAST megkapta az első igazi frissítést.

30 év – KTM Duke

A THE BEAST 2.0 névre keresztelt 2017-es KTM 1290 SUPER DUKE R teljesítmény-, felfüggesztés- és stílusfrissítésekkel büszkélkedett. Az új elektronikai csomag azonban a középpontba került, kifinomultabb vezetési segédekkel és az új track móddal, amely megadta az alaphangot. A Duke evolúciójában a fordulópont 2018-ban következett be, amikor a KTM szabadjára engedte a KTM 790 Duke-ot, a THE SCALPEL névvel. Ez a név a teljesítmény és a stílus új korszakának bevezetése volt, amely erőteljes soros motorral készült, élvonalbeli elektronikával és merész dizájnnal rendelkezett. Ráadásul megmutatta azt az eltökéltséget, hogy uralja a középsúlyú csupasz motorkerékpárok szegmensét. Most, 30 évvel később a három évfordulós modellel újra beszállnak a harcba.

30 év – KTM Duke

A belépőszinten a KTM 390 Duke a legmerészebb evolúciós lépéssel büszkélkedhet, jellegzetes stílusával, kategóriájában vezető elektronikai csomagjával és páratlan teljesítményével. A KTM 990 Duke – nem tévesztendő össze a régi KTM 990 Super Duke-kal – egy vadonatúj LC8c soros motorral készül, amely közvetlenül az 1000 köbcentis Naked szegmenst célozza. Nagyobb méretekkel, jobb technológiával és több utcai jellemzővel büszkélkedhet. Végül a KTM 1390 Super Duke R és a KTM 1390 Super Duke R Evo a hiper meztelen motorkerékpárok tökéletes párjává fejlődött, hatalmas erővel, páratlan elektronikával és teljesen új megjelenéssel. Ennek a mérföldkőnek a megünneplésére a három fent említett modell a 30 YEARS OF DUKE festést kapott, amelyet az előd Duke modellek ihlettek.

30 év – KTM Duke

A KTM arra is törekedett, hogy a Duke rajongóit megjutalmazza egy KTM 390 Duke, egy KTM 990 Duke és egy KTM 1390 Super Duke R motorral, amire digitális platformjain keresztül, több mint 700 000 nevezés érkezett.

Szöveg: Buny

Kép: KTM

Nem lehet hozzászólni a hírhez!

Powered by WordPress | Compare the Best Free WordPress Themes Online. | Thanks to WordPress 4 Themes, Home Based Companies and Free Premium WordPress Themes